Facebook YouTube
Регистрация

Казанлъшките гробници "Хелвеция" и "Грифони" отвориха врати за посетители след реставрация

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 21.04.2017, Автор: Светла Добрева
[1364 прочитания]

Фотограф: Община Казанлък

С тържествена церемония и водосвет бяха открити реставрираните тракийски гробници "Хелвеция" и "Грифони". С реализирания проект, финансиран с 2 776 524,49 лв. от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014,  е съхранен автентичния вид на обектите и същевременно е осигурена социализацията им по съвременен и привлекателен за туристите вид. Бенефициент е Община Казанлък с партньор - Историческия музей "Искра".

Могилните гробници "Хелвеция" и "Грифони" са разкрити от Георги Китов през далечната 1996 г. Заради неблагоприятни климатични условия и липса на защита през последните двадесет години състоянието им беше силно компрометирано.
Фотограф: Община Казанлък

Благодарение на изпълнените дейности по проект "Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили "Хелвеция" и "Грифони", вече е изградена нова приемна сграда, която ще служи като информационен център за обслужване на посетителите. Тя е органично вписана в природната среда като е ползвана естествената денивелация на терена. Сградата е разположена под повърхността, като по този начин е запазен непокътнат обликът на мястото. Историята на Долината на тракийските царе и информация за тракийската култура са предоставени чрез интерактивни мултимедийни екрани. Двете гробници и приемната сграда са свързани посредством пешеходна алея, а целият район е облагороден. Комплексът притежава зона за рекреация и малък паркинг.
Фотограф: Община Казанлък

Гробниците са покрити с постоянни защитни сгради и скрита хидроизолация над погребалните камери. Монтирани са дата-логери, изградена е електрическа инсталация и осветление, климатизиране на пространството в и около гробница "Хелвеция", което се изпълнява за първи път в България.
Фотограф: Община Казанлък

В допълнение на основните дейности, по проекта са изградени и остъклени метални платформи с телескопични крака с цел предотвратяване увреждането на автентичните подови замазки. Успоредно с това са изградени и площадкови комуникации, осигуряващи противопожарната защита и нормалното функциониране на целия комплекс, предвидено е и видеонаблюдение.

Проектът за консервация, реставрация и социализация на тракийските гробници "Хелвеция" и "Грифони" е изготвен от екип на "Архитектура и наследство" – Пловдив, с водещи проектанти арх. Петкана Бакалова и арх. Петър Петров. Главен изпълнител е "Пи Ес Пи"ЕООД – София, а строителният надзор е оъществен от консорциум "Рубикон - ЕнАр1".

Новите два обекта допълват съхраненото културно наследство в Долината на тракийските царе – Казанлъшката тракийска гробница, под егидата на ЮНЕСКО, гробниците Голяма Косматка, Оструша, Крън II, Голяма Арсеналка, Шушманец, създавайки по този начин Интегрирана система от социализирани паметници на културата.
Под домакинството на Кмета на община Казанлък Галина Стоянова празничното събитие уважиха Областният управител на Стара Загора Веска Шошева и заместник областни управители, Николай Златанов – председател на Общински съвет - Казанлък, известният археолог проф. Николай Овчаров, представители на общинската и областната администрация, на културните институти в региона, казанлъчани и техни гости от страната
Фотограф: Община Казанлък

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg