Facebook YouTube
Регистрация

Александър Стоянов, ръководител на направление Сградни технологии, Siemens България: Интернетът на нещата открива нови хоризонти в управлението на сгради

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 21.04.2017, Автор: Градът.бг
[2154 прочитания]
Г-н Стоянов, през последните години все повече се говори за навлизането на новите дигитални технологии в сградните технологии. Как дигитализацията и Интернетът на нещата (IoT) променят бъдещето на сградния мениджмънт?

- Представете си следното: на работна среща сте. Климатизацията е настроена на много ниска температура. Ценно време и концентрация се губят, за да се нагласи стайния модул. В бъдеще на това ще има алтернатива: предварително настройване на климатизацията на перфектната температура чрез смартфон приложение, което освен това позволява лесно, точно и според личните предпочитания да се управлява слънцезащитата, отоплението/охлаждането и системите за сигурност. Разбира се, ако сте оторизирани да го правите.
Това е възможно благодарение на навлизането на дигитализацията и Интернета на нещата в сградните технологии. Използването на облачно-базирани технологии, интелигентни компоненти и свързани платформи за управление на сгради открива нови възможности и създава нови бизнес модели. Така например един интелигентен вентил може да бъде свързан директно със стайния модул, който чрез безжична технология изпраща заповед за отварянето му. И това е само един от многобройните примери за ползата от дигиталните технологии в сградната автоматизация.

Какво печелят инвеститорите и операторите на сгради от тази дигитална трансформация?
- Предимствата са наистина огромни и тепърва ще се увеличават все повече. Дигитализацията ще изведе сградите до следващото ниво на ефективност, сигурност и комфорт. Тъй като сензорите са навсякъде, а информацията, която те предоставят, се оценява интелигентно, то сградите ще се превърнат в динамични екосистеми, които реагират на промените в околната среда и извличат полза в дългосрочен план във взаимодействие с останалите сгради и инфраструктурата (т.нар. умни мрежи).
Решения за дистанционно обслужване например дават възможност да се открият и отстранят бързо и ефективно проблеми на системите на практика отвсякъде. Превантивни концепции за поддръжка намаляват до минимум времето за престой, защото компонентите са в състояние да уведомяват своя производител при първите признаци на проблеми – дълго преди да има действителна вреда, която може да предизвика смущения.
Сензори, изпълнителни механизми и други подобни устройства предоставят изобилие от ценна информация, повечето от която остава неизползвана.
Интелигентният анализ с помощта на приложения, използващи големи обеми от данни (Big Data), може да обхване тези огромни, но неструктурирани количества данни в прозрачни и свързани показатели за ефективност – и то в реално време.
Интелигентни алгоритми оценяват тенденциите и разпознават модели в поведението или консумацията на потребителя, като по този начин дават възможност за информирани решения, предсказващи стратегии и непрекъсната оптимизация. Това, заедно с усъвършенствани функции за самостоятелна оптимизация, позволява максимално ефективно и екологично използване на сградите, от което инвеститорите и операторите могат да се възползват.

А каква е ползата за потребителите от всички тези нововъведения?
- Потенциалът на цифровизацията в сградните технологии е огромен, дори ако се вземе предвид само енергийната ефективност. Сградите са отговорни не само за над 40 на сто от световното потребление на енергия и по-голямата част от емисиите на CO2, но те генерират и едни от най-големите разходи. Оперативните разходи съставляват почти 80% от общите разходи през целия жизнен цикъл на сградата.
Поради тази причина ефикасното, автоматично следене и управление на осветление, вентилация, отопление и системи за сигурност е важен инструмент за намаляване на разходите. Потребителите също печелят от такава сградна интелигентност. Тъй като вътрешната среда е идеално балансирана по отношение на осветление, качество на въздуха, температура и влажност, хората в сградата се чувстват удобно, което влияе директно върху тяхната продуктивност.


Като говорим за бъдещето на сградите, на какви изисквания трябва да отговаря днес една система за управление на сгради?
- За да отговори на изискванията, една система за сграден мениджмънт трябва да бъде интелигентна и всеобхватна. Тя трябва да може да предоставя пълна информация в реално време за подробен анализ и сравнение, да има възможност за целенасочени корекции в съответствие с използваемостта, както и модулна функционалност и опции за разширения. Тази възможност е особено важна при офис сградите тип "open space", тъй като впоследствие обикновено се налагат доста промени при тяхното отдаване.
Това превръща иновативната платформа на Siemens Desigo CC в идеалния избор. Системата е базирана на изцяло нова софтуерна платформа, която интегрира всички системи в сградата: от сградна автоматизация и енергиен мениджмънт до системите за сигурност и безопасност като управление на достъпа, видеонаблюдение и пожароизвестяване, гарантирайки комфорт, надеждност и прозрачност на процесите. Тя е съвместима и позволява пълно управление върху всички подсистеми. Функционалността също може да бъде увеличена, като се свържат индивидуалните дисциплини една с друга.
Платформата е подходяща за всеки тип сграда - от малки сгради до големи комплекси, както и за обикновени до комплексни сгради. В допълнение Desigo CC може да бъде управлявана от всяко едно устройство, локално с компютър или чрез уеб клиенти посредством таблет или смартфон.

Как Siemens вижда бъдещето на системите за сградна автоматизация?
- Съвременните сгради вече използват различни технологии за управление на отоплението и охлаждането, достъпа, засенчването и други. В близко бъдеще очакванията са тези системи да стават все по-сложни, по-автономни и по-свързани благодарение на Интернета на нещата. Тези системи ще събират и обменят данни в реално време, които след това ще бъдат анализирани с цел оптимизиране на различните дейности и процеси в една сграда.
В дългосрочен план Siemens ще разполага с облачно-базирана цялостна система за сградна автоматизация – сравнима с Desigo CC – с пълна свързаност и почти неограничена мащабируемост. Платформите на Siemens също така ще бъдат на разположение на системи на други доставчици, ще имат достъп до нови дисциплини и лесно ще интегрират съществуващите или предпочитаните продукти от клиента. И както потребителите, така и фасилити мениджърите ще могат да се възползват от този нов бизнес модел.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg