Facebook YouTube
Регистрация

Garitage Park, етап 1: Офис сгради 1 и 2

Излезе от печат новият брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 28.04.2017, Автор: Градът.бг
[4045 прочитания]

Фотограф: SGI

Новият брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Garitage Park е разположен в югоизточната част на София и с непосредствена връзка с ул. "Околовръстен път". Комплексът е многофункционален и обхваща административни и обслужващи функции, спортна и развлекателна дейност, рекреационна зона, образователна функция и жилищна зона. Поради големия обхват на комплекса възложителите са разделили изграждането му на няколко фази.
Garitage Park е мащабен жилищен и бизнес комплекс на 165 000 кв. м.
Проектът ще се реализира поетапно и в напълно завършен вид ще включва:
- 95 000 кв. м офиси
- 60 000 кв. м жилища
- 90 000 кв. м паркова среда с езеро, детски и спортни площадки
- основно училище за 500 деца
- 4 500 паркоместа
- Спортен център с басейн
- Супермаркет, ресторанти, кафенета и други
Към момента е стартирало изграждането на етап 1 - западната част на имота, включващ Офис сграда 1, Офис сграда 2 и ниска жилищна част. Комплексът се предвижда да бъде високо оценен по система BREEAM. Сертификатът е за устойчива архитектура на ниво обособена среда за обитаване и за изградени сгради, като са оценени всички параметри на съществуващия терен, влиянието на новите сгради върху околната среда по време на строежа и във време на експлоатация, вложени материали, използвани системи за поддръжка на сградата, мониторинг и пестене на енергия.
ФАЗА 1
- Първите две офис сгради, всяка от които по 15 000 кв. м
- Спортен център - над 3000 кв. м с фитнес, множество спортни зали за групови занимания
- Плувен басейн - 25 м полуолимпийски басейн
- Супермаркет
- Ресторант и кафенета
- Автомивка и аптека
- 200 паркоместа за посетители
НИСКО ЖИЛИЩНО ЗАСТРОЯВАНЕ
- 94 апартамента - 92 до 200 кв. м
- 48 редови къщи - 190 и 210 кв. м
ПАРК
Езеро, детски площадки, игрища, пешеходни зони
Автор: SGI

Проект "Гаритидж парк", 1 етап - офис сгради 1 и 2
Проектант Stephen George International
Изпълнител "Джи Пи Груп"
РЗП на офис сграда 1 - 15 000 кв.м
РЗП на офис сграда 2 - 15 000 кв.м
Офис сградите са условно разделени на офисни етажи, обслужващи нива и подземни паркинги. За удобство на посетителите и ползвателите сградите осигуряват два пъти повече паркоместа – подземни и надземни, в сравнение с изискуемите по българското законодателство. Подземните нива са изцяло заети по паркоместа с осигурен контролиран достъп. Приземното ниво е изцяло с обслужваща функция. На този етаж са разположени помещение за супермаркет, магазини, автомивка и спортна зона, включваща плувен басейн с полуолимпийски размери, SPA център и просторна фитнес зона. За удобство на ползвателите и посетителите на ниво 0 са осигурени заведения за хранене – ресторант и кафенета с изглед към парковата зона.
Автор: SGI

Това е първият проект в Централна и Източна Европа с планирана сертификация по BREEAM Communities за социална, икономическа и екологична устойчивост. BREEAM Communities дава насоки за развитие нацялостна общност като обследва икономическо, социално и екологично развитие. Сградите в комплекса са в процес на сертифициране по BREEAM NC (New Construction).
Визията на офис сградите е семпла и модерна. Идеята на комплекса е да оформи рамка по протежение на ул. "Околовръстен път", подчертавайки оформилия се вторичен административен център в тази зона на града. Търсеният ефект на сградите е създаване на усещане за въздушност. Подбраните материали за северната фасада (обърната към ул. "Околовръстен път") са търсени да бъдат максимално прозрачни с цел да подчертаят ритмичната конструкцията на сградата. Всяка сграда се различава със свой многоетажен атриум, акцентиран от ажурна цветна метална стълба, подчертаваща индивидуалността. Сградата видимо "плава" над терена с изцяло остъкленото ниво 0, изпълнено с обществени функции. Визията на сградите от страната на парковата зона е характерна, подчертана от колонада, развита в две етажни нива, осигуряваща пешеходна променада – връзка на всички сгради по протежение на комплекса, наситена с обслужващи функции и места за развитие на социална дейност. Когато посетител влиза в сградата, няма на има ограничение в погледа и ще може да вижда през стъклените прегради зоната на парка. Връзката между сградите допълнително подчертава стремежа архитектурата да е насочена към зеленината. Тази връзка осигурява пешеходен достъп до зеленината, развита от южната страна на офис сградите.
Автор: SGI

Технически данни на всяка от офис сграда 1 и 2
РЗП 15 хил. кв. м
Стандартен размер на плоча 2900 кв. м
Етажи 5
Асансьори 5
Паркоместа 1 на 30 кв. м офис площи
Три независими източници на електроенергия
Техническа възможност за UPS и дизелов генератор
Сертифициране BREEAM Excellence
Начална дата за ползване Q2/2018
Офис сградите са проектирани за изпълнение на най-високите изисквания за работни пространства. Те са развити условно на 5 надземни нива, предоставящи просторни отворени (open space) площи. Етажните планове са функционални и предлагат възможност за използване на нивата като един цял офис или разделянето им на 2 или 4 офиса. Към всеки офис има възможност за предвиждане на собствени помещения за кухня, сървърни пространства и зали за срещи. За удобство на наемателите помещенията са с проектирани отваряеми прозорци, тераси от север и предвидена слънчева защита.
Автор: SGI

Предвидени са висококачествени материали за изпълнение, осигуряващи възможност за функциониране на всякакъв тип офиси. Заложени са повдигнати подове и окачени тавани, осигуряващи необходимото пространство за монтаж на системи и оборудване.
Офис пространствата са търсени да обслужват изискванията на широк кръг ползватели и предлагат високо качество на разумна цена, осигурен от просторни офис помещения с възможност за обзавеждане според съответните нужди, ефектни входни пространства, обществено обслужване и бърз достъп до всички нива. Сградите са модерни, интелигентни и енергийно ефективни. Търсената класическа визия ги превръща във функционални и непретенциозни, но максимално насочени към нуждите на ползвателите и клиентите.
Автор: SGI

Garitage Park е инвестиция за над 150 млн. евро.
Новият мащабен комплекс в Софиясъчетава в себе си всички възможни функции - офиси, жилища, търговски площи, образование, спорт и развлечения. Разположен е върху площ от 165 000 кв. м, от които 90 000 кв.м паркова среда с езеро. Проектът ще се реализира поетапно. В напълно завършен вид комплексът ще включва 95 000 кв. м офиси, 60 000 кв.м жилища, основно училище за 500 деца, 4500 паркоместа, спортен център с басейн, детски и спортни площадки, супермаркет, банков клон, ресторанти, кафенета и други търговски площи. Планираната стойност на инвестицията е 150 млн. евро.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg