Facebook YouTube
Регистрация

Южноафрикански фонд купува моловете "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора" за 62 млн. евро

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 20.04.2017, Автор: Христо Николов
[1787 прочитания]
&quot;Галерия Стара Загора&quot; скоро ще стане собственост на фонд от ЮАР.<br />

"Галерия Стара Загора" скоро ще стане собственост на фонд от ЮАР.

Фотограф: GTC

Южноафриканските милиарди, които заливат имотния пазар в Европа, стигнаха и до България.

Инвестиционният фонд MAS Real Estate от ЮАР в партньорство с Prime Kapital сключиха договор за придобиване на два мола в страната - "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора". Сделката е за 62 млн. евро и се очаква да бъде финализирана до 23 май 2017 г.

За целта MAS и Prime Kapital ще използват собствени средства и дългово финансиране. Придобиването ще стане чрез общото им дружество PKM Investments.

Продавач е базираната в Полша компания Globe Trade Centre (GTC), която е първоначалният инвеститор в двата търговско-развлекателни комплекса. В "Галерия Бургас" 20% от акциите притежава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като те също ще бъдат продадени.

"Сделката следва плановете ни за експанзия в държави от Централна и Източна Европа с развиващи се икономики - да придобиваме активи с потенциал за развитие и генериращи нарастващи доходи", заяви Лукас Накос, главен изпълнителен директор на MAS.

Компанията притежава търговски центрове, хотели и индустриални комплекси в Германия, Великобритания, Швейцария, Полша. А заедно с Prime Kapital инвестират в придобиване и изграждане на търговски комплекси, офиси, хотели и жилища в Румъния и Словения. След приключване на сделката в България портфолиото на MAS от недвижими имоти, генериращи приходи, ще достигне обща стойност от 468,4 млн. евро.

Акциите на MAS Real Estate се търгуват на фондовата борса в Йоханесбург, ЮАР, както и на борсата в Люксембург.

"Галерия Бургас" е с 37 180 кв. м отдаваема търговска площ и 96,7% запълняемост.

Фотограф: GTC


Мол "Галерия Бургас" беще открит през пролетта на 2012 г. От MAS съобщават, че търговският комплекс е с 37 180 кв. м отдаваема площ, 1200 паркоместа и 96,7% заетост. Обектът генерира нетен годишен доход от наеми в размер на 4,35 млн. евро, като средният месечен наем е 10,08 евро/кв. м. Наемателите са 115, сред които Zara, H&M, Cinema City, Lidl, IKEA (с център за поръчки), CCC, Humanic, Intersport, LC Waikiki.

Заради добрите резултати и активността на наемателите се обсъжда значително разширяване на "Галерия Бургас", коментира Лукас Накос. Това е първият "зелен" търговски център в България, сертифициран по американската система за устойчиво строителство LEED.

"Галерия Стара Загора" отвори врати през есента на 2010 г. Отдаваемата му площ е 21 642 кв. м, паркоместата са 740, а заетостта - 93,6%. Молът носи 1,05 млн. евро нетен годишен доход от наеми, като средният месечен наем е 4,32 евро/кв. м. Наемателите са 71, сред които Bershka, Cinema City, DM, Kenvelo, New Yorker, Nike.

Лукас Накос отбелязва, че "Галерия Стара Загора" се нуждае от обновяване и има голяма възможност за повишаване на стойността му след подобрението.

Придобиването на двата мола е част от споразумението за инвестиционно сътрудничество между MAS и Prime Kapital.

Припомняме, че през февруари т. г. Комисията за защита на конкуренцията даде "зелена светлина" за продажба на столичния The Mall на бул. "Цариградско шосе". Купувач ще бъде фондът NEPI, чиито основни акционери са от ЮАР - в това число пенсионни фондове. По информация на "Капитал" NEPI води преговори за покупка и на още един столичен мол - "Сердика център". А друг фонд от ЮАР - Ascion, бил избран за купувач на Mall of Sofia на бул. "Ал. Стамболийски".

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg