Facebook YouTube
Регистрация

Проект в Малайзия: Фабрика в земята

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 20.04.2017, Автор: Райна Дормишкова
[612 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Индустриалният проект в Джохор в Малайзия е разширение на съществуваща фабрика, построена през XIX век в земята, в непосредствена близост до джунглата. Реконструкцията е насочена главно към подобряване условията на труд на работещите.
Използвайки природни ресурси като дъждовна вода, слънчева светлина, вятър, геотермална топлина и растителност, авторите се стремят да намалят производството на вредни нисковъглеродни емисии и да създадат едно устойчиво предприятие.
Автор: Градът.бг

Създаден е голям зелен покрив над земната повърхност. Почвата, с която е покрита фабриката, подобрява значително ефективността на пространството и го предпазва от слънчевите лъчи. Подпокривното пространство е организирано от шестоъгълни колони с формата на звезда в горната си част, заимствани от арабеските в ислямската култура. Дъждовната вода, която се стича по покрива, се изтегля и съхранява в подземен резервоар. Вградените в колоните тръби се използват за поливане на растенията в помещението. Когато дъждовната вода се влива в резервоарите и духа вятър, тя се излива под наклона на покрива и носи студен полъх във фабричното пространство.
Автор: Градът.бг

За да се намали изкуствената светлина, доколкото е възможно, помещенията отразяват светлината, която идва от покрива.
В многоетажната сграда се помещават офисите. Тази сграда е приведена в съответствие с оста изток-запад и дава възможност за минимализиране на ефекта от слънчевата радиация.

Изградена е плоча по периметъра на сградата под силен наклон, който достига до нивото на земята. Тя е решена освен като пешеходна зона и като място за работниците за различни видове спорт. Фасадата на офисната сграда е опасана от опънати кабели, по които растат увивни растения - естествен щит срещу слънчевата радиация и вертикална зелена стена, която осигурява свеж въздух.
Комбинирането на архитектурните решения с природните дадености е добър пример за осигуряване на здравословна работна среда.

Обект Производствено предприятие
Локация Джохор Бару, Джохор, Малайзия
Архитекти Ryuichi Ashizawa Architects & Associates
РЗП 25 141 кв.м

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg