Facebook YouTube
Регистрация

Building Innovation Forum 2017, Offices: Големите проекти като възможност, а не като проблем за развитие на градовете

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 19.04.2017, Автор: Христо Николов
[858 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

"Градът Медиа Груп" не изневерява на стила си да поставя на дискусия най-горещите теми в областта на градоустройството, архитектурата и инвестициите в недвижима собственост.

Акцент на предстоящата годишна конференция "Инвестиции и строителство на офис и корпоративни сгради", част от Building Innovation Forum 2017, са мащабните проекти за бизнес сгради и предизвикателствата, които възникват при реализацията им.

Участниците в панел №1 "Инвестиции в бизнес сгради и законодателство" ще обсъдят как големите проекти в България да бъдат възможност, а не проблем за развитие на градовете. Дебатът за синергията между офис сградите и устойчивото развитие на градската среда ще бъде воден от Иван Велков, зам.-председател на Столичен общински съвет.

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков
ще представи бъдещите промени в нормативната уредба, чиято цел е да подобрят инвестиционната среда - Закон за устройството и застрояването на Столичната община, Закон за устройство на територията, наредба за градската среда в София, наредба за високите сгради. От приемането на тези изменения зависи постигането на точен баланс между инвеститори, граждани и институции, който в момента изглежда позагубен.

Арх. Здравков ще говори и за градоустройствените предизвикателства, свързани с изграждането на високите сгради.

Неотдавна кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще разчита на категорична подкрепа от всички представени политически сили в новия парламент за приемане на законодателни промени, които уреждат правилата за строителство в столицата. Подробности по важната тема ще представи и Силвия Христова, председател на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Столичен общински съвет.

Бизнесът е готов да помогне на Столична община да гледа глобално и стратегически на развитието на града - гостите на конференцията ще чуят мнението на Таня Косева-Бошова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България. По думите й големите предприемачи са изключително важни за София, тъй като инвестират огромни средства за инфраструктура и променят облика на града.

За привличане на инвестиции в имоти са нужни предвидимост и стабилност на инвестиционната среда, споделя Косева-Бошова.

Какви са предизвикателствата при изграждане на инфраструктурата на мащабните проекти и как комплексът Garitage Park изпревари промените в законодателството ще разберете от Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Investment Management. Инвеститорите в най-големия обект, който се строи в момента в столицата, възложиха изработка на трафик анализ около бъдещия комплекс, без да ги задължава законът.

Разработването на транспортно-комуникационни решения бе залегнало в промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, за които не стигна времето да бъдат приети от предишното Народно събрание. Текстовете въвеждаха задължение при изграждане на жилищни и обществени сгради с над 20 000 кв. м РЗП инвеститорите да доказват транспортно-комуникационното обезпечаване на територията - чрез анализ и симулация на съществуващ и бъдещ трафик.

За правните изисквания при банковото финансиране на инвестиции и строителство на офис и корпоративни сгради ще говори Катерина Краева, партньор в правната кантора Wolf Theiss. От нея ще разберете специфичните рискове, които могат да възникнат за инвеститорите при подобно външно финансиране.

И не на последно място e темата, която обобщава всички други и която е голямата ни цел - как столицата да се превърне в модерен, европейски град. Впечатленията си пред професионалната аудитория ще сподели арх. Любомир Георгиев, който ръководи "Визия за София" - инициативата за дългосрочно развитие на столицата и крайградските територии.

Конференцията започва на 25 април (вторник), от 9,00 ч. Мястото е Sofia Event Center. Вижте пълната програма - тук.
За регистрация - влезте тук.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg