Facebook YouTube
Регистрация

Colliers: Инвеститори от ЮАР и Азия купуват имоти за милиарди в Източна Европа

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 18.04.2017, Автор: Христо Николов
[963 прочитания]
Фондовете от ЮАР са сред най-големите инвеститори в имоти в Източна Европа. В скоро време се очаква и The Mall да стане южноафриканска собственост. <br />

Фондовете от ЮАР са сред най-големите инвеститори в имоти в Източна Европа. В скоро време се очаква и The Mall да стане южноафриканска собственост.

Фотограф: ГРАДЪТ

Инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) достигнаха 12,2 млрд. евро през 2016 г. Това е 40% ръст спрямо 2015 г. (8,7 млрд. евро) и рекордно високо ниво от 2007 г. (13 млрд. евро), когато беше пикът на предходния икономически цикъл. Това се казва в доклад, озаглавен "Инвестиционен компас в Централна и Източна Европа", подготвен от консултантската компания Colliers International и международната правна кантора CMS.

През 2017 г. вложенията в недвижима собственост в региона вероятно ще отбележат нов връх. Анализът разглежда основните тенденции в шест държави - България, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Румъния.

Основна причина за засиления приток на инвестиции е икономическият растеж в региона, като прогнозите за 2017 г. са за ново увеличение на брутния вътрешен продукт с между 2,3% и 3,6% в отделните държави.

През 2016 г. свежите пари в ЦИЕ дойдоха основно от групата Г-10, в която влизат най-развитите западноевропейски икономики заедно със САЩ, Канада и Япония. Фондове от тези страни инвестираха 4,9 млрд. евро в региона, което обаче е отстъпление спрямо 2015 г. (6,6 млрд. евро).

На второ място са инвестициите от местни (източноевропейски) компании - 2,6 млрд. евро. Забелязва се сериозен наплив на фондове от Южноафриканската република (ЮАР), чиито вложения в имоти в региона достигнаха 2,4 млрд. евро през 2016 г.

Припомняме, че през февруари т. г. Комисията за защита на конкуренцията даде "зелена светлина" за продажба на столичния The Mall на бул. "Цариградско шосе". Купувач ще бъде фондът NEPI, чиито основни акционери са от ЮАР - в това число пенсионни фондове. Научете за новите офис и търговски проекти в България от дигиталната система PDS.bg.

По информация на "Капитал" NEPI води преговори за покупка и на още един столичен мол - "Сердика център". А друг фонд от ЮАР - Ascion, бил избран за купувач на Mall of Sofia на бул. "Ал. Стамболийски".

Азиатските фондове се оформят като другите големи играчи на имотния пазар - през миналата година те са инвестирали 2 млрд. евро в ЦИЕ. Прогнозата на Colliers е, че през 2017 г. паричните потоци от Азия и ЮАР ще се запазят на приблизително същите равнища.

Свободните офис площи в София ще намаляват, а наемите ще растат, прогнозират от Colliers.

Фотограф: ГРАДЪТ


Полша е страната, която взема "лъвския пай" от растящата активност - 38% от инвестициите в региона през 2016 г. са отивали към Варшава, Краков, Лодз и др. полски градове. През 2017 г. обаче е възможно да има нов шампион - Чехия.

България е привлякла едва 2,1% от всички вложения в региона през м.г. или 262 млн. евро.

Предварителните данни на консултантите за първото тримесечие на 2017 г. показват, че Източна Европа стартира годината добре. Инвестициите в недвижима собственост в шестте страни възлизат на 2,3 млрд. евро, което е 41% ръст на годишна база. Новост е появата на инвеститори от Тайланд.

Други акценти от доклада:

- Прогнозата е за ново понижение на свободните офис площи в София през 2017 г. В същото време средните наеми ще се повишават, а доходността ще остане най-висока сред шестте страни от ЦИЕ.

- За наемите на търговски площи в традиционните шопинг центрове в София очакванията са да се запазят без промяна.

- В сектора на индустриалните и логистични площи прогнозите са оптимистични предвид отлично развиващата се промишленост в ЦИЕ. България е посочена като най-евтината страна за подобни инвестиции - със средно 440 евро средна месечна заплата в производствения сектор. За 2017 г. прогнозата е, че наемите на индустриални и логистични площи у нас ще останат на същите нива като през 2016 г.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg