Facebook YouTube
Регистрация

Уникредит Булбанк отвори "филиал на бъдещето" на мястото на сладкарница "Прага"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.04.2017, Автор: Христо Николов
[1619 прочитания]
Най-голямата българска банка отвори филиал в помещението, приютявало култовата кафе-сладкарница &quot;Прага&quot; по соцвреме. <br />

Най-голямата българска банка отвори филиал в помещението, приютявало култовата кафе-сладкарница "Прага" по соцвреме.

Фотограф: Мария Съботинова

Уникредит Булбанк отвори "филиал на бъдещето" на едно от най-емблематичните места в центъра на София – бившата кафе-сладкарница "Прага" на ул. "Г. С. Раковски". Помещението срещу НАТФИЗ, което дълги години пустееше и загрозяваше театралната улица, дочака да бъде съживено от нов стопанин.

Най-голямата българска банка (по активи) превърна имота в обслужващ клон с модерен имидж, различен от традиционния. Във "филиала на бъдещето" клиентите се възползват от нов начин на обслужване – микс между високи технологии, опростени процеси и персонално обслужване. Новият офис има и зона за самообслужване, където клиентите могат да извършват основни банкови операции по всяко време на денонощието, без да е необходимо да чакат.

Информация за други търговски проекти ще откриете в дигиталната система PDS.BG.

Помещението на ъгъла на ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Ген. Гурко" бе открито след близо 3-месечен ремонт.

Фотограф: Мария Съботинова


Кафе-сладкарница "Прага" беше сред най-известните заведения в София по соцвреме – любимо място на писатели, музиканти, художници и културната гилдия като цяло. Масивната сграда на ул. "Г. С. Раковски" 145, в която се помещаваше "Прага", е завършена през 1953 г. и е била предназначена за ЦК на БКП. Там е живял Митко Григоров, един от най-близките хора на Тодор Живков и член на Политбюро през 60-те години на миналия век.

Първите доказателства за съществуването на "Прага" са от началото на 60-те години – обектът фигурира в списъка на сладкарниците, павильоните и бюфетите от 1961 г. на Градско търговско предприятие "Здрава храна". Същото дружество по-късно става част от Държавно обединение "Обществено хранене".

Изглед към сладкарница "Прага" в миналото.

[-]


Кафе-сладкарницата работеше до началото на 90-те години, след което бе затворена и обшита с фазер. Обектът бе приватизиран като част от активите на общинска фирма "Средец", но междувременно се появиха и реститути, претендиращи за собствеността върху помещението. Дългогодишната съдебна битка приключи неотдавна и това позволи съживяването на култовия имот, макар с нов имидж.

Уникредит Булбанк нае помещението за 5 години.

Преустройството на имота в банков клон бе извършено от "Аркетипо България" под строителния надзор на "Атлас Контрол".

Фотограф: Мария Съботинова

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg