Facebook YouTube
Регистрация

Екипът на арх. Ян Геел стартира консултациите със Столична община

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.03.2017, Автор: Радостина Попова
[1153 прочитания]
Започна седмичната визита в София на Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер от Gehl Architects, които се срещнаха с представители на местната власт. Архитектите са част от екипа на едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда - Ян Геел.

Фотограф: НАГ


В първия ден от визитата си, екипът на Геел се запозна с градските пространства на територията на централна градска част. В Зала 5 на Столична община, главният архитект на СО арх. Здравко Здравков направи презентация относно мобилността в София. Според социологически проучвания 17,5% от населението на България живее в столицата, като в София се произвежда 40% от БВП на страната ни.

Арх. Здравков изнесе актуални данни за ситуацията в София и други десет европейски столици. Информацията е красноречива - френската столица Париж към настоящия момент е с 53% пешеходен трафик, Копенхаген е 36% велосипеден трафик, в сравнение със София където процента на хората ползващи велосипеди са 0,1%, а пешеходците са само 10%. Ние сме на едно от първите места по брой на автомобили в Европа – 600 автомобила на 1000 души от глава на населението.

Арх. Здравков цитира датския архитект Ян Геел: "Ние създаваме градовете, после те влияят върху нас". Крайно време е да обърнем пирамидата и автомобилите да останат на последно място в нея, да има превес на пешеходците, повече велосипедисти, повече хора, които да използват градския транспорт, каза в заключение арх. Здравко Здравков.

Цялата презентация можете да видите тук.

В София екипът на Геел ще направи проучвания на състоянието на градската среда в центъра на София и ще проведе работилница с цел обучение за използваните от Gehl Architects методологии и подходи с представители на местната власт, местната администрация и експерти. Геел архитекти ще работят на базата на собствено проучване в София, както и на презентация за състоянието на столицата, представена от българския екип архитекти с ръководител арх. Павел Янчев, които работят по проекта.

Фотограф: НАГ


Презентацията на българския екип акцентира на основните транспортни коридори на София, разположението на минералните извори, парковете и зелените площи, данни за пешеходните и публичните пространства в момента.

Обхватът на работата на Геел ще е шест района от всички 24 на площта на столицата: Възраждане, Сердика, Красно село, Средец, Триадица, Оборище.

В програмата на работното посещение е предвидена и среща с гражданите, в която те да вземат активно участие относно бъдещето на столицата. На 30-и март от 18.00 часа в зала 230 на УАСГ ще се състои публична лекция със свободен достъп, посветена на качествените публични пространства в градовете.

Фотограф: НАГ


Фотограф: НАГДобавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg