Facebook YouTube
Регистрация

Европейските градове да останат фокусирани върху създаване на повече висококачествени офиси

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.03.2017, Автор: Градът.бг
[385 прочитания]

Снимка: Colliers

През 2017 г. и в следващите години, Европа ще продължава да предлага възможности, но инвеститорите ще трябва да са подготвени за по-малки приходи (като плащат високи покупни цени). Въпреки че на повечето пазари беше налице увеличение на инвестиционните печалби през 2016 г., голяма част от тях са по-малко зрели, периферни пазари и по-високия инвестиционен интерес може да не се задържи във времето, особено с изчерпването на алтернативите. От пазарите, на които е имало растеж през 2016 г. Испания, Холандия и Полша са тези, които притежават реален потенциал и мащаб да задържат инвестиционния интерес; Финландия, Чехия, Унгария и Румъния, в по-малка степен. Все пак, всяка от тези държави има специфични политически (и съответно пазарни) предизвикателства за преодоляване."
Това коментира Деймиън Харингтън, Ръководител пазарни проучвания, Colliers EMEA в последния доклад на Colliers International.

Пазарът на недвижими имоти в Европа остава стабилен, въпреки политическите, икономическите, демографските, технологичните и редица други промени, предизвикващи промяна, отчитат анализаторите на консултантската компания.

Над 10% ръст на на инвестициите в жилищни имоти в Европа

Въпреки че офисните и търговските площи продължават да бъдат най-популярни сред инвеститорите, с респективно 60% и 30% от общия обем на инвестиционните сделки в 25 от главните европейски пазари към края на 2016 г., налице са достатъчно доказателства за нарастващ интерес и към други активи.
Растежът на инвестициите в жилищни имоти в големите градове надхвърля този в другите сегменти и достига нива от над 10% от инвестиционния обем в градовете. Това отчитат в последния доклад анализаторите от Colliers International.

Промените от демографски, технологичен и потребителски характер продължават да определят динамиката на търсене на недвижими имоти в различните градове.

Логистичните имоти са все още статични, но се очаква и там промяна.
Инкорпорирането на този тип имоти в мултифункционални проекти в градовете изглежда добро решение, също и нови многоетажни складове започват да се появяват в големите европейски градове.

Възвръщаемостта от сделките с търговски и офисни имоти запазва стабилни нива, но все още не е достигнала резултатите от 2007 г. Жилищните площи са с най-ниска възвръщаемост, равна на тази от 2007 г. Хотелите надминават и най-високия си резултат до момента.

Спад в сделките за 2016 г.
Обемите в Европа, Средния Изток и Азия са се свили с около 27% на годишна база през 2016 г., но въпреки общото намаление на броя на сделките и обемите, картината е много разнообразна.

При половината от европейските пазари е регистрирано нарастване на активността през 2016 г. Сред тях са Холандия, Испания, Ирландия, Финландия, Чехия и Унгария, както и Швеция, Полша и Румъния, но при последните три е с по-бавен темп.
Според Ричард Дайвъл, Директор капиталови пазари, Colliers EMEA, "Намаляването на броя на сключените сделки през 2016 г. се дължи основно на по-слабата активност на основните пазари – Обединеното Кралство, Франция и Германия, където са се случили 60% от инвестиционните транзакции през последните 10 години.
Спад има и на други големи пазари, в резултат на предизвикателства от икономически и политически характер – напр. Италия, Русия и Турция. Намаляващият продукт и високите цени са основните причини за свиване на обемите и понижаване на активността в Норвегия, Дания и Швейцария.

Пълният доклад на Colliers International, която е сред водещите международни консултантски компании в сферата на недвижимите имоти, може да проследите в приложения файл.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg