Facebook YouTube
Регистрация

MIPIM 2017: Къде е България на глобалната инвестиционна карта

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.03.2017, Автор: Христо Николов
[898 прочитания]
MIPIM е най-голямото събитие в Европа на тема &quot;Недвижими имоти&quot;.<br />

MIPIM е най-голямото събитие в Европа на тема "Недвижими имоти".

Снимка: Градът

Тази година думата "Лондон" сякаш изкачаше от всеки ъгъл, туит и фейсбук пост от MIPIM. Това e известният международен форум, събиращ всеки март хиляди професионалисти от света на недвижимите имоти. За 4 дни Лазурният бряг в Кан отново стана арена на огромно изложение, неспирни конференции, бляскави коктейли и ВИП мероприятия.

Англичаните бяха подготвили масирано присъствие от официални лица (водени от баронеса Луси Невил-Ролф, търговски секретар в Министерството на финансите), известни архитекти (Eric Parry, John McElgunn) и маркетинг експерти с една-единствена цел – да успокоят инвеститорите, поизнервени от предстоящия BREXIT (излизането на Великобритания от Европейския съюз). Ще се спука ли балонът в Лондон и кой ще спечели от евентуалната релокация на бизнеси към други страни от ЕС - предстои да гледаме филма.

Стивън Даун, който оглавява звеното на "Савилс" в Централен Лондон, определи ситуацията с типичния британски хумор: преди BREXIT пазарът в английската столица се е движел като автомобил на пета скорост, а след това ще мине на четвърта предавка. Катастрофа няма да последва: просто автомобилът с логото UK ще намали скоростта си, след като излезе от европейската магистрала, тъй като шофьорът му е малко... нервен.
Дискусия за предизвикателствата пред британския имотен пазар - една от десетките инициативи на MIPIM, свързани с Великобритания.

[-]

По време на MIPIM обаче бяха представени изследвания и анкети за предстоящото прехвърляне на бизнес от Лондон и засега Германия се очертава като дестинация №1 при BREXIT.

От изток изгрява звездата на Индия. Страната, за която прогнозите са, че до 2030 г. ще задмине Китай по население, е на път да се превърне в най-гигантската строителна площадка на планетата. От изнесените данни в Кан се разбра, че до 2020 г. в Делхи, Мумбай, Колката и т.н. ще бъдат построени милиони жилища. Всякакви сравения са излишни – но все пак да припомним, че в България се строят средно по 8000-10 000 жилища годишно.

Другата инвестиционна звезда на хоризонта е Африка. Най-бедният континент е на път да избухне, отново заради бурно растящото население и икономика. Инфраструктура, логистика, жилища, бизнес помещения – за повечето сегменти от недвижимите имоти прогнозите са повече от оптимистични.
Високите технологии неизменно присъстват на изложението в Кан. Компании представяха проектите си чрез възможностите на добавената реалност (AR) и виртуална реалност (VR).

[-]

На този фон не е чудно, че България по-рядко попада в полезрението на международните инвеститори. Но... най-доброто предстои.

"За България на MIPIM се говори с умерен оптимизъм. Очакваме до края на 2017 г. да се случат значителни инвестиционни сделки, след което ще може да се похвалим с ликвидност на пазара и така се надявам да се засили интересът към страната", коментира специално за "Градът" от Кан Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания "Фортън" (Forton).

Припомняме, че неотдавна Комисията за защита на конкуренцията разреши на инвестиционния фонд NEPI (с основни акционери от ЮАР, вкл. държавна компания и пенсионни фондове) да придобие търговско-развлекателния център The Mall на бул. "Цариградско шосе".

"От друга страна и някои опортюнистични фондове от Обединеното кралство и Централна Европа разглеждат конкретни активи в България", добави Лашова.

Официалното издание на MIPIM съобщава, че две трети от суверенните (държавни) и пенсионни фондове, представени на конференцията, планират през 2017 г. да бъдат нетни купувачи на активи. Апетитът на големите играчи ще бъде подхранен от все още ниските лихви в световен мащаб.
Барселона - един от градовете със солидно участие на MIPIM.

[-]

В доклад на "Колиърс интернешънъл", представен в Кан, се прогнозира, че азиатските инвестиции в Централна и Източна Европа най-вероятно ще се увеличат през 2017 г. Азиатските бизнесмени разглеждат региона като възможност за рискова, но високодоходна инвестиция в сравнение със Западна Европа. За България се посочва, че има прието законодателство в областта на АДСИЦ (акционерните дружества със специална инвестиционна цел), но няма нови листвания.

"България е слабо представена и слабо позната на MIPIM. Други държави, общини и градове участват с големи щандове - Франция, Белгия, Русия, Лондон, Барселона. Да се надяваме, че ще работим за популяризиране на страната", коментира за "Градът" Неделчо Колев, съдружник в инвестиционната компания "М-груп", която се представи със свой щанд на изложението в Кан.

Другият участник от България беше "Уолтопия" - производителят на стени за катерене.

По думите на Неделчо Колев България се радва на силен интерес като туристическа дестинация и очакванията са за силен летен сезон. Впечатленията на международните инвеститори за страната ни са свързани със слабото присъствие на големите международни хотелски вериги в българските курорти и липсата на хотели във високия сегмент.
Едно от местата за обяд на участниците в MIPIM.

[-]

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg