Facebook YouTube
Регистрация

Иванчева: С продължението на бул. "Копенхаген" ще решим голям транспортен проблем на "Младост"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 16.03.2017, Автор: Христо Николов
[3261 прочитания]
Продължението на бул. "Копенхаген" ще свърже "Младост" с бул. "Цариградско шосе" в района на хипермаркет "Метро" и оформящото се бизнес сити с небостъргачи.<br />

Продължението на бул. "Копенхаген" ще свърже "Младост" с бул. "Цариградско шосе" в района на хипермаркет "Метро" и оформящото се бизнес сити с небостъргачи.

Фотограф: ГРАДЪТ

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева даде надежда за облекчаване на трафика в района чрез нов инфраструктурен проект.

"Вървим към решаване на един от големите транспортни проблеми в "Младост". Става въпрос за изграждане на продължението на бул. "Копенхаген", между бул. "Цариградско шосе" и бул. "Ал. Малинов". Част от трафика по "Ал. Малинов" ще се пренасочи, тъй като "Копенхаген" се явява като дублиращо трасе от и към "Цариградско шосе", написа Иванчева във фейсбук профила си.

По думите й проблемът бил, че трасето е проектирано да минава през частни терени. Но Иванчева съобщи, че в момента четири чуждестранни компании усилено изкупуват парцелите покрай бъдещия пробив, част от които после ще бъдат дарени за изграждане на булеварда.
Десислава Иванчева.

Фотограф: Цветелина Белутова [Дневник]

"Вече са закупени почти всички имоти и когато процедурата приключи, трябва да се пристъпи към реализация на проекта", пише тя.

Вероятно Десислава Иванчева има предвид честата практика инвеститорите в София да купуват парцели в незастроени територии и после (при плановете за улична регулация) да даряват част от тях за изграждане на околната пътна инфраструктура. От думите на Иванчева обаче не става ясно всички засегнати собственици ли са съгласни да дарят земите си, ще се наложат ли отчуждения и осигурено ли е финансиране за целта.

Булевард "Копенхаген" (със старо име бул. "Универсиада") е изграден в жк "Дружба 2" - от бул. "Цветан Лазаров" до възела, в който "Самоковско шосе" се отделя от бул. "Цариградско шосе". Продължението ще бъде от зоната на бул. "Цариградско шосе", която се оформя като бизнес сити с небостъргачи ("Капитал форт", "Скай форт", "Елипс център") до района на метростанция "Младост 3" (където сега свършва бул. "Андрей Сахаров"). Пробивът е ключов за облекчаване на ситуацията с трафика и задръстванията в "Младост" и напрактика ще отвори нова връзка от бул. "Цариградско шосе" към вътрешността на жилищния комплекс.

Отсечката обаче не присъства в инвестиционната програма на Столична община за 2017 г.

Неотдавна главният архитект на района Весела Тасева заяви за "Градът", че изграждането на пътната артерия ще спомогне за облекчаване на трафика, но следва Столична община да продължи ангажиментите си към инфраструктурата на район "Младост".
Схема на продължението на бул. "Копенхаген", публикувана от Десислава Иванчева.

[-]

В края на 2008 г. предварителният транспортно-комуникационен проект за продължението на бул. "Копенгахен" ("Универсиада") бе приет от специализиран общински експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) в София. Проектът бе изготвен от фирма "Виаком". Предвиждаха се по две платна във посока и трамвайно трасе по средата. Част от релсите в жк "Дружба 2" са поставени още в края на 80-те години.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg