Facebook YouTube
Регистрация

Необходими са 6 млн. лева за реконструкция на съществуващата северна сграда на Националната художествената академия

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 16.03.2017, Автор: Таня Тодорова
[695 прочитания]

Фотограф: Стефан Добрев архитекти

Подготвя се изпълнението на етап 2 от проекта за разширение на Националната художествена галерия. Засега да осигурени европейски средства за изграждането на нов корпус от север.
Ръководството на Академията търси финансиране и за реконструкция и ремонт съществуващия северен корпус. Това става ясно от обявената обществена поръчка за "Укрепване, реконструкция и ремонт на съществуваща северна сграда на Национална художествена академия". За реализацията на СМР ще са необходими близо 6 млн. лв, които са обявени като индикативна стойност по една от позициите в обществената поръчка.
Северното крило ще бъде обвързано с етап 1 - изграждането на новия корпус, като е проектиран така, че да функционира и самостоятелно в контекста на архитектурното и градоустройствено решение на академията по смисъла на чл. 152 от ЗУТ.

Фотограф: Стефан Добрев архитекти

Другата позиция е за изграждането на новия корпус на Академията, до съществуващото северно крило. То се изпълнява по проект "Нов учебен корпус на НХА в гр. София", стартирал през октомври 2016 г. Той се финансира със средства по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Стойността на проекта е 3 млн. лв., като за СМР са определени 2,3 млн. лв.
  • За реализацията на европейския проект е обявена и поръчката за доставка на мрежово комуникационно оборудване и система за контрол на достъпа и монтаж на системата за контрол на достъпа. За изпълнението й са заделени почти 30 000 лв.
Наред с търсенето на изпълнител на строителните работи се търси и доставчик на оборудване.
Проектът за новия корпус на НХА е създаден от арх. Стефан Добрев, "Стефан Добрев Архитекти", който спечели конкурс.
Той включва и реконструкция на съществуващата сграда, която първоначално не бе предвидена за изпълнение. Срокът за изграждането на новия корпус на Академята, на ъгъла на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище, е 2 години.

Фотограф: Стефан Добрев архитекти

На 24 февруари проектът бе обсъждан в ОЕСУТ – СО.
Проектът за нов корпус на НХА е за проектиране и изграждане на самостоятелна сграда със застроена площ 2158 кв. Предвижда се изграждането на 5-етажна сграда с 16 ателиета, 4 лекционни зали и библиотека с книгохранилище и технически помещения.

Срокове за участие в двете обществени поръчки
- за строителни работи, с индикативна стойност 8 271 000 лева- 31 март
- за доставка на оборудване за новия корпус(за близо 30 000 лв.) - 28 март.Подробна информация за участието в търговете ще намерите на сайта на НХА – nha.bg

Националната художествена академия е най-старото висше художествено училище в България и отбеляза 120 г. миналата година. Открита е като Държавно рисувално училище през 1896 г. с указ на княз Фердинанд и благодарение на активната подкрепа на видни художници и общественици като Константин Величков, Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Антон Митов и др.
Повече информация за двата проекта ще намерите и в pds.bg


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg