Facebook YouTube
Регистрация

Новите постижения на "Девня цимент" и инвестициите в завода в Девня видя министърът на икономиката

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.03.2017, Автор: Таня Тодорова
[1240 прочитания]

Снимка: Министерство на икономиката

Новата производствена линия на завода на "Девня цимент" АД и 120-метровата му топлообменната кула.
разгледа министърът на икономиката Теодор Седларски с представителите на Министерството на икономиката, които се срещнаха с ръководството на завода и с генералния директор Стефано Коста.

След сливането на ХайделбергЦимент и Италчементи компанията се превърна в най-големия производител на инертни материали, вторият най-голям производител на цимент и третият на готови бетонови смеси в света.
Дружеството е лидер на местния пазар с производствен капацитет от 2 млн. тона цимент годишно, като от влизането си на българския пазар през 1998 година в компанията са инвестирани над 670 млн. лв. за придобиване и модернизация на процесите и на производствените мощности.

Министър Седларски и останалата част от екипа бяха запознати и с развитието и постиженията на "Девня цимент" АД, както и с бъдещите планове за развитие на предприятието.
През май 2015 г. Италчементи Груп и "Девня Цимент" АД откриха официално най-новата и модерна линия за производство на клинкер и цимент в циментов завод Девня, чиято инвестиция надхвърли 325 млн. лева.

[gradat.bg]

Това е единият от заводите, които министърът на икономиката Теодор Седларски и неговият екип посетиха по време на обиколката на най-големите индустриални предприятия в Североизточна България в края на седмицата.
Сред тях бяха и "Солвей Соди" АД , "Агрополихим" АД, "Алкомет"АД и "Амилум България" ЕАД. По време на срещите си министърът се запозна със сегашното им състояние и планове за развитие, както и с проблемите, чието решаване би ги направило още по-конкурентоспособни. Най-големият сред тях се оказа проблемът с намирането на необходимите за развитието им кадри. Въпреки че всяко от дружествата търси свои начини за решаването му, всички участници в срещите изразиха тревогата си, че ако въпросът с кадрите не бъде решен, това ще създаде сериозни, дори непреодолими проблеми пред реализацията на бъдещите им планове.

Производствени инвестиции в до края на 2017 г. се предвиждат и в "Солвей Соди"
Министър Седларски се запознаха с новите инвестиционни проекти на "Солвей Соди" АД, сред които дестилационната инсталация, открита през 2015 г. и новия котел на циркулиращ кипящ слой, произведен по изключително модерна технология, който се очаква да бъде официално въведен в експлоатация през тази година. Гостите посетиха контролната зала и музея, в който е представена историята на стария и новия содов завод. В края на визитата на министър Теодор Седларски бе връчен медала на Солвей във връзка със 150-годишнината от създаването на компанията.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg