Facebook YouTube
Регистрация

Метин Дениз, управител на завод "Палфингер", гр. Червен бряг: Новата ни инвестиция е за 7 млн. евро

Брой 1 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.03.2017, Автор: Силвия Златкова
[1466 прочитания]
Брой 1 на сп. ГРАДЪТ

Г-н Дениз, как е представена у нас "Палфингер Продукционстехник България" ЕООД като част от австрийския концерн?
- "Палфингер" присъства в българската индустрия от 1999 г., когато започва да прави първите стъпки и инвестира първо в Червен бряг, като закупува част от производствено хале в бившия военнопромишлен комплекс на завод "Бета". Започва със 130 работници. През 2006 г. се изгражда второ хале, увеличават се оборотите на фирмата и до 2009 г. персоналът нараства до 600 души. Паралелно фирмата стартира производство на цилиндри в с. Тенево, Ямболско. В рамките на десет години от 2003 г. насам успява да развие сериозни производствени капацитети. В момента "Палфингер" е представена в България с два големи завода – единият произвежда хидроцилиндри за подемните устройства на "Палфингер", а другият, в Червен бряг, произвежда стоманените компоненти. Общо в двете предприятия работят около 1100 души. Годишните им обороти са над 65 млн. евро.

Приключвате първи етап от мащабна инвестиция. Обобщете какво включва тя и какво показват разчетите?
- Първият етап от плана ни за инвестиции бе свързан с изграждане на ново производствено хале на площадката в Червен бряг с площ около 6000 кв.м, склад за материали на около 3400 кв.м и склад за експедиция на продукцията около 1400 кв.м, което прави общо 11 000 кв.м. С предстоящия пуск ще увеличим обемите на работа. Както споменах, в Червен бряг произвеждаме стоманени компоненти за крановете, които се произвеждат в групата "Палфингер".

Какво е очакваното увеличение на производствените обеми? А на работните места?
- Планираме около 30% увеличаване на производствените капацитети на завода и съответно 30% ръст в продажбите. Продажбите на завода в Червен бряг на годишна база са между 20-22 млн. евро. Очакванията са свързани с продажби от порядъка на 30 млн. евро. Броят на работниците също ще се увеличи с около 50 до 60 нови работни места през тази година.

В какъв период беше реализирана инвестицията?
- Строителството се реализира много бързо от изпълнителя австрийската компания "Щрабаг". Реалното изпълнение започна през април миналата година и в рамките на шест месеца бяхме приключили с основната част. През януари започнахме производствените проби. Основната машина е поръчана и се очаква доставката й. Очакванията ни са до края на март да започнем да запълваме новото производствено хале с продукти, нови линии.

Общо колко производствени линии ще вкарате?
- Става дума за пет нови линии за производство на метални компоненти, които ще вкараме в новото хале.

Какъв финансов ресурс е инвестирала компанията от стъпването си у нас и на колко възлиза настоящата инвестиция?
- За тези години инвестициите в двата завода достигат 30 млн. евро. Настоящата инвестиция е на стойност около 7 млн. евро.

Какво още включва инвестиционната ви програма?
- "Палфингер" ще се развива в България и в момента тече обсъждане на програмата за разширяване производството на стоманени компоненти, като целта ни е завършен продукт. Всяка година изготвяме четиригодишен инвестиционен план, който следваме. В момента обсъждаме плановете за периода до 2021 г.

С какво е свързана крайната ви цел?
- Искаме да изградим високотехнологично монтажно звено и не само да произвеждаме компоненти, а да добавим и други дейности като лакиране и в бъдеще да произвеждаме готови продукти, като например готово подемно устройство.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg