Facebook YouTube
Регистрация

Варна ще изгражда регионална бизнес зона с Аксаково, Белослав и Девня

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 16.02.2017, Автор: Градът.бг
[746 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Проект за създаване на "Зона за иновации и развитие – Варна" бе представен на българо-руски бизнес форум, провел се във Варна.

По думите на кмета, създаването на Зона за иновации и развитие – Варна, която включва 4 общини – Варна, Аксаково, Белослав и Девня, с опции за присъединяване на нови общини, е ново предизвикателство пред общинското ръководство.
"Амбицията ни е да развием заедно възможностите за инвестиции, като съчетаваме различните преимущества на общините – свободни терени, логистика, включително използване на пристанищните мощности около езерото, работна ръка", обясни кметът.
Той даде пример с Варна и Девня, които през 2015 г. заедно са формирали 86,5% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в района. Очакваните резултати от създаването на зоната са привличане на инвеститори и цялостно обслужване на бизнеса, откриване на нови работни места.

Зам-кметът Пейчо Пейчев направи презентация на Варна, а Игор Ковалев,
търговският представител на Руската федерация у нас Игор Илингин разказа за Централната Сибирско-търговско промишлена палата на Руската федерация.

Имаме интерес към ремонта и към строителството на нови кораби,

заяви Игор Илингин,
търговският представител на Руската федерация у на. Според него, руските компании, свързани с кораборемонта във Варна, са доволни от качеството на извършените работи и от сроковете. "Навяваме се, че тази дейност ще бъде продължена в различни посоки. "Агрополихим" има контакти с руско предприятие, което предлага технологии за производство на катализатори. Това е също едно възможно направление за сътрудничество", допълни той.

По отношение на намеренията за изграждането на газовия хъб "Балкан", Игор Илингин сподели, че все още няма технико-икономическа обосновка на проекта. Очаква се това да стане факт в края на т.г. или началото на 2018 г.
"Наши инвеститори проявяват интерес към варненското пристанище. Вие знаете, че напоследък то работи на печалба, поради това, че има бизнес проекти и контакти с Русия. Това засяга не само видът товари, но и тръбите за Южен поток, които се пазят в порта. Проектът сигурно ще бъде реализиран. Частично тръбите бяха изнесени, но след това се реши, че това е една хубава дестинация, и част от тръбите останаха.


По темата "Южен поток" Игор Илингин заяви още: "Ще кажа това, което каза президентът Путин - че са необходими железобетонни гаранции за проекта. Според мен той може да продължи. "Турски поток" е подписан, но той е за две тръби, а Южен поток бе проектиран на четири тръби, но принципно – да, може да продължи при наличието на гаранции".

По време на срещата Пейчо Пейчев направи презентация на Варна, а Игор Ковалев – на Централната Сибирско-търговско промишлена палата на Руската федерация. По-късно руските гостите , сред които генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, председателят на ОбС Тодор Балабанов, областният управител Тодор Йотов, посетиха пристанище Варна, където бяха запознати с възможностите за развитие.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg