Facebook YouTube
Регистрация

През пролетта се открива първия Археологичeски парк в София

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.02.2017, Автор: Таня Тодорова
[1116 прочитания]

Снимка: СО

Най-интересните открития от археологическите проучвания в България през 2016 г. могат да бъдат разгледани от 15 февруари до 19 март в Националния археологически музей. "Българска археология 2016" бе открита в деня ан археолога 14 февруари и е десета юбилейна изложба на Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките.
Тя представя два от най-значимите обекти на Древна Сердика - проучванията при църквата "Света Неделя" и на базиликата "Света София".

Столичната община инвестира 320 хил. лв. в 5 проекта за проучване на културно-историческото наследство на града през 2016 г. Най-големият от тях е за изследване на площад "Света Неделя", като все още продължават проучванията на площада. Археолозите откриха голяма представителна обществена сграда, реставрираха уникалните мозайки от 4-и век под базиликата. Направи се и сеизмично укрепване на храма.

Фотограф: Мария Съботинова

Базиликата "Св. София" – един от четирите символа върху столичния герб и археологическото ниво под нея са един от най-значимите и важни проекти в областта на културно-историческото наследство на столичния град.

Предстои след завършване на проучването да се обяви конкурс за проектиране на цялото площадно пространство, така че да може да се експонират останките, които археолозите разкриват.

През пролетта ще бъде открит и първия в столицата археологически парк, край Западната порта, обяви кметът Фандъкова.
Фотограф: Гео Калев/ Studio Fo

Близо 1 млн. лева са средствата, предвидени за консервационно-реставрационни дейности на разкритите археологически останки и конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон".
Западната порта на Сердика е със статут на археологическа недвижима културна ценност с национално значение. Обектът е част от историко-археологическия резерват "Сердика-Средец"

Благодарение на археолозите от Националния археологически институт с музей към БАН и музея за история на София продължаваме да разкриваме богатството на града ни, отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова.
През 2016 г. приключихме реставрацията на уникалните мозайки от 4-и век, които са под базиликата Света София в подземния музей. Завършихме и сеизмично укрепване на храма. Успяхме да реставрираме и раннохристиянската базилика от 4-ти век до Буховския манастир "Света Мария Магдалина", която показва голямото значение на Сердика за този период.

ИЗЛОЖБАТА
Изложбата представя над 350 експоната от общо 18 обекта, илюстриращи различни като вид и хронология обекти, от ранната праистория до средновековието. Сред тях са както широко познати обекти с дългогодишни проучвания, като палеолитното находище в пещера Козарника, праисторическите селищни могили Юнаците и Провадия-Солницата, скалният комплекс Глухите камъни, черноморската колония Аполония Понтика, римските градове Деултум и Сердика, първата българска столица Плиска, така и археологическите разкопки на надгробни могили край Приморско и с. Изворово, Харманлийско, спасителните проучвания на праисторическото селище Дамяница, по трасето на на АМ "Струма" и др.
Сред най-впечатляващите находки са златното "съкровище" (украси за конска амуниция) от Приморско, златното мънисто от селищна могила Юнаците (един от най-ранните известни до момента златни предмети в Европа и света), златни накити от надгробна могила до Изворово и от некропола на Аполония, златно копче от Плиска, изящни сребърни и бронзови украшения от тракийски погребения до Бенковски, богато украсена и изцяло запазена букел-амфора от Глухите камъни, костена антропоморфна фигура с медни украшения от селищна могила Провадия-Солницата, късноантичен жарник от крепостта до Якоруда, бронзови крака от монументални статуи от Дебелт.


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg