Facebook YouTube
Регистрация

Арх. Георги Петев: Културата - катализатор за социална промяна

В новия брой 6 на сп. Градът - представяне на проекта, отличен с Наградата на община Пловдив в архитектурния конкурс "Тютюневият град - идентичност, обновяване, приобщаване, спасяване", организиран от КАБ - Пловдив

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.01.2017, Автор: Арх. Георги Петев
[1694 прочитания]

Фотограф: арх. Г. Петев

Брой 6 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ
Оценката на журито за качествата на проекта

Проектът предлага етапен бизнес модел с фокус върху културата като катализатор на социална промяна. Интерес представлява идеята за използване на временни функции за стартиране на бизнес инициативи при етапно финансиране и привличане на спонтанно възникнали инвестиционни потоци. Въпреки че не обхваща Тютюневия град в неговата цялост, проектът е ценен с начина, по който доказва вътрешния капацитет на старите сгради и възможностите за постигане на убедителни архитектурни и бизнес решения при тяхното адаптиране за отворени публични функции.

Културата - катализатор за социална промяна
Успешен подход към комплексната задача се оказва разделянето й на отделни фази.
Фотограф: арх. Г. Петев

ФАЗА 1: Градоустройствен анализ и оценка
Появата на културен хотспот на това място подава ръка на идеята за децентрализация на културните събития, която е вписана в плана за развитие на Пловдив идните 10 години. Примери за работещ такъв модел не е особено трудно да се намерят. Например: Kunsthaus Graz - извънземният музей на съвременното изкуство на Cook и Fournier. Построен като част от Грац - културна столица на Европа 2003, това е сграда, имаща живителен ефект върху целия квартал на изток от река Мур. Квартал със славата на етнически се превръща в творчески - ателиета, малки галерии, кафенета, ресторантчета и хепънинги ежедневно привличат хората като магнит. Инвестицията обаче е 43 милиона евро. Сума, която на този етап никой не е готов да инвестира в тютюневото градче. Мислейки за алтернативите, се сетих за т.нар. ефект на снежната топка.
Фотограф: арх. Г.Петев

ФАЗА 2: Добавяне на множество временни функции с цел привличане на публика
Това е фазата, в която от общото всичко рязко се свива и събира под покрива на една конкретна сграда. Това трябва да бъде мястото, което би могло да приюти най-голям спектър от временни функции. При условие че дори някои от тях не успеят да запалят искрата на обществения интерес, останалите да създадат един вид децентрализиран магнит. Изложби, уъркшопове, дискусионни подиуми, сезонни пазари, алтернативен театър и кино, партита и концерти.. Архитектура без архитектура, вградена в паметник на културата.

ФАЗА 3: Привличане на инвестиции. Приютяване на co-working и жилищни пространства
Тази фаза разгръща проекта към съседната сграда близнак - складът на Кудоглу. И двете функционални предложения могат да бъдат обвързани с дългосрочни наематели, което би подсигурило на инвеститора сигурна и бърза възвращаемост. Предназначени са за млади хора на изкуството, дизайнери, фотографи, архитекти и др. Използвайки характеристиките на сградите, разстоянието между зоните на работа и живеене се скъсява до такава степен, че буквално може да се преодолее по чехли с чашата сутрешно кафе в ръка.

ФАЗА 4: Привличане на инвестиции. Складът на "Тотал спорт". Да бъде ли фитнес, да не бъде ли
Най-малката сграда от ансамбъла носи естетиката на споменатите по-горе. Конструктивно различна, опитваща се да се впише визуално, тя определено разказва една по-друга история. Червеният склад може и да не допринася в естетическо отношение, но го прави в обемно-пространствено. Създалите се между сградите тесни и високи пространства придават характер на ансамбъла. Дали фитнес студио е най-подходящата функция. Вероятно не. Но ако погледнем по-общо, дори фитнесът привлича хората обратно към квартала и спомага за постепенното му събуждане. ФАЗА 5: Привличане на още по-крупни инвеститори. Връщане към градоустройствено ниво
След реактивирането на ключовите сгради идеята се връща обратно на градоустройствено ниво и обръща към околните индустриални сгради. Те нямат тази осанка и представителност, но всяка спасена сграда е стъпка към съхраняването на атмосферата на Тютюневото градче.


Фотограф: арх. Г. Петев
Фотограф: арх. Г. Петев

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg