Facebook YouTube
Регистрация

IN MEMORIAM! Отиде си проф. д-р инж. Йордан Милев

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 10.01.2017, Автор: Градът.бг
[4064 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

С прискърбие съобщаваме, че скоропостижно почина нашият уважаван колега и преподавател проф. д-р инж. Йордан Иванов Милев, член на Ръководството на Национална професионална секция "Конструкции на сгради и съоръжения", информират от централното ръководство на КИИП.
Напусна ни в разцвета на силите си един прекрасен колега, активен член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, допринесъл изключително много за утвърждаване авторитета на организацията ни.
Изнасяните лекции пред членовете на Камарата в цялата страна в областта на Еврокодовете спомогнаха на всички конструктори да повишат знанията си и да ги прилагат практически.
Със своето дело той оставя ярка следа във всички нас.


Водещ проектант, експерт и консултант на уникални сгради и съоръжения като ЕЛИПС ЦЕНТЪР, жилищна и офис сграда ЖАКЛИН, комплекс РОЯЛ СИТИ, офис сграда Q ЦЕНТЪР, ТРИМОНЦИУМ ЦЕНТЪР, МЕГА МОЛ ЛЮЛИН, Международно летище КАЗАН, Русия и много други. Предава опита и знанията си на много студенти, докторанти и млади инженери.

Фотограф: Мария Съботинова

Йордан Милев е роден през 1960г. в София. През 1985г. завършва Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС), а от 1986г. е преподавател в катедра Масивни конструкции, Строителен факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Успоредно с това се занимава с научна и изследователска дейност. В периода 1994-1995г. специализира сеизмично изследване на строителни сгради и съоръжения в Научно-изследователски институт в Тсукуба, Япония, а през 1996г. е гостуващ изследовател в Токийски университет, Институт по сеизмично инженерство, Япония под ръководството на проф. Тошими Кабеясава. Под негово ръководство защитава докторска дисертация по строителни конструкции.
През 2001-2003г. е на следдипломна специализация в Институт по сеизмично инженерство, Токио и участва при провеждането на динамичен експеримент със стоманобетонни сгради, усилени с полимерни материали, както и при аналитичното моделиране на екперименталните резултати. Голяма част от знанията и уменията си е придобил при специализациите си в Chalmers University of Technology, Гьотеборг, Швеция, University of Neples, Италия, Technische Universität, Дармщат, Германия, City University, Лондон и др. Участва в редица семинари и конференции – на Асоциацията на инженерите-конструктори в Калифорния, Сан Диего (2001г.), в Работна среща с практическо приложение за сеизмично проектиране на сгради по Еврокод 8 в Лисабон (февруари 2011г.), в семинар за Еврокод 2 – основи и приложения, Брюксел (септември 2011 г.) и др. Има над 60 публикации в научни списания и специализирана литература. Член на Европейската асоциация по сеизмично инженерство(ЕАЕЕ).

Поклон пред светлата му памет!

Добави коментар Коментари (1)

 • Преглед на профил #1 Judjuk неутрално, 11.01.2017 13:39
  Това някаква черна прокоба ли е? Напускат ни хубавите хора, остават само дебилите, дето ще ни довършат!
  Плаче ми се!
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg