Facebook YouTube
Регистрация

Промяната на НДК оживява в арт експозиция от инвестираните материали (видео)

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.01.2017, Автор: Градът.бг
[1023 прочитания]
С нестандартна арт експозиция от индустриални и технически материали директорът на НДК Мирослав Боршош показа реалната промяна на Двореца през последните две години. Експонатите онагледяват дейностите и инвестираните до момента средства в подготовката за най-важното събитие за България през 2018 г. – Председателството на Съвета на ЕС, чийто домакин ще бъде НДК.

"Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, а председателството е хоризонт, които смятам, че България заслужава. Ще направим всичко възможно НДК да изглежда така, както страната ни заслужава", каза изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош и добави, че смисълът не е да посрещнем 20 000 бюрократи от Брюксел, а да излъчим послание и политическата класа трябва да си даде сметка за това. "Не виждаме на този етап нагласа да застанем заедно и да започнем дебата коя България в каква Европа".


Сред множеството извършени дейности в НДК на стойност 3 900 000 лв. са: дигиталното заснемане, съставяне на технически паспорт на сградата, изработване на идеен проект за преустройството й, обследване за енергийна ефективност и въвеждане на допълнителни мерки, нови енергоспестяващи осветителни тела, текущи ремонти в и около сградния фонд, фасадно осветление и др. Значителна част от средствата са инвестирани и в създаването на знаковите нови пространства на Двореца - ДНК, Театър "Азарян", "Перото", които са готови да посрещнат културната програма на Председателството.

Около 4 млн. лв.са инвестирани в нова конгресно-конферентна техника и с близо още толкова е направено първото авансово плащане към фирмата-строител.

Новият етап на преустройството на НДК започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 г.,
когато Дворецът ще се превърне в най-модерния културен и конгресен център у нас. Мащабният ремонт е на обща стойност 35 млн. лв., от които до този момент е преведена половината сума. "В края на февруари, началото на март трябва да получим и останалите 18 млн. лв.", отбеляза още Боршош.


"Ние с вас сме от различни поколения и се надявам, че сме различен тип мениджъри. Вие сте имали своите виждания, аз виждам резултата от тях. И вие виждате резултата от моите действия. Ние сме първото ръководство на НДК, което успя да убеди държавата да даде средства за развитието на Двореца. Вие много добре знаете, че само със средствата, които акумулира НДК, не може да се направи този ремонт. И вие сте срещали същите тези трудности. Затова застанахме зад идеята да докажем на българското правителство необходимостта от този ремонт", отговори Боршош на въпросите на своя предшественик Христо Друмев.Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 Алф неутрално, 14.01.2017 21:15
    Жалко, че толкова малко се използва НДК. Главно за събития от локално значение.
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg