Facebook YouTube
Регистрация

Намалява търсенето на ваканционни имоти по Южното Черноморие

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.01.2017, Автор: http://gradat.bg/property/
[1195 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Две тенденции се очертават в пазара на ваканционните имоти. От една страна това е ключовата роля на българския купувач, като за 2016 г. приблизително 50% от сделките са с български клиенти. От друга страна, има отлив на голяма част от строителните фирми, предприемачи и инвеститори от черноморските региони и насочването им към по-големите градове като София, Пловдив, където пазара е доста по-динамичен и където има по-голяма бързина на реализиране на това, което е построено.Така анализира пазара на имоти по Черноморието Михаил Бобев, председател на Сдружение "недвижими имоти"-Бургас, информира Агенция "Фокус".
По отношение на общата картина на ваканционните имоти в Бургас се регистрира значителен спад на ваканционните имоти на фона на голямото предлагане.

Като цяло пазарът на недвижими имоти е доста активен и динамичен, като консултантите отчитат ръст на търсенето на имоти в сравнение с предлагането.
Според Бобев, не се очаква драстично поскъпване на жилищата, тъй като реално то вече е факт. Може би не повече от 3-4% за годината.
Препоръката му към продавачите е реално да преценяват стойностите на имотите, които предлагат, за да бъдат близки до съответните пазарни нива.
Ипотечното кредитиране, по-добрата доходност при продажбите и наемането на имоти, в сравнени е с банковите депозити, както и развитието на икономиката в района са сред предпоставките за по-голямото търсене на жилища.
Предпочитанията на купувачите са към новото строителство, като към този сегмент се насочват предимно млади хора, които инвестират в новостроящи се жилища.
В общи линии изборът на типа строителство – старо или ново зависи от приоритета на купувачите – от бюджета, от нагласата и от възрастта .
Наблюденията на брокерите са, че в последно време по-рядко се наблюдават компромиси с качеството на строителството.
В много случаи цената е определящата избора, като мен вложението в ново строителство е по-дългосрочно и ликвидността е по-голяма, твърди Бобев.

С 10 000 ха се увеличават терените в района на Бургас
Разширяването на териториите около Бургас предполага и съответното търсене на нови инвестиции. Това, обаче според консултантите на имоти, ще зависи от много фактори - изграждане и функциониране на добра инфраструктура, добри социални условия за живот – училища, магазини, детски градини, спортни бази и др.
Всички те ще са определящи и за цените на новите терени.
Сред вече разработените и търсени терени и имоти в околностите на Бургас са Ветрен, Банево, Маринка и Крайморие.
Сред показателите, определящи избора на имот са неговата ликвидност, цена, състояние, локация, развитието на инфраструктурата, юридическото състояние на имота и др., обобщава Михаил Бобев.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg