Facebook YouTube
Регистрация

Събират средства за изграждане на храм към ВТУ "Тодор Каблешков"- София

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 22.12.2016, Автор: Таня Тодорова
[1876 прочитания]
Инициативен комитет, събира средства за изграждането на православен храм "Всички български светии" в двора на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". С тържество в учебното заведение бе даден старт на дарителската кампания.
Построяването на храма има символно значение за разпространение на православната вяра и съхранение на българщината, по същия начин, по който транспортът свързва хората от различни точки в страната. Това обясниха от инициативния комитет, в който участват настоящи и бивши преподаватели и колеги от ВТУ, както и досегашният ректор проф. дтн инж.-мат. Петър Колев и настоящият ректор проф. д-р Даниела Тодорова. Негова председател е доц. Димитър Димитров,
Инициативата има избрано църковно настоятелство, с председател отец Георги – енорийски свещеник при храм "Света Троица" и разрешение от Софийската Митрополия за изграждане на храма. Предстои съгласуването на проекта с институциите.

По думите на доц. Димитров, проектът ще се реализира поетапно, като за първоначалното му изграждане ще са необходими приблизително 200 хиляди лв. С изработването на иконите и обзавеждането инвестицията ще достигне поне 500 000 лв., споделя председателят на Инициативния комитет.
"Няма да е лесно, но ако в рамките на 2 години можем да го изпълним, би било прекрасно", оптимист е доц. Димитров.


Инициативният комитет откри банкова сметка и отправя молба за помощ към православни християни, съмишленици, организации и приятели на транспортното училище да подкрепят начинанието.
Нека в дните преди Бъдни вечер и Коледа с общи усилия и според възможностите си да спомогнем за изграждането на храма във ВТУ "Тодор Каблешков":
ХРАМ "ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ"
ЕИК/БУЛСТАТ: 177 086 212
IBAN: BG74RZBB91551007583621
BIC: RZBBBGSF
Банка: Райфайзенбанк (България) ЕАД

ПРОЕКТЪТ
Храм "Всички български светии" ще е с приблизително 75 кв. м РЗП. и ще и разположен в западната част на учебния комплекс на ВТУ "Тодор Каблешков", непосредствено до централния вход. Замисълът е да има свободен достъп и да бъде посещаван не само от учащите в Транстпортното училище, но и от външни лица, всеки, който иска, да може да влезе и се поклони в храма.
В обемно-пространствено отношение храмът е решен семпло - кръстокуполен, триапсиден, състои се от притвор, наос и олтар, с камбанария над притвора. Външният вид на храма наподобява древните византийски църкви с привметки от българския възрожденски стил на Колю Фичето.
Автор на проекта за православен храм е арх. Маргарита Шакина.
При замисъла и изграждането на православния храм ние - проектанти и строители, трябва да подходим много прецизно и отговорно, сподели арх. Шакина. Необходимо е познаване на древните образци, както и на всички функции, които се извършват в едно такова здание. Всяко новаторство и стремеж към ексцентричност и свобода, може да се окаже меко казано неуместно за постоянните обитатели на една църква - а именно духовенството и миряните. Необходимо е видът на храма да бъде в духа на православната църква, както подобава в една православна държава, защото той се създава, за да служи на нея именно, на църквата. Не случайно думата "църква" означава и събрание (т.е. всички хора събрани в Христа), но означава и самото здание, Дома Божий. Модерното мислене, което не кореспондира на вековните древни традиции в църковното строителство, разрушава тази основна функция на храма, привнася западни елементи и духовенството се принуждава да служи вътре с големи компромиси, вместо с радост. В църковното строителство имаме прекрасни древни образци. Разнообразието по вид, функция и орнаментика ни дава невероятна свобода. Те са толкова прекрасни, че понякога е изключително трудно да ги наподобим, но сме длъжни да опитаме.

Храмът е посветен на Всички български светии
- от най-известните до никому неизвестните.
Това е вторият в страната храм, посветен на всички български светии в България, твърдят от Инициативния комитет. Идеята за построяването на храма се заражда още от 90-те години на миналия век, при трансформацията на училището от военно в гражданско. Според събрана от инициаторите информация, в двора на настоящото училище е имало параклис, който е разрушен през 50-те години на 20-ти век. Сега на това място се намира библиотеката на ВТУ.
Липсващите документи, които потвърждават наличната историческа информация, е повод да се избере ново името на православния храм - "Всички български светии".
Информация за проекта може да намерите на http://church.vtu.bg/>

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 Алф неутрално, 14.01.2017 21:21
    Красив проект, нищо против да се построи тагава църква, но вероизповеданията и държавата не бяха ли отделени?
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg