Facebook YouTube
Регистрация

BLU Offices - проект от най-висок клас

Брой 5 на списание ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.11.2016, Автор: арх. Радомир Серафимов
[2421 прочитания]
Брой 5 на списание ГРАДЪТ

Автор: Радис Груп


BLU Offices е модерен многофункционален комплекс, който се намира на бул. "Брюксел" 11 в София. Теренът е разположен от източната страна на булеварда в началото на естакадата към летището. В непосредствена близост са сградите на "Порше център" и "Мазерати център".
BLU Offices заема 48 627.17 кв.м РЗП и се състои от две високи офисни тела (15 етажа) и едно по-ниско тяло – хотел (13 етажа), обединени в основата си от конферентен център (2 етажа). Двете офис кули се отличават с изчистени форми, огледална плоскост на фасадите и фина
пластика на детайла, което създава усещането за ефирност на сградите.
Хотелът на комплекса е разположен перпендикулярно на офис кулите, които го отделят от шума на булевард "Брюксел". В центъра на композицията, между трите високи сгради, се намира конферентният блок, който събира 330 души и предлага възможности за организиране на конференции, лекции, приеми, експозиции и др.

Автор: Радис Груп


BLU Offices е проект от най-висок клас, който съчетава офис площи под наем и хотелска част. Комплексът е ситуиран в непосредствена близост до аерогара София на незастроена територия в един от най-бурно развиващите се в архитектурно-строително отношение райони на
София. Със своето местоположение той може да се оприличи като "врата" към столицата, тъй като има отлична видимост за пътуващите към
летището и центъра на града.
Предмет на проекта бе създаването на съвременен, многофункционален в архитектурно-планировъчно и обемно-пространствено отношение комплекс с различни, но взаимно допълващи се функционални групи: подземни паркинги, хотелски и конферентен блок, експозиционни зони
и две офисни тела.
Архитектурната композиция показва желанието на авторите да намерят ясно и категорично структурно пространствено решение, отчитащо кактопредназначението на сградите, така и местоположението им.

Автор: Радис Груп


Архитектурно-пластична визия
Двете офис кули имат изчистени лаконични обеми с подчертан стремеж за създаване на впечатление за "сгради пластини". Чрез фината пластика на детайла и подчертания вертикализъм, съчетан с "огледалната" плоскост на фасадите, е търсено олекотяване на обемите и запомняща се архитектура. Меката, елегантна пластика се подсилва от детайлирането на отделните структурни елементи – офиси и комуникационни ядра. Хотелското тяло също е разработено адекватно на предназначението си. Във фасадната му пластика е подчертан конструктивният скелет на сградата. Трябва да отбележим, че в общото архитектурно-пластично композиране и третиране на обемите строго е съблюдаван принципът на единство и хармония, при отчитане на спецификата и предназначението на отделните сгради.

Архитектурна композиция
В обемно-пространствено отношение комплексът е решен като две високи офисни тела и едно по-ниско тяло – хотел. Високите обеми на офисната група са изтеглени в предната част на парцела, успоредно на булеварда, като по този начин се предлага класическа композиция на нисък обем, фланкиран от две високи сгради.
Трите сгради са проектирани като самостоятелни обекти с отделни входове, вертикални комуникации, инсталации и евакуационни изходи, което позволява гъвкавост при бъдещите им експлоатация, управление и поддръжка, както и при евентуална промяна на собствеността. Хотелът е ситуиран перпендикулярно на офисните сгради, отделящи го от бул. "Брюксел" и шума, с което се осигурява спокойствие за гостите. В лизането в комплекса е решено в централната ос между двете високи офис тела.

Автор: Радис Груп


Функционално разпределение
На партерните етажи на офисните тела са разположени шоуруми и просторни фоайета за офисите, които са изцяло остъклени и успоредни на бул. "Брюксел". В ходовете им са ориентирани към булеварда. Достъпът до тях е осигурен чрез локално платно в рамките на парцела с паркинги за посетители.
Към всеки шоурум е предвидена самостоятелна стълба към второ ниво, където са проектирани самостоятелни офиси. На всеки от етажите на офис телата на площ от 715 кв.м са разположени просторни и светли офиси, като на последния етаж към офиса има и голяма тераса, която открива прекрасна гледка към заобикалящото я пространство.
Входът на хотела също е ориентиран към булеварда в централна ос между двете високи офис тела. От север, непосредствено зад офисните тела, е предвиден и втори – самостоятелен вход към хотелския комплекс. На партерният етаж на хотела е поместено обширно фоайе с рецепция, частично решено през два етажа с панорамна стълба, водеща до конферентния блок. В непосредствена близост до рецепцията се намира и
ресторант за 200 души с кухненския тракт към него. Хотелската част разполага с 400 легла, разпределени в 200 луксозни хотелски стаи. Хотелът предлага и стаи за хора в неравностойно положение.
В центъра на композицията, между трите високи тела, е проектиран приемен и конферентен блок на комплекса. BLU Offices разполага с две подземни нива с паркинги.

Автор: Радис Груп


Албена Анастасова, изп. директор на "Радис Груп" АД:
Предлагаме иновативни решения за взискателни компании


Идеята ни бе да изградим бизнес комплекс в непосредствена близост до Летище София, който да осигури всички условия и ресурси, необходими за пълноценното функциониране на една съвременна компания. Затова се спряхме на концепция, съчетаваща офиси, хотел и конферентен център. Възползвайки се от тази комбинация мениджърите могат да спестят време и усилия в организирането на мероприятията, свързани с дейността на фирмата им.
Всички сгради са изградени според европейските стандарти за качество, енергийна ефективност и са оборудвани с най-съвременни хай-тек технологии. Двете бизнес здания разполагат с общо 20 000 кв.м. отдаваема офис площ. Отличават се със стилен интериор, предлагащ иновативни решения за взискателните компании, които очакват гъвкави етажни разпределения и професионален фасилити мениджмънт на изключително конкурентни цени.
Best Western Premier Hotel Sofia Airport е в сегмент В исок клас на междуналодно равнище и е единственият бизнес хотел в близост до Л етище София и едновременно с това предлага лесен и удобен достъп до централната част на града. Хотелът осигурява не само спокойна и уютна атмосфера на гостите си, но и възможности за бизнес срещи и мероприятия, тъй като разполага с няколко заседателни и конферетни зали.
Конферентният център е от първостепенно значение за всеки модерен бизнес комплекс. Затова се постарахме да изградим нашия според най-съвременните технически норми и стандарти, оборудвайки го с висококачествени видеоконферентни, озвучителни и мултимедийни системи.
Локацията и концепцията на BLU Offices го превъщат в изключително подходяща бизнес дестинация, както за мултинационални фирми, така и за регионални централи.

Автор: Радис Груп


Обект: BLU Offices, София
Инвеститор: "Радис Груп" АД
Проектант: "Ателие Серафимов Архитекти" ООД
Изпълнител: "Радис Груп" АД
РЗП: 48 627.17 кв.м

Офис сграда А
РЗП 14 498.32 кв.м.
Наемна площ
10 089.94 кв.м.

Офис сграда Б
РЗП 14 072.15 кв.м.
Наемна п лощ
9 884.53 кв.м.

Хотел
РЗП 20 056.70 кв.м.

Конферентен център,
Ресторант, лоби бар,
Фитнес център

Паркинг
270 автомобили

 


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg