Facebook YouTube
Регистрация

Проектът за възстановявяне на Западната порта на Сердика продължава с консервация накаменния зид

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.08.2016, Автор: Градът.бг
[1611 прочитания]
Продължават дейностите по реставрация и експониране на Западната порта на Сердика, като в момента се изпълнява консервация на оригиналния каменен зид и терасиране в северната част на обекта, както и укрепване на югоизточния каменен зид към ул. ,,Вашингтон‘‘. Това установи проверката на обекта на кмета на София Йорданка Фандъкова и заместник-кмета д-р Тодор Чобанов.

Предвижда се простраство да бъде благоустроено и превърнато в археологически парк "Западна порта на Сердика".
Изпълнението на дейностите е по проект "Античната история на София-културно-историческото наследство достъпно за всички", който Столична община и Министерство на културата изпълняват с евросредста по програма "Културно наследство и съвременни изкуства".

Западната порта на Сердика, която е част от историко-археологическия резерват "Сердика-Средец". За първи път обектът е проучван между 1975 и 1980г. от екип археолози на Музея за история на София, под ръководството на ст.н.с. Магдалина Станчева. От 2011 до 2013 г. проучванията бяха възобновени с финансиране по Столична програма "Култура". Разкрити са археологически останки от западната крепостна стена, северната кула от портата, части от главна антична улица /декуманус/, северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град, фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg