Facebook YouTube
Регистрация

Укрепват "Западната порта" и я превръщат в археологически парк

Близо 1 млн. лева са средствата, предвидени за консервационно-реставрационни дейности на разкритите археологически останки и конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон".

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.06.2016, Автор: Градът.бг
[1915 прочитания]

Фотограф: Гео Калев/ Studio Fo

След разкриване на археологическите останки от Западната порта на Сердика предстоят консервационно-реставрационни дейности на разкритите археологически останки и конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон". Вече са взети мерки за укрепване на ул. "Г. Вашингтон", като технологията за изпълнение е разработена от най-добрите специалисти у нас и гарантира качествено изпълнение. Това обяви при проверка на обекта заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

1 млн. лева са средствата, предвидени за археологически разкопки, реставрация и укрепване на улица "Джордж Вашингтон". Предстоящото укрепване и консервация се реализират по проект"Консервация, реставрация, експониранe и благоустрояване на археологически парк "Западна порта на Сердика", част от проекта за Античната история на София.
Те ще се изпълняват от фирма Инфра Роудс, спечелила обществена поръчка на стойност близо 1 млн. лева.
Срокът за изпълнението на проекта е 120 дни, като малко повече от месец е предвидения срок за археологичиските разкопки, които стартираха в средата на май 2016 г.
Проектът за възстановяване на Западната порта се финансира по Норвежкия финансов механизъм.

Предвижда се след консервационно-реставрационни дейности простраство ще бъде благоустроено и превърнато в археологически парк "Западна порта на Сердика", обяви д-р Чобанов.
Фотограф: Гео Калев/ Studio Fo

Западната порта на Сердика е със статут на археологическа недвижима културна ценност с национално значение.
Обектът е част от историко-археологическия резерват "Сердика-Средец",

Проучването й е започнало през 1975 г. от екип археолози на Музея за история на София, под ръководството на ст.н.с. Магдалина Станчева. От 2011 до 2013 г. проучванията бяха възобновени чрез общинската програма "Култура".

Досега са разкрити археологически останки от западната крепостна стена, северната кула от портата, части от главна антична улица /декуманус/, северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град, фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част.

Археологическите проучвания ще продължат в южна, западна и североизточна посока, с цел цялостно разкриване на потенциала на обекта.
Фотограф: Гео Калев/ Studio Fo

По време на разкопките археолозите са отрили различни находки, но една от най-интересните е дървена конструкция, която според тях се е съхранила благодарение на химичния състав на почвата.
След като бъде завършен, обектът ще бъде стопанисван от Музея за история на София.

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg