Facebook YouTube
Регистрация

Архитектурната гилдия ще работи срещу "услужливото" разрешаване на реконструкции на обекти като тази на Японския хотел

арх. Борислав Игнатов: "Новото ръководство на Камарата на архитектите ще се стреми да работи в посока безрезервна еспретна помощ в полза на обществото и държавата"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.06.2016, Автор: Таня Тодорова
[2079 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Камарата на архитектите в България ще се заеме с членовете, които "услужливо" са разрешили реконструкцията на бившия Японски хотел без да се съобразят с авторското право на оригиналния творец - японски архитект Кишо Курокава. Това заяви в ефира на БНР тази сутрин председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов, по повод реконструкцията на настоящия хотел "Маринела" от новия му собственик, което предизвика обществено и професионално недоволство.
Това е само един пример, но твърде значим, за това как често пъти членове на Камарата се изкушават да поемат задача, без да се допитат или да имат респект към предишните автори на обекти, обясни арх. Игнатов. "Ние искаме да прекратим тази практика", заяви той.
хотел Кемпински, 2011 г.
Фотограф: Красимир Юскесерлиев

Новото ръководство на Камарата на архитектите ще се стреми да работи в посока безрезервна еспретна помощ в полза на обществото и държавата, каза нейният председател.
Става въпрос не само са реконструкцията в този случай, но и за други преустройства, дори и за случаи като събаряне на цели сгради паметници на културата. Това се дължи на претовареността на общините, на главните архитекти и института за паметници на културата, които се занимават с проекти с различен мащаб, но им липсва достатъчно ресурс за експертизи. Това констатират от КАБ, като предлагат решение и помощ на институциите – създаване на

мозъчен тръст или банка за експертизи на обекти.

Камара на архитектите съвместно с Камара на инженеринте в България разработват система, която скоро ще представят за обсъждане. Тя е от името на близо 20 000 проектанти - 4 000 архитекти, членове на КАБ, и още 15 000 инженери, членуващи в КИИП.

"Ние можем да даваме експертно мнение на всички институции, включително инвеститори и възложители", отбеляза арх. Борислав Игнатов.
За всеки проект те ще могат да получат експертно мнение с необходимата информация за съответния обект, след което да предприемат действие по тяхното преустройство или промяна.
В последните години Камарата не е могла да упражни контрол върху професията на архитекта, въпреки че основната й функция е именно саморегулиране. Това означава издигане на професионалната квалификация, контрол, даване на проектантска правоспособност и защита на членовете й от външно въздействие и натиск, обясни новият председател на КАБ.
Спирането на конкретното преустройство от ДНСК за момента е решение на проблема, но не решава бъдещи подобни въпроси, заключи арх. Игнатов.

Възложителите би трябвало да знаят факти като този, че във въпросния хотел има закодирани пропорции от възрожденски къщи, които японският архитект много е харесвал във времето, когато го е проектирал, отбеляза арх. Игнатов.

Да припомним, че в средата на май ДНСК издаде заповед за спиране на надстрояването, започнало преди година с изкореняване на японските вишни в пешеходната зона около хотела, до промяна на цялостния вид на сградата, със строителството на масивни метални конструкции, промяна на фасадата, надстрояване и промяна на интериора на хотела.

ДНСК спря през май реконструкцията на хотела, като в момента текат процедури на обжалване от страна на възложителите.
КАБ и САБ заеха професионална и гражданска позиция по въпроса за известния доскоро хотел Кемпински
[КАБ]

На пресконференция днес, 8 юни, Камарата на архитектите и Съюзът на архитектите в България се обявиха срещу грубото посегателство над един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава и една от архитектурните забележителности на София – хотел "Витоша-Ню Отани" (сега "Маринела София").
Според браншовите организации преустройствата са в нарушение на Закона за устройство на територията и на Закона за авторското право.

В пресконференцията участваха арх. Георги Бакалов (председател на УС на САБ), арх. Атанас Динев – член на УС на КАБ, арх. Иван Аврамов (председател на РК на КАБ София-град), арх. Светлозара Шаханова, арх. Венета Кавалджиева и арх. Тодор Булев.
Арх. Ат. Динев, арх. Теодор Гогов и арх. Бойка Витанова, които са работили в офиса на д-р арх. Курокава в София, изтъкнаха значението на неговото забележително творчество и решимостта си да защитят творбата, името и авторитета на своя учител.
Те направиха хронология на събитията от пролетта на миналата година досега и припомниха скандала с изкореняването на японските вишни пред хотела, както и преписката на Главния архитект на София да се даде на комплекс "Кемпински хотел Маринела" статут на национална недвижима културна ценност от Министерството на културата и НИНКН.
В писмо до ДНСК и до Столична община от 26.04.2016 г. предишният председател на КАБ арх. Вл. Дамянов е сигнализирал за извършено строителство – надстрояване с мощна стоманена конструкция на нискоетажното тяло на хотел "Кемпински Маринела".
КАБ изказва основателна тревога за извършването на подобни недопустими строителни действия на обект, на който предстои да бъде даден статут на недвижима културна ценност. ДНСК е издала заповед за спиране на строителните дейности, но заповедта не е уважена от собствениците на хотела.

Комисията по дисциплинарно производство на КАБ вече е сигнализирана за действията на някои членове на КАБ, които имат отношение към допуснатото надстрояване на хотел "Маринела" и за нарушаване на авторски права.
Двете професионални организации изразяват готовност за решителни действия за опазване на архитектурните произведения, които са част от съвременното културно наследство.
МРРБ: Надстрояването на едноетажното тяло на Хотел "Маринела София" е извършено без одобрени технически проекти
Разрешението за строеж е издадено по идейни проекти за надстрояване с един етаж на едноетажно тяло на хотела от главния архитект на район Лозенец, се казва в разпространено до медиите становище на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.
Надстрояването на едноетажното тяло на Хотел "Маринела София" е извършено без одобрени технически проекти по всички части и без протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа.
От ДНСК е отменена заповед за допълване на разрешението за строеж, издадена на 04.05.2016г. от гл.архитект на район "Лозенец". Както разрешението за строеж, така и заповедта за допълването му са издадени от некомпетентен орган, абясняват от регионалното министерство.
Строежът е втора категория, а Главния архитект на Столична община не е предоставил правомощия на главните архитекти на районите да издават строителни книжа за строежите от първа, втора и трета категория.
Срещу виновните лица са образувани административно-наказателни производства.
Тъй като разрешението за строеж е нищожно, но е влязло в сила и не може да бъде отменено служебно от ДНСК, е подаден сигнал до Прокуратурата за протестирането му.
По протест на прокурора, началникът на РДНСК Югозападен район може да отмени разрешението за строеж като нищожно.


Първообразът - хотел "Витоша-Ню Отани" е открит от самия автор на 24 май 1979 г.
Всички строители на "Витоша-Ню Отани" са българи с изключение на инвеститорския контрол, които са японци. Строителството на хотела е в годините 1975 - 1979 г.
[http://socbg.com]
Легендарния ресторант "Сакура"
[http://socbg.com]
Произведения на изкуството красят интериора.
[http://socbg.com]


В началото на 90-те години на 20-ти век той е един от първите приватизирани градски хотели - от Иван Зографски.
В средата на 90-те за малко е управляван от веригата "Интерконентинентал". През 1997 г. Иван Зографски сключва договора с веригата "Кемпински" и става "Кемпински Хотел Зографски". От края на 2014 г. хотелът има нов собственик, но остава във веригата Кемпински, до началото на 2015 г, когато става изцяло български - хотел "Маринела".
Кемпински Хотел Зографски , 2006 г.
Фотограф: Юлия Лазорова

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg