Facebook YouTube
Регистрация

В София се изгражда първата жилищна сграда с BREEAM сертификат

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.03.2016, Автор: Радостина Попова
[3417 прочитания]
В София се изгражда първата жилищна сграда в България, която е проектирана и сертифицирана по стандарта за устойчиво строителство BREEAM. Тя се намира в квартал "Изгрев" и от месец февруари разполага с акт 14. Очаква се обектът да бъде завършен до края на годината.

Архитектурният проект е дело на архитектите от Stephen George International, а изпълнението е поверено на Мират Груп.Сградата е разположена в местността "Дианабад – запад" на район "Изгрев" в близост до метростанция "Жулио Кюри", парк "Борисова Градина", тенис комплекс и басейн "Дианабад".

Зданието включва един подземен етаж, пет надземни нива и терасовиден етаж. Следвайки естествения релеф на терена в южната част на имота се изгражда градина с ниска и висока растителност, организирана в зелени и цветни тераси, оформящи среда за отдих.Сградата е проектирана според изискванията за устойчиво и екологично строителство на сертификата BREEAM. Отоплението й се осигурява от термопомпи въздух-вода, които гарантират  до 3-пъти по-ниски сметки за електроенергия, в сравнение със стандартни системи за отопление и охлаждане.

Постигната е висока степен на топлоизолация на всички външни стени, таваните на гаражите и покривните тераси над жилищните помещения. Положени са топло и хидроизолации на подземното ниво и покривите, а подовете и стените към съседните апартаменти са шумоизолирани.Предвидена е алуминиева дограма от най-висок клас с нискоемисионен стъклопакет. В общите части ще бъде монтирано управляемо с датчици LED осветление.

Високата енергийна ефективност на сградата ще допринесе за по-ниско потребление на енергия в апартаментите, по-ниски сметки и цялостно намаляване на отрицателните емисии на въглероден двуокис с цел опазване на околната среда.

 

 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg