Facebook YouTube
Регистрация

Приключи изграждането на пристанището в Черноморец за над 9 млн. лева

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 20.01.2016, Автор: Таня Тодорова, Силвия Ценова
[1725 прочитания]

Снимка: Община Созопол

Приключи изграждането на пристанището "Свети Никола" в Черноморец. Обновяването му бе възможно благодарение изпълнението на проект "Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец" на община Созопол, финансиран по ОП "Развитие на сектор рибарство".
Стойността на проекта е  5 222 хил. евро  без ДДС, като инженерингът му бе възложен на Консорциум "Черноморец инженеринг" ДЗЗД – Варна, обединяващ фирмите  "Космос Шипинг" АД, "Инфлот-Данубис Ейджънси" ЧП, Украйна, и "Планекс" ООД.

Договорът за изпълнението на проекта бе сключен през юли 2013 г., като същинското строителство на рибарското пристанище започна в края на  2014 г., а срокът за приключването му бе август 2015 г.
Обновеното рибарско пристанище "Св. Никола" е с нов вълнолом, плаващи понтони, пирс за рибарски кораби, пристани за лодки и сграда за рибна борса. 
Обновеното пристанище в Черноморец има достатъчен капацитет за пристанищните съоръжения, както и за рибарските лодки на жителите на курортния град, информират от община Созопол.
Капацитетът  на рибарски лодки е увеличен  от 70 на 110 лодки, но вече при качествено нови условия за безопасност и сигурност на плавателните съдове.

Създадени са  подходящи условия за защитени пристани за швартоване и техническо обслужване на плавателните съдове, разтоварване на уловите, осигуряване производство на лед, възможности за съхранение на уловите, осъществяване на контрол и окачествяване, места за провеждане на търгове за първа продажба, подходящи санитарни зони, организиране на транспорт и др.
 
Основната дейност на пристанището е т.нар.първа продажба на риба, което е гаранция за качеството на уловената прясна риба.
Процесът на обработка и съхранение  отговаря напълно на съвременните европейски изисквания. Това ще предостави нови възможности на около 700 рибари от Черноморец и Созопол,които се занимават активно със стопански риболов и генерират улов от 362 тона годишно прясна риба, а на територията на цялата община се генерира 758 тона годишно.
С въвеждането на рибната борса в експлоатация ще бъдат разкрити 12 работни места.
 
Проект "Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец"
Възложител: Община Созопол.
Стойност:   5 222 хил. евро  без ДДС
Финансиране:  ОП "Развитие на сектор рибарство"
Изпълнител: Консорциум "Черноморец инженеринг" ДЗЗД – Варна, обединяващ фирмите  "Космос Шипинг" АД, "Инфлот-Данубис Ейджънси" ЧП, Украйна, и "Планекс" ООД.


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg