Facebook YouTube
Регистрация

Осветиха нов храм "Рождество Христово" в столичния район "Младост"

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 21.10.2015, Автор: Радостина Попова
[2269 прочитания]
Българският патриарх Неофит освети нов православен храм в столичния район "Младост". На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, кметът Йорданка Фандъкова и много други официални лица и граждани.

Основният камък на градежа е положен на 5 юни 2011 година. Днес върху земята на някогашния гарнизонен арест в ж.к. "Младост" 3, изгорял в пожар през 2009 г., се издига църква, излята от бетон и облечена с камък, с кръстокуполна композиция.

Православният храм "Рождество Христово" е разположен върху терен от 4,5 декара, дарен от Министерството на отбраната, на общината през 2012 година. Освен Столична община и Софийската митрополия, дарения за храма дават и десетки хиляди граждани и фирми. Проектът е дарен от арх. Димитър Казаков.

Грубият строеж и довършителни работи са безвъзмездно дело на строителната компания "Геострой" АД - най-големият частен дарител за църквата.

Предвижда се до храма да бъде построен културен център с енорийска постройка, в която да се извършват социални и културни дейности. "Цялата зона около църквата ще бъде парк с обществени функции. Надявам се, както вече имаме храма, да се получи едно прекрасно място за район "Младост", жителите на който го заслужават", коментира на откриването зам.-кметът по културата д-р Тодор Чобанов.

Над 1 млн. лв. от бюджета на Столичната община са отпуснати в периода 2010-2015 г. за строителство и ремонти на християнски църкви, храмове и манастири.

Добави коментар Коментари (2)

 • Преглед на профил #1 kraxx разстроено, 21.10.2015 15:49
  Многоуважаема редакция,
  Знам, че написаното по-горе е официалното прессъобщение, но като уважаваща себеси и уважавана от мен медия, немогад а не изкажа възмущението си от откровената фактологическа грашка. В жк. Младост Манастир с църква "Св. илия" е там отпреди да има жилищен комплекс. Това е първата сърква в Младост 3, но в Младост 2 има църква повече от 50 години.

  Само за сведение ще кажа, че на територията на район Младост има още една църква на името на "Св. Георги" в квартал Горубляне. Възмутително е непознаването на г-жа кандидатът за втори мандат за кмет на района (г-Жа Авджиева)на районът ѝ, а това, че вкарва в заблуждение личната си началничка не е добър сигнал за комуникацията между тях...
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 pesho неутрално, 21.10.2015 18:41
  Друга неточност. Мястото на църквата не е на изгорелия гарнизонен арест. Това бе някакъв стар вариант на изграждане и се намираше до метростанция Младост 3.
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg