Facebook YouTube
Регистрация

Ото Фрай с наградата "Прицкер" за 2015 г.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.03.2015, Автор: Николай Тодоров
[1158 прочитания]
Покривните конструкции на Олимпийския парк в Мюнхен за лятната олимпиада през 1972 г. (съвместно с Behnisch + Partner и др.)<br />

Покривните конструкции на Олимпийския парк в Мюнхен за лятната олимпиада през 1972 г. (съвместно с Behnisch + Partner и др.)

Германският архитект визионер Ото Фрай е носител на наградата "Прицкер" за 2015 г. Това съобщи днес Том Прицкер, председател на Hyatt Foundation. Развитието на Фрай Ото е пример за цели поколения архитекти и неговото влияние ще продължи, а новината за неговата кончина е тъжен прецедент в историята на наградите. Поради напредналата възраст представител на журито е пътувал до Варнброн край Щутгарт за да връчи наградата. Официалната церемония на наградите е на 15 май в Маями в New World Center, проектиран от Франк Гери. 

Ото Фрай е 40-ият лауреат на най-престижното отличие за архитектура в света и вторият от Германия.

Много съм благодарен за наградата, но през живота си не съм направил нищо специално за да я заслужа. Винаги съм се стремял да проектирам нов тип сгради с цел да подпомогна по-бедните и онеправданите, особено пострадалите от природни бедствия и катастрофи.

Ото Фрай е известен с холистичния и колаборативен подход към архитектурата в сътрудничество с природозащитници, екология, инженери, философи, историци, творци и архитекти. Той е пионер в използването на модерни леки многофункционални мембранни конструкции, донякъде поради техните икономични и екологични достойнства, и защитава ефективното и отговорно използване на материалите с цел архитектурата да има минимално въздействие върху околната среда. До края на живота си Ото вярва, че архитектурата може да направи света по-добър за всички.

В контраст с тежката, използваща много колони, камък и зидария архитектура, предпочитана от националсоциалистите в Германия от 30-те години, в която се възпитава и израства Ото Фрай, неговите работи са леки, отворени към природата и светлината, нейерархични, демократични, евтини за реализация, енергийноефективни и понякога проектирани умишлено за временна употреба.

Ото Фрай е най-известен с покривните конструкции на Олимпийския парк в Мюнхен за лятната олимпиада през 1972 г. (съвместно с Behnisch + Partner и др.), с германския павилион за изложението през 1967 г., Японския павилион на Експо 2000 - Хановер (с Шигеру Бан, носител на наградата Прицкер 2014), серия от тентови конструкции за германските федерални изложения през 50-те години и с работите си за Близкия Изток.

Журито на наградите е с председател лорд Палумбо, бивш президент на фондацията "Тейт" и на Художествения съвет на Великобритания, в него участват още Алехандро Аравена, Стивън Брайер, член на Върховния съд на САЩ, Юнг Хо Чанг, Китай, Кристин Фаерейс, куратор и писател, Берлин, Глен Мъркът, лауреат на наградите 2002, Австралия, Ричард Роджърс, лауреат 2007 г., Бенедета Талиабуе, EMBT, Барселона, Ратан Тата, Мумбай, Марта Торн, декан, IE School of Architecture & Design, Мадрид, изп. директор на наградите.

Наградите "Прицкер" са основани през 1979 г. от покойния вече Джей Прицкер, с цел отличаване на съвременен архитект, чието творчество демонстрира комбинация на талант, визия и перфекционизъм, има реализиран съществен принос към човечеството и средата чрез изкуството на архитектурата. Лауреатите получават бронзов медалион и 100 хил. долара премия.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg