Facebook YouTube
Регистрация

Последна почит към архитект Танко Серафимов

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 27.12.2013, Автор: Градът.бг
[2502 прочитания]
 

 

На 25 декември 2013 г. внезапно ни напусна арх. Танко Серафимов. Опелото беше в петък от 14:00 в църквата "Свети Седмочисленици" в София.

Той ще остане не само в сърцата на хората, но и в историята на страната ни със забележителните сгради и проекти, които направиха България различна. Архитект Серафимов беше не само талантлив творец, но и личност с винаги ясно изразената и откровена гражданска и професионална позиция, се казва в телеграмата до опечалените от ГРАДЪТ Медиа Груп и приятели.
Дълбок поклон пред светлата памет на човека, твореца и голямата личност – Архитект Танко Серафимов!

Един от най-значимите съвременни български архитекти, проектант и ръководител на екипите на "Ателие Серафимов архитекти", преподавател в УАСГ кат. "Обществени сгради", два последователни мандата ръководител на Съюза на архитектите в България, носител на няколко награди за проект на "Сграда на годината", носител на наградата за архитектура на Столична община, и много други - това са само първите мисли и асоциации с името на арх. Серафимов. 

Арх. Танко Серафимов е роден през 1943 г. в Стара Загора. През 1968 г. завършва Висшия инженерно-строителен институт в София и започва работа в районната проектантска организация в Стара Загора. През 1970 г. работи в ИПП "Металпроект" София, от 1971 е преподавател в катедра "Обществени сгради" в УАСГ. Арх. Серафимов е председател на САБ два поредни мандата, член на КАБ. 

Арх. Танко Серафимов знаеше много: проектирал е множество сгради в София и страната – търговски центрове, офиси, жилищни сгради, хотели, спортни обекти като новата зала в Русе. Някои от тях, сред които болницата "Токуда" и бизнес центъра "Порше" в София, му донесоха и награди "Сграда на годината", а "Порше център" - и наградата за архитектура на Столична община. Ръководил е екипи, които са проектирали градоустройствени разработки и устройствени планове за индустриални паркове и др.

Един от последните признания на арх. Серафимов е отличието "Сграда на годината 2012" за Централното управление на Alpha Bank България. 

Сред последните реализации, проектирани от арх. Серафимов и в процес на строителство в момента, са метростанциите 22 и 23. 

И все пак в многобройните интервюта на страниците на в. "Строителство Градът" с присъща скромност арх. Серафимов казваше, че няма сгради без грешки и че проектантът не спира да се учи... 

Поклон пред паметта на арх. Танко Серафимов!

Ето някои от последните разговори с арх. Серафимов на страниците на в."Строителство Градът":
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2069216
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1191803
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=966059

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg