Facebook YouTube
Регистрация

Изграждането на църквата "Всех Святих" в Русе трябва да завърши до април

Общата сума, събрана от дарения, е 344 276 лева

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 23.09.2008, Автор: Силвия ЗЛАТКОВА
[636 прочитания]
Храмът е точно копие на „Всех Святих”, който бе съборен през 1975 г. и на негово място бе издигнат Пантеонът на възрожденците

Храмът е точно копие на „Всех Святих”, който бе съборен през 1975 г. и на негово място бе издигнат Пантеонът на възрожденците
Фотограф: Силвия Савова

Историята на черквата
Съборената през 1975 г. църква "Всех святих" е първата, построена след Освобождението на България. В средата на 19 век става явна необходимостта от нов храм, който да е въздигнат в свободна България, да не е вкопан в земята, а правен към небето. Още през 1856 г. е учредена Българска църковно-народна община, която възлага на майстор Генко Кънчев да изготви строителен план за строеж на нов храм в Русчук. На 27 април 1870 г. строителните документи са готови, но нищо не се прави до Освобождението на България през 1878 г. Идеята се възражда с едно писмо на митрополит Григорий от 1 юли 1883 г. до общината, в което се настоява за построяването на параклис в гробищата на църквата "Света троица".  Митрополит Григорий успява да издейства разрешение част от камъните на тогавашната крепостна стена да се предоставят за градежа на новата църква. На 20 юли 1886 г. е положен първият камък, като в основите на църквата е вградено медно съандъче, в което е поставен и актът за строителството. Кожухарският еснаф дарява сумата от 1000 лева за изографисването на иконите и дверите, а командирът на V  Дунавски полк предоставя за нуждите на строежа големи съдове за вода. До края на 1888 г., с много трудности и при постоянен недостиг на средства, е завършен грубият градеж на църквата. А през следващата година започва изграждането на камбанарията. На 9 май 1890 г. се приема план за помощните постройки  и на каменен тротоар. През 1891 г. се планира довършването на камбанарията и измазването отвън. Храмът "Всех святих" е завършен и осветен през 1898 г. Вътрешното оформление е завършено през 30-те години на миналия век, след ръкополагането през 1927 г. в Доростоло-Червенската епархия на митрополит Михаил. Той поема инициативата за набирането на средства за довършването на храма и за намирането на майстори. Русенското гражданство се доверява на професор Стефан Иванов, ученик на гениалния художник Мърквичка. Големият майстор-рисувач изписва 11-те икони на "Всех святих", а декоративната работа е довършена от професор Харалабми Тачев. На 27 февруари 1939 г. настоятелството сключва договор със скулптора и резбаря Методи Балалчев. Той изработва иконостаса и архиерейския трон, два певника с по два трона и два малки подвижни иконостаса. Последният ремонт на църквата е извършен 1952 г.
На 25 октомври 1964 г. митрополит Софроний отслужва последната света литургия в храма "Всех святих" и обявява на християните, че в тази църква повече няма да се извършва богослужение, понеже се преотстъпва на ГНС - Русе да се използва като Пантеон. На 12 януари 1965 г. храмът е предаден на градския съвет, демонтиран и пренесен в "Света Троица"  целият му инвентар. На 26 октомври 1975 г. по нареждане на ГНС храмът е съборен. По сметката на църковното настоятелство постъпват 64 008 лева.
До април следващата година трябва да завърши изграждането на църквата "Всех Святих" в Русе, след което ще започне нейното изографисване. Главен изпълнител на строежа е русенската фирма "Интис" ООД с управител Теодорин Патриков, който е член на управителния съвет на сдружението "Всех Святих". Храмът е точно копие на "Всех Святих", който бе съборен през 1975 г. и на негово място бе издигнат Пантеонът на възрожденците. На 14 септември - Кръстовден в присъствието на президента Георги Първанов, представители на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, кмета на Гюргево, кмета на община Русе Божидар Йотов и неговия екип, народни представители и граждани бе издигнат двуметровият кръст на новоизграждащия се храм. Началото на строителството бе дадено през май 2007 г.
За възстановяването на разрушения преди 33 години храм "Всех Святих" в общественото пространство се заговори едва преди няколко години. През 1998 г. главата на Българската православна църква патриарх Максим освещава мястото на новата църква. Тогава е направена символичната първа копка на отреденото за градежа място - в Парка на възрожденците, недалеч от Руските гробища, а в изкопа е положен символичен първи камък и послание до поколенията, подписано от много русенци.
През 1998 г. във връзка с възстановяването на разрушената църква е одобрено частично изменение на застроителния план на Парка на възрожденците, в който се предвижда изграждането на храма "Всех Святих". 
Проектът за възстановителните действия е изготвен от арх. Тончо Тончев. Разгънатата застроена площ на обекта е 699.50 кв.м. За изграждането на православния храм през 2007 г. е създадено сдружението "Всех Святих", което да възстанови църквата на предложено от община Русе и одобрено от Епархийския съвет място. Църквата се изгражда зад настоящата спирка на градския транспорт на ул. "Св. Наум".  Според специалистите ситуирането на храма се вписва архитектурно и силуетно-художествено в екстериора на тази част от района.
Съпредседатели на сдружението са Негово високо преосвещенство Русенски митрополит Неофит и кметът на Русе Божидар Йотов, а в състава му влизат известни русенци.
Общата сума събрана от дарения е 344 276 лева, като само през 2007 г. от физически и юридически лица са постъпили 202 608 лв. От началото на 2008 г. до юни по сметката на сдружението са постъпили 50 000 лева от дирекция "Вероизповедание" на Министерския съвет и 50 000 лева от община Русе. Сред дарителите са фирмите "Ирис", "Пътинжениринг" ООД, "Дюн" АД, "Рис" ООД, "Роан", "Дунав", "Строител", "Домостроене", "Транстрой" и др., както и физически лица. Своята подкрепа за проекта ще даде и Браншовият съюз на производителите на дограма в Русе, който безвъзмездно ще оборудва храма с дограма.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg