Facebook YouTube
Регистрация

Поредната сграда-паметник в центъра на София се саморазрушава

Къщата на бул. "Патриарх Евтимий" 7 е била собственост на акад. Иван Гешов

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 18.06.2008, Автор: Гергана ДИМИТРОВА
[1748 прочитания]

Снимка: Градски вестник

Подобно на къщата на Яблански на столичния бул. "Цар Освободител" 18, за която в предишния брой на вестник "Строителство Градът" информирахме, че има заповед на Столичната община за извършване на реставрация, така изоставена, разграбвана и саморазрушаваща се във времето е една друга сграда в центъра на София. Макар и по-малка като площ и архитектурна стойност, тя е паметник на културата от местно значение - къщата на бул. "Патриарх Евтимий" 7. В нея в началото на миналия век е живял със семейството си акад. Иван Евстатиев Гешов. Той е български политик, водач на Народната партия, бил е министър-председател на България в 32-ото правителство (1911 - 1913). Гешов е председател на Българското книжовно дружество (1898 - 1911), Българската академия на науките (1911 - 1924) и Българския червен кръст (1884 - 1924).

Историята на сградата
Сградата е обявена за паметник от местно значение в Държавен вестник брой 40 от 21 май 1976 г. Регистърът на сградите - паметници на културата, в общинското предприятие "Стара София" показва, че сградата е строена между 1905 и 1907 г. по проект на българския архитект Никола Лазаров. Сградата като функция е жилищна. Застроената й площ е 216 кв.м. Решена с два надземни етажа и един тавански, има полуподземен сутерен. Характерни за архитектурното й фасадно оформяне са барокови елементи и форми. Отличителна за сградата е и дървена стълба с дървен парапет, дървена ламперия, гипсови тавани с орнаменти.
По времето на социализма сградата е преустроена за детска градина и е функционирала като такава. След това в края на миналия век е реституирана и върната на собствениците - наследниците на фамилия Гешови. Впоследствие е продадена.

Настоящият собственик
Сега собственик на терена и сградата на Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" 7 е фирма "Артемида - БСИ" АД, с изпълнителен директор Аделина Пешинова. Това показа проверка в районната администрация на кметство "Средец". За сградата е изработено и влязло в сила изменение на плана за регулация и застрояване (ИПРЗ) с отреждане за хотел. Автор на изменението на устройствения план е арх. Николай Яръмлъков. Възложител на ИПРЗ е фирма "Артемида - БСИ" АД.
Проектът за изменение на плана за регулация на местност Центъра, кв. 428, е за промяна на отреждането на урегулиран поземлен имот (УПИ -II) за детска градина в УПИ II-4 за хотел. Одобрен е и работен устройствен план на местност Центъра за същия имот. Той предвижда изграждане на седеметажен хотел с подземен гараж. Частта към съседния имот (бул. "Патриарх Евтимий" №5) е шестетажно тяло, предвидено е и едно нискоетажно тяло. Според силуетните планове старата сграда се интегрира в новата. Проектът е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата.
Процедурата за изменение на плана за регулация и застрояване на имота на "Патриарх Евтимий" 7 започва през 2004 г. Има издадена заповед РД-08-50-412 от 11 юни 2004 г. за одобрение изменението на плана за регулация и застрояване на местност Центъра, кв. 428 на главния архитект на София тогава арх. Стоян Янев.
По силата на Закона за устройство на територията, чл.130, заповедта е обявена на заинтересуваните лица. След обявяването й са постъпили три жалби до Софийски градски съд от съседи. През 2006 г. завършва съдебната процедура, като съдът отхвърля жалбите и на основание на съдебното решение следва заповед за влизане на плана за изменение в сила.
В район "Средец" е изпратено сведение от дирекция "Архитектура и градоустройство" (АГ-6602-406/27.03.06), което е подписано от изпълняващия през март 2006 г. длъжността главен архитект на София арх. Стефан Николов. Така, ако сега собствениците на имота на "Патриарх Евтимий" 7 поискат скица, трябва да им бъде издадена на базата на влязлото в сила ИПРЗ, каза арх. Теодор Тодоров, главен архитект на района.
На въпроса дали ще започне реализацията на хотела арх. Николай Яръмлъков отговори: "Нямам представа какво ще правят."
На посочените телефони на фирма "Артемида - БСИ" не беше открит никой за коментар.
Кога и какво ще се строи е едната страна въпроса. Другата - каквото й да се прави, трябва да се запази паметникът. Това е записано както в Закона за паметниците на културата и музеите, така и в Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗПКМ чл.20, чл.21; ЗУЗСО чл.20, чл.17а). В правомощията на кмета на общината е да задължи собственика да извърши необходимите ремонти, както това е направено с къщата на Яблански, ако собственикът не полага необходимото за поддържане на сградата и тя е обществено опасна.
Липсата на действия от страна на собствениците на сгради - паметници на културата, според специалистите се обяснява с очакването обектът да се самосрути и след това да бъде извършено ново строителство.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg