Facebook YouTube
Регистрация

"Южен поток" възражда енергетиката

В сектора предстои реализацията на проекти за 9 млрд. евро

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 23.05.2008, Автор: Николай ПЕШЕВ
[362 прочитания]

Фотограф: СГ

Подводният газопровод "Южен поток" ще излезе край Варна, като доставките ще компенсират изчерпващото се находище край Галата. "Технологията е сигурна. Трасето заобикаля Украйна и Румъния, което пести транзитни такси. Освен чуждестранни инвестиции и атрактивна данъчна политика за ускорено развитие на икономиката трябва и енергия", коментира министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на енергиен форум във Варна. По думите му България е актуалният енергиен хит в Европа. Това се дължи на няколко големи проекта, чиято обща стойност е 9 млрд. евро.
Те са в процес на изпълнение:
->Модернизация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
->Изграждане на нова ядрена мощност - АЕЦ "Белене"
->Изграждане на заместваща мощност в ТЕЦ "Марица-изток 1"
->Рехабилитация на блокове 1-4 на ТЕЦ "Марица-изток 2", увеличаване мощностите на блокове 5 и 6 и изграждане на сероочистващи инсталации
->Рехабилитация и модернизация на ТЕЦ "Марица-изток 3"
->Изграждане на ВЕЦ "Цанков камък"
->Рехабилитация на "Топлофикация - София" АД и на "Топлофикация - Перник" ЕАД
->Междусистемен електропровод 400 kV Македония - България.
Предвиждат се и:
->Изграждане на хидроенергиен комплекс Никопол (България) - Турну Мъгуреле (Румъния)
->Изграждане на хидроенергиен комплекс Силистра (България) - Кълъраш (Румъния)
->Изграждане на каскада "Горна Арда" и строителство на язовир "Тунд­жа"
->Изграждане на ТЕЦ "Марица-изток 4".
Планират се:
->Петролопровод Бургас - Александруполис с дължина 290 км, от които през територията на България минават 155 км. Капацитетът е 0.75 млн. барела на ден. Петролът ще се придвижва от 2 помпени станции. Засега е подписано и ратифицирано тристранно споразумение България - Гърция - Русия.
->Петролопроводът Бургас - Вльора е успореден на европейския коридор №8. Дължината на тръбата е 900 км, от които 480 км са на българска територия. Капацитетът е 0.75 млн. барела на ден. Предвиждат се 4 помпени станции. Досега е под­писано и ратифицирано споразумение между Албания, България и Македония.
Домакинствата и фирмите в България ползват до 10 пъти повече енергия, отколкото тези в ЕС. "Ако постигнем тези показатели, няма да има нужда от нови мощности", коментира министър Петър Димитров. Според него спестяването може да стане чрез либерализиране на пазара, което ще доведе до многократно увеличаване на цената за крайния клиент. Такива радикални мерки ще доведат до напрежение. Пътят е саниране и въвеждане на нови технологии в производството.
Тези процеси се развиват с много бавни темпове заради обръч от фирми, които получават всички по-големи проекти. "След спечелване на поръчката ни контракторът наема подизпълнители за 20-30% по-ниски цени", алармира ексректорът на Техническия университет във Варна проф. Асен Недев. Лобистите в Агенцията за енергийна ефективност постепенно измествали вузовете от енергийния одит. Затова и администрацията отказвала да въведе електронните търгове.
Думите на проф. Недев бяха подкрепени и от други участници във форума.
"Ще проверя фирмите, за които има съмнение, че печелят конкурсите с лобиране", обеща заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева.
От ведомството предвиждат до края на годината да бъде изготвена новата енергийна стратегия на България, която да отстрани административните слабости на действащите нормативни актове в сферата на енергетиката, енергоспестяването и използването на слънчева, водна и вятърна енергия.
Целите са до 2020 г. икономиката на България да покрие изискваните от ЕС критерии - 20% намаление на парниковите емисии, 20% от използваната енергия да е от възобновяеми източници и 20% увеличение на енергийната ефективност.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg