Facebook YouTube
Регистрация

Отвориха за движение разширения участък от бул. "Източен" в Пловдив

Общината ще въвежда SMS паркиране

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 20.04.2008, Автор: Светла ДОБРЕВА
[502 прочитания]

Фотограф: СГ

След едногодишни строително-ремонтни дейности на 12 април беше пуснат за движение реконструираният и разширен булевард "Източен" в Пловдив. Това е една от основните пътни артерии в първостепенната улична мрежа на града, която се явява източна тангента на централната градска част и носител на основния вътрешноградски транзит север-юг.
Две нови пътни платна с дължина 1126 м и габарит 2х3 ленти за движение (2х10.5 м) са изградени на бул. "Източен" в участъка от бул.  "Христо Ботев" до бул. "Княгиня Мария-Луиза". При двете кръстовища ширината на платната достига 16 м. Новото второ платно е изградено от източната страна покрай стадион "Ботев".
В изпълнението на обекта, който е част от 3-годишната програма на община Пловдив за управление на публичната пътна инфраструктура, са инвестирани 4 996 316 лв. Главен изпълнител е "Пътинженеринг" ЕООД - Пловдив, с управител инж. Недялко Бекиров. Съгласно сключения договор с общината фирмата е изпълнител и на ремонта на улици в районите "Източен" и "Тракия", където през 2007 г. са усвоени 2.6 млн. лв., а през тази са планирани 1.6 млн. лв.
На бул. "Източен" са положени 29 509 кв.м асфалтобетон за преасфалтиране на съществуващото западно платно и нова настилка на източното платно, съобщиха от фирмата изпълнител. Новата конструкция на източното платно е с дебелина 74 см: 4 см плътен асфалтобетон (2902 т), 4 см неплътен асфалтобетон (2909 т), 20 см битумизиран трошен камък (10 228 т) и 46 см основа от несортиран трошен камък (7616 куб. м). 
Направени са общо
11 200 кв.м тротоари с ширина от 3 до 6 м, като предварително са положени нови тръбни канални мрежи за телефонни и ел. кабели. Поставени са 6500 м нови бордюри (18х35). В новото източно платно е изградена нова подземна ВиК инфраструктура, а в западното е прокарано газопроводно трасе.
Поставени са и два нови пешеходни светофара при пивоварния завод "Каменица" и при ЦДГ "Чайка". За спиране на свободното преминаване на пешеходците извън зоната на кръстовищата е монтирана предпазна ограда (1100 м тръбно-решетъчен парапет), разположена симетрично в средната разделителна ивица.
За първи път на този пътен участък е положена хоризонтална маркировка от термопластична боя с тригодишна гаранция за износоустойчивост. Оформени са и места за надлъжни паркиране до стадион "Ботев" и "Каменица". По цялата рехабилитирана и разширена отсечка на бул. "Източен" са поставени нови стълбове за улично осветление. В тази връзка община Пловдив обяви малка обществена поръчка за реконструкция на въздушната контактна тролейбусна мрежа на стойност
391 666.66 лв. (без ДДС). Срокът за подаване на оферти е 9 май, а отварянето им ще се извърши на 13 май.
Ремонтираният участък от бул. "Христо Ботев" до бул. "Кн. Мария-Луиза" е първият етап от одобрения комуникационно-транспортен проект за разширение на бул. "Източен", изготвен от екип с ръководител инж. Димитър Балчев. Вторият етап, за който община Пловдив планира изпълнение през 2009 г., обхваща участъка от кръстовището на бул. "Княгиня Мария-Луиза" до моста "Адата". В него също се предвиждат две платна по 10.5 м, като за свързването с моста "Адата" е необходимо изграждане на надлез над част от Централния траурен парк и на турските гробища.
Общо 300 улици ще бъдат ремонтирани в града през тази година, съобщи при откриване на бул. "Източен" кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Тази година ще бъдат усвоени 16 млн. лв. от 50-милионния заем за техническата инфраструктура. Част от средствата са за преасфалтиране на улици, поправка на тротоари, а останалата - за рехабилитацията на Асеновградския надлез, моста "Адата" и изграждането на дублиращ мост над р. Марица, свързващ бул. "Руски" и ул. "Победа".
За подобряване на автомобилния трафик в града миналата седмица на втора работна среща между общината, прокуратурата и полицията бяха набелязани серия от мерки. Взе се решение за пререгулиране на светофарните уредби на възловите кръстовища по бул. "Цар Борис Трети Обединител", бул. "Руски", бул. "Христо Ботев", бул. "Санкт Петербург", бул. "Васил Априлов" и бул. "Шести септември".
Временно ще се затвори и изследва движението и трафикът на кръстовището на бул. "Цар Борис Трети Обединител" с улица "Цанко Дюстабанов" и ул. "Граф Игнатиев" (пробивът на разделителната линия между платната се затваря).
Ще бъдат изградени вътрешни платна за стоянки на таксита на всички места, където тротоарите са широки и позволяват това, а на останалите места ще се прецизират така, че да не пречат на автобусите да влизат и излизат от спирките.
Започва проверка на всички общински паркинги и подготовка на регистър с цел въвеждане на таксуване с SMS в централната градска част. Общината възнамерява да си вземе обратно стопанисването на всички общински паркинги, които са отдадени под наем.
Квартал "Капана", който е групов паметник на културата и се намира в буферната зона на резервата "Старинен Пловдив", ще бъде затворен за автомобилно движение.
Община Пловдив затяга контрола и върху извършваните ремонтни дейности по уличните платна и тротоари, като те трябва да бъдат съгласувани с нея 5 дни преди началото им с поставена пътна сигнализация за временна организация на движението и срокове за начало и край на ремонта.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg