Facebook YouTube
Регистрация

Магистрален пръстен ще свързва осем черноморски държави

Правителството одобри меморандум за разбирателството

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.04.2008, Автор: СГ
[633 прочитания]

Фотограф: СГ

България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна ще бъдат свързани с магистрален път, който ще гарантира безопасност, скорост и удобство на транспорта. Това предвижда одобреният от правителството Меморандум за разбирателство за координирано развитие на черноморския магистрален пръстен  между страните - членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Документът е част от действията по създаването на Черноморски рингов коридор, мултимодална транспортна мрежа, и включва поддържане, реконструкция, благоустрояване, осъвременяване и ново изграждане на основна и спомагателна пътна инфраструктура.
Дължината на черноморския магистрален пръстен е приблизително 7000 км. Основният маршрут може да преминава през градовете Истанбул (Турция) - Самсун (Турция) - Трабзон (Турция) - Батуми (Грузия) - Поти (Грузия) - Новорусийск (Русия) - Ростов на Дон (Русия) - Таганрог (Русия) - Мариопол (Украйна) - Мелитопол (Украйна) - Одеса (Украйна) - Кишинев (Молдова) - Букурещ (Румъния) - Хасково (България) - Одрин (Турция) - Истанбул (Турция) и Комотини (Гърция) - Александруполис (Гърция) - Истанбул (Турция).
Предвидено е финансирането на изграждането и реконструкцията на черноморския магистрален пръстен да става от национални фондове и бюджети, както и от различни капитали, идващи от частния сектор. То може да се осигурява и чрез фондове на Европейския съюз и заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и други банки и фондове.
С друго решение правителството утвърди Меморандума за разбирателство за развитие на морските магистрали в региона на Организацията на черноморско икономическо сътрудничество. С документа се цели подобряване на съществуващите морски връзки, създаване на реална алтернатива на сухоземния транспорт, както и подобряване на достъпа до периферии и островни региони и държави.
Сътрудничеството ще се състои в насърчаване и улесняване обмена на информация между пристанищните администрации, организации и други заинтересувани органи на държавите от ОЧИС в областта на транспортните дейности, логистика и инфраструктура, насърчаване на обучението на пристанищен персонал и на обмена на знания, опит и добри практики между пристанищата на държавите от ОЧИС и от Европейския съюз. Меморандумът предвижда още идентифициране на проекти от общ интерес, гарантиране на свободна и честна конкуренция в международния превоз между превозвачи от всички държави на ОЧИС, улесняване на достъпа до всички видове транспорт, подобряване на морската безопасност и сигурност.
И двата документа бяха подписани в Белград на 19 април 2007 г. по време на Шестнадесетата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните - членки на ОЧИС.

България привежда участието си в ТРАСЕКА в съответствие с членството в ЕС
Правителството одобри Протокол за изменение и допълнение на Основната многостранна спогодба за международен транспорт за развитието на коридора Европа - Кавказ - Азия във връзка с новото правно положение на България и Румъния като държави - членки на ЕС, от 1 януари 2007 г. и Декларация на държавите - страни по Основната многостранна спогодба за международен транспорт за развитието на коридора Европа - Кавказ - Азия. Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира документите. С влизането им в сила България ще приведе своето участие в ТРАСЕКА в съответствие с новото си правно положение на страна - член на ЕС. Основната многостранна спогодба е подписана на 8 септември 1998 г. в Баку. Определени разпоредби от нея не отговарят на европейското законодателство, което налага оттеглянето на България и Румъния от тях

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg