Facebook YouTube
Регистрация

Откриха магистрала "Люлин"

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 15.05.2011, Автор: Строителство.инфо
[1496 прочитания]

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Днес с тържествен водосвет бе открита автомагистрала "Люлин", дълга 19 км.

Министър-председателят Бойко Борисов връчи официално на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Сергей Михалев разрешение за ползване на съоръжението.
Премиерът подчерта, че за първи път у нас се дава разрешение за ползване за цяла магистрала. Той добави, че от днес тирове няма да минават през кварталите "Княжево" и "Владая".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев подчерта в своето изказване ключовото значение на магистрала "Люлин", която свърза два трнасевропейски транспортни коридора.
Той припомни, че през 2011 година ще бъде пусната в експлоатация магистрала "Тракия", през 2013 г. - "Марица", а до края на 2015 г. - и "Струма".
Той каза, че с първата завършена магистрала страната излиза от "транспортната изолация, в която сама се е поставила". Плевнелиев добави, че след пускането на "Люлин" пътят от София до Перник ще се минава за 10 минути, а не за час.

Сред гостите на церемонията беше директорът на дирекция "Регионално развитие" в Европейската комисия Дирк Анер, който по-рано през деня разгледа строящия се втори мост на река Дунав при Видин.

Проектът "Строителство на АМ "Люлин": Софийски околовръстен път – пътен възел "Даскалово" от км 0+000 до км 19+135" е по програма ИСПА. Неговото изпълнение отне повече от три години.
Стойността на проекта съгласно Финансовия меморандум с ЕК е 148.45 млн. евро, от които 137.38 млн. евро са за строителство и 6.65 млн. - за супервизия.
Безвъзмездната финансова помощ по Програма ИСПА е 75%, а финансирането от националния бюджет възлиза на 25%.

Добави коментар Коментари (4)

 • Анонимен потребител #1 Люлин анонимен, неутрално, 16.05.2011 10:06
  Около 5 км/година.
  Околовръстното, което се строи при Младост е около 2,5км. Би трябвало да приключат за половин година.
  Нека видим за колко време ще е готово трасето.
  Започнаха в средата на Януари 2011 (реално).
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 Боян Цветков неутрално, 16.05.2011 10:45
  При околовръстното нещата са малко по-сложни, отколкото при магистрала "Люлин". В случая с "Люлин", не се сменя нищо по водопреносната мрежа и също така няма движение на автомобили по трасето. При околовръстното все пак се строи в градски условия и самите водни проекти, които се правят забавят строителството. Реално погледнато "Люлин" се забави заради глупостите на Станишев и можеше да бъде завършена за 1 година, 2 максимум.
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #3 А анонимен, весело, 16.05.2011 14:49
  Браво! Само така...
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #4 ,уе анонимен, неутрално, 18.05.2011 13:45
  Това, което стана през 2010г беше един показателен пример с каква скорост може да се строи. Браво на тези, които работиха, за да стане, да се случи!
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg