Facebook YouTube
Регистрация

Пристанище "Варна" закъснява с изграждането на дълбоководен терминал

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.09.2009, Автор: Строителство.инфо
[3275 прочитания]

Фотограф: Assen Tonev

Пристанище "Варна" закъснява с изграждането на дълбоководен контейнерен терминал преди Аспаруховия мост. Това заяви директорът на пристанището Данаил Папазов, който участва в среща на областния управител Данчо Симеонов с депутати и представители на морския бизнес по проблемите в бранша.

Причина за забавянето е, че част от терена все още не е собственост на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

В проекта попада имот на Министерството на отбраната - бивше военно поделение. Проектирането може да започне, ако министерствата на отбраната и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, постигнат споразумение, посочи Папазов.
Пред областния управител той постави въпроса за децентрализацията, особено на "Пристанищна инфраструктура", информира БТА.

Представителите на морския бранш поставиха въпроса за създаване на фонд за кредитиране на корабостроенето, по примера на всички страни от ЕС, в които този отрасъл е развит.
Според председателя на Българската национална асоциация по кораборемонт и корабостроене Светлин Стоянов, това не противоречи на закона и ще позволи запазването на работни места в бранша.

Сред важните въпроси за решаване според представителите на бизнеса са данъците на българските моряци, плаващи под чужд флаг, както и безопасността на корабоплаването в българския район от Черно море.

Областният председател на ГЕРБ и депутат от партията Павел Димитров поиска да получи в писмен вид всички предложения от представителите на бранша. Областният управител Данчо Симеонов предложи да бъде създаден обществен съвет към областната администрация по въпросите на морския бизнес.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg