Facebook YouTube
Регистрация

Възстановиха старинната часовникова кула в Хасково

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 16.09.2013, Автор: Светла Добрева
[1027 прочитания]
Архитектурата на кулата е проста и лаконична. Основното тяло е изградено от камък и въздейства със своя обем и пропорции, коментира авторът арх. Слави Славов. Куполът е с лека дървена конструкция и меден покрив с 1,40-метров метален връх.<br>

Архитектурата на кулата е проста и лаконична. Основното тяло е изградено от камък и въздейства със своя обем и пропорции, коментира авторът арх. Слави Славов. Куполът е с лека дървена конструкция и меден покрив с 1,40-метров метален връх.

Фотограф: Строителство Градът

На празника на Хасково – 8 септември, беше открита новоизградената часовникова кула в центъра на града, на пл. "Атлантически". Тя е възстановка на старата градска часовникова кула, изградена в началото на XIX в. и разрушена през 20-те години на XX в. с решение на общинския съвет. Използвала се е като наблюдателница при отбраната на града, а по-късно и за нуждите на пожарната служба. Преизграждането й през 2013 г. е извършено изцяло с дарителски средства по инициатива на община Хасково.  

Новата часовникова кула е проектирана от арх. Слави Славов, а конструктор е инж. Тончо Тончев. Съоръжението се състои от две части. Долната част е масивно призматично тяло с размери 4.80 х 4.80 м, със скосени ъгли на каменната основа. Височината до каменния корниз е 12.48 м.
Куполът има осмоъгълна дървена основа с размер на страните 3.5 м, дело на хасковския майстор Мехмед Топчу. Над нея се издига 6-метров конусовиден покрив с медна обшивка, подредена под формата на рибена кост от друг местен майстор - Исмет Сабри.
Месинговият връх е висок 1.40 м и е изработен от скулптора Господин Тенев-Гуспата.

Общата височина на кулата достига 23 м. Монтираният часовников механизъм с 3 циферблата е доставен от Англия и се сверява от спътник.
Светла Добрева
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg