Facebook YouTube
Регистрация

Пловдив кандидатства с концепцията "Град и скорост" за европейска столица на културата

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 22.06.2012, Автор: ГрадътБГ
[1287 прочитания]
Снимка: Фондация &quot;Пловдив - Европейска столица на културата&quot;<br />

Снимка: Фондация "Пловдив - Европейска столица на културата"

"Град и скорост" е името на работния проект за идейна концепция на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година.
Основната философска идея е, че градовете са обиталища не само на времена, култури, етноси и вери, но и на различни скорости. Говорим за общност от различия, чието универсално свързващо звено е културата, обясни по време на представянето писателят Александър Секулов.
Той ръководи работна група, съставена от автори на отличените проекти за концепция след конкурса, проведен през зимата.

Секулов представи матрица на концепцията, в която градът се явява инструмент на времето, на обществото, красотата, щастието, както и на самия човек.
Чрез синхронизирането на скоростите можем да постигнем на практика 5 различни града като резултат, които не се изключват взаимно, посочи писателят. Например можем да имаме ренесансов град, нов град, бавен град съответно чрез синхронизация на скоростите, ускоряване на развитието, спиране на времето или поддържане на темпото.
В отделните нива на матрицата се вписват всички области на развитието на града около кандидатурата му за Европейска културна столица – градоустройство, археология, екология, икономика, транспорт, социални услуги, наука и култура, за да се стигне до спорта, хуманитарните дейности, съжителството на етноси и вероизповедания, социални групи, поколения.

"Крайната цел е не постигане на град с обща доминираща скорост, а на добре преплетени скорости, които хармонично, равномерно и едновременно развиват града и живота в него чрез взаимосвързани урбанистични, екологични, културни и социални проекти.
Град, в който за всяка част от човешката деятелност, за всяка човешка общност е намерено място, време и скорост да се развива по естествен, хармоничен, балансиран, ненасилствен начин", обясни още Секулов.

Той посочи, че един от видимите белези на нарасналата скорост на живот е екстензивната и бърза урбанизация. Едва четири града през 1850 година са имали население над 1 милион жители. През 1960 година са вече 141 града. Скоро повече от 550 града в света ще имат милион жители, обоснова се Александър Секулов.
Според него и работната група въпросът е актуален за всеки европейски град и ще остане на дневен ред и след 7 години, което напълно отговаря на изискванията на европейските институции, присъждащи титлата.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg