Facebook YouTube
Регистрация

Парламентът реши бюджетът да отпусне 86.1 млн. лв. за довършване на магистрала "Люлин"

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 23.06.2010, Автор: Строителство.инфо
[1467 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Народното събрание реши държавният бюджет да отпусне допълнително около 86 100 000 лева за дофинансиране на строителството и надзора на автомагистрала "Люлин", заради удължаване на срока за изграждането й през 2011 г.

Мерките за приключване на проекта са залегнали в доклад на Агенция "Пътна инфраструктура", който парламентът подкрепи със свое решение, след около два часа дебати и удължаване на пленарното заседание, информира БТА.

В документа се посочва, че за тази година ще бъдат необходими 62.586 млн. лева повече.

За приключването на проекта и усвояване на парите от програма ИСПА, чийто срок първоначално е в края на тази година, е необходимо да се подпише допълнително споразумение към договора с изпълнителя.
В него трябва да бъдат заложени нужният финансов ресурс и мерките за ускоряване на проекта, е записано в доклада.

Срокът за завършване магистралата се фиксира на 15 май 2011 г.
Изпълнителят се отказва от всички предявени до момента искове, свързани с удължаване на срока и приема възложителят да му изплати 32 млн. евро като крайна и пълна компенсация.

В доклада се прави анализ на основните рискове и последици за проекта, сред които неусвояване на голяма част от средствата по програма ИСПА, налагане на финансови корекции от ЕК, както и възможността изпълнителят да поиска от българската страна повече пари от предварително договорените.
Като опасност се отчита и евентуално незавършване на строителството на магистралата като част от европейските коридори 4 и 8.


Дебатът в пленарната зала бе насъчен към това дали чрез решение на парламента депутатите трябва да определят как ще се разпределя бюджетът.
Депутатите от левицата Петър Мутафчиев и Меглена Плугичева, както и Екатерина Михайлова от Синята коалиция и Корман Исмаилов от ДПС бяха против парламентът да взема отношение между страни, които се договарят. Според тях това е работа на правителството и не следва да се прехвърлят отговорности.

Министерският съвет е колективен орган и може да взема рискови решения, когато са законосъобразни, заяви Петър Мутафчиев. Според него няма гаранция, че и след отпускане на допълнителната сума, турският изпълнител ще предаде магистралата в срок.

Бившият вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева отбеляза, че през 2008 г. проектът за магистралата е бил изваден от ЕК от списъка на рисковите проекти.
Агенция "Пътна инфраструктура" в момента търси възможност да осигури 86 млн. лева чрез актуализацията на бюджета, но няма гаранция от финансовия министър Симеон Дянков, заяви Плугчиева. Тя добави, че никой не е против завършването на магистралата, но не може всички проекти по европейските фондове да се разглеждат от парламента.
Срещу отпускането на допълнително финансиране от бюджета по този начин се обяви и Екатерина Михайлова от Синята коалиция. Допълнителната сума, според нея, трябва да бъде предложена и записана между първото и второто четене на актуализацията на бюджета, срокът за което изтича утре.

Добави коментар Коментари (3)

 • Анонимен потребител #1 ox,ox, анонимен, неутрално, 24.06.2010 09:23
  Турците са хитри,има да ви доят,докато могат
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #2 мм анонимен, неутрално, 24.06.2010 11:11
  Ейй не се наядоха и тия политикани. И герберите като станишевци ... туркофили и измекяри.
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #3 Лапа Мангиз анонимен, весело, 26.06.2010 10:54
  Ооо ха, хем няма да свърша работа, хем парламента на Република България гласува още пари. Що за парламент, що за правителство, що за държава ???
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg