Facebook YouTube
Регистрация

Обществени сгради получават пари за енергийна ефективност от фонд "Козлодуй"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 17.11.2011, Автор: Градът.bg
[1573 прочитания]
За периода 2010 - 2013 г. е договорена допълнителна безвъзмездна помощ по линия на фонда "Козлодуй" в размер на 300 млн. евро, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Вчера той подписа споразумения с 12 общини за финансиране на проекти за енергийна ефективност в обществения сектор.
Училища, болници, читалища, детски градини, социални домове и общински администрации ще получат финансиране на обща стойност 4 млн. евро от Международния фонд "Козлодуй" за проектите си за подмяна на дограми, изграждане на изолации, ремонт на покриви, подмяна на отоплителни системи и други мерки, които трябва да повишат енергийната ефективност и да намалят енергийните им нужди.

Международният фонд "Козлодуй" /МФК/ е създаден през 2001 г. за управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блоковете от "1" до "4" на АЕЦ "Козлодуй", припомнят от прецсентъра на министерството на икономиката.
Фондът осигурява финансиране и съфинансиране за подготовка и изпълнение на проекти в дейности за извеждане на блоковете от експлоатация и в мерки за намаляване на негативните последици в сектора "енергетика".

Договорената безвъзмездна помощ до края на 2009 г. от ЕС възлиза на 550 млн. евро, от които 60 процента са за извеждане на блоковете и 40 процента за дейности в енергетиката. Администратор на средствата на МФК е Европейската банка за възстановяване и развитие /EБВР/, а управление на усвояването им от българска страна се осъществява от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg