Сгради

Жилищният интериор: Баланс и хармония на дизайн, практичност, уют и лукс

Споделяне

Дизайнерът Николета Кръстева за новите предпочитания при жилищния интериор и какво доведе до тях

Николета Кръстева, дизайнер

Николета Кръстева е интериорен дизайнер с над 13 години опит. Завършва висшето си образование във Франция, а през 2009 г. създава в България свое собствено интериорно студио - EXTRAVAGANCE design. Днес то се нарежда сред най-динамично развиващите се студиа в бранша, а редица от интериорните проекти, които екипът му създава, са отличени с престижни награди от международни конкурси. В тази статия Николета Кръстева споделя на база професионалния си опит какви са основните промени в предпочитанията на клиентите при жилищния интериор и кои са факторите, довели до тях.

При създаването на интериорен дизайн за жилища всичко е строго индивидуално и зависи от спецификите на самия обект, както и от предпочитанията на клиента. През последните около 5 години обаче настъпиха доста промени в тези предпочитания и сякаш клиентите чрез тях започнаха образно да диктуват нови тенденции в областта на жилищния интериор. Това е пряк резултат от промяната в начина на живот на хората, както и на мястото, което дигитализацията заема в ежедневието ни.

Освен тези фактори има и още няколко, които доведоха до промени в жилищния интериор, като световната COVID пандемия, търсене на повече удобство в дома, отделяне на повече внимание на заобикалящата ни среда и достигане до ясния извод, че домът може да бъде много повече от място за живеене...

На база всичко изброено и предвид професионалния ми опит към днешна дата може да коментираме следните нови и задължителни аспекти в жилищния интериор.

Накъде без домашен офис или работен кът

Все по-често, особено от 2020 г. насам, с екипа ми не сме получавали задание от клиент, в което да не е заложено като задължително изискване да се обособи самостоятелно помещение в жилището за офис или поне да има проектиран по подходящ начин офис кът. Всичко зависи от площта на жилището, но появата на подобен тип работна зона в дома определено стана задължителен елемент.

Понякога залагаме на вариант, при който съчетаваме спалня с работен кът, който трябва по функционален начин да бъде обособен в помещението и без да пречи на основното му предназначение. Например много често тоалетките се използват и като работно бюро, стига да са с подходящ дизайн и ергономичност.

Спалня със самостоятелна гардеробна

Всички търсим удобство и уют, но на база промените в стила на живот при проектиране дизайна на спалня много често се появява нов задължителен елемент – гардеробната. Сякаш вече не е достатъчно просто да се проектира подходящ гардероб като мебел, а желанията на клиентите клонят към създаване на самостоятелно помещение за целта. Това само по себе си показва как жилищният интериор вече се разглежда от един нов ъгъл от потребителите. За тях е изключително важно в дома всичко да е подредено, правилно организирано и красиво, разбира се. Нарастващото търсене на все по-големи жилища също е показателно за предпочитанията на клиентите. Все пак по-големите по площ жилища дават възможност за обособяване на помещения със специфично предназначение, каквото е гардеробната.

Какво ще присъства в гардеробната в една спалня зависи основно от площта, която е предвидена за тази цел, но при всички случаи се търси основно практичност и удобство.

По-близо до природата...

Все повече хората обръщат поглед към природосъобразния начин на живот и дори в домовете си искат да усещат, че са по-близо до природата. Това се постига чрез различни интериорни решения и основно е свързано със избора на цветове, вида на използваните материали и наличието на растителност.

Когато залагаме на цветовете и тяхното въздействие върху настроението и сетивата ни, за да се доближим максимално до природата, определено залагаме на светли, топли и земни нюанси. Така се подсилва усещането за уют и самите цветове пряко създават асоциации с природни нюанси. Това се постига и с използване на естествени материали при различните видове облицовки – от пода и стените до мебелите.

Добавянето на естествена и декоративна растителност към интериора на жилищата също е сред инструментите в интериорния дизайн за пренасяне на природата у дома. Зеленина може да се добави в различни помещения от едно жилище (от коридора до банята), всичко зависи от предпочитанията на клиента и мащаба на проекта. Много често се използват зелени композиции за тавани, облицоване на стени и дори за сепариране на едно помещение на отделни зони.

Естествените растения изискват по-специфични грижи и предвид динамичния начин на живот в съвремието ни много често предпочитанията на клиентите клонят към декоративни варианти на зеленина, които чрез подходящо позициониране в жилището могат да изглеждат изключително атрактивно. С екипа ми определено сме почитатели на естествената растителност, тъй като нито един изкуствен материал не притежава красотата на естествения.

На практика наличието на растителност (без значение дали е естествена или декоративна) в жилището създава особена виталност и действа енергизиращо за духа и сетивата на ползвателите му.

1 / 2

2 / 2

Лесни за поддръжка и почистване материали

Много е важно при създаването на мечтания за клиента интериор да се залага на материали, които не изискват специфична поддръжка, за да може красивата и уютна визия да се запази максимално и обитателите на дома да й се радват.

Затова трябва да се подхожда много внимателно при избора на облицовката на баните, материалът за плотовете и гърбовете в кухнята, както и при решението каква подова настилка да се заложи в цялото жилище. Едни от най-желаните материали в тази посока е техническият камък, който е по-устойчив от много мрамори. Има и много красиви и стабилни гранити, които могат да се ползват, когато се цели залагане само на естествени материали. Друг много здрав и значително нов подобен материал са гресно-керамичните плочи. При подовите настилки много добро решение е и трислойния паркет, който е устойчив и лесен за поддръжка. Гранитогресът е по-лесен за поддържане и почистване, но не излъчва усещането за топлината на дървото, което трислойният паркет носи със себе си.

Оборудвани кухни от А до Я

Покрай пандемията много семейства се ориентираха към приготвяне на кулинарни шедьоври в домашни условия и наличието на оборудване кухня за целта е от значение. Истината е, че още преди пандемията при на проектирането на интериора на кухнята в един дом се отделяше специално внимание.

Все по-важно е за клиента кухнята в дома му да разполага с всичко необходимо откъм уреди и място за съхранение, и то по един впечатляващ за окото начин. Обръща се сериозно внимание на технологиите, които могат да бъдат приложени в една кухня, както и на механизмите и организацията на шкафовете.

Все пак кухнята много често се определя като сърцето на жилището и колкото по-практична е тя и е изпълнена с удобства, толкова по-добре.

Пресечната точка между лукс и удобство

С времето ясно се забелязва как клиентите изискват в жилищата им атмосферата не просто да излъчва уют и комфорт, но да има своето елегантно излъчване с луксозни нотки. Дори при по-малки по площ обекти усещането за лукс е търсено. В интериорните ни проекти постигаме този ефект чрез повече монохромност, използване на хромирани и златни предмети, атрактивно и пищно осветление (основно и допълващо) и с фин усет към избора на материали. Безспорен факт е, че клиентите държат все повече да се залага на по-висок клас обзавеждане и техника. Така на практика търсенето на правилното сечение между лукс и удобство, което да е в синхрон с клиентските предпочитания, е сред основните задачи за нас като интериорни дизайнери.

Независимо че между предпочитанията на клиентите има до известна степен препокриване в някои аспекти, то търсенето и създаването на уникални решения, излъчващи индивидуалност на 100%, винаги ще е приоритет. Най-важното е да не се забравя, че крайната цел при създаването на интериор е винаги да се постигне баланс и хармония, но не само в рамките на дизайна, а и между желанията на клиента за практичност, уют и лукс.

Вижте статията в брой 4/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑