Сгради

Жилищна сграда на ул. "Отец Паисий", София

Жилищен сграда и подземни гаражи в м. Зона Б-3, м. Центъра, София

ЗП: 630 кв.м
РЗП: 5000 кв.м
Инвеститор: „МАКСИ КОНСУЛТ БГ“ ООД
Проектант: архитектурно студио „Дизайн арт – КиК“, арх. Гичка Кутова-Каменова

Започна изграждането на новата жилищна сграда на доказалата се с висококачествено строителство фирма МАКСИ КОНСУЛТ БГ ООД.

Сградата е разположена в централната част на София на ул. "Отец Паисий" в територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност.

За проектант на своята сграда инвеститорът е избрал фирма "Дизайн Арт – КиК" ООД с главен проектант и съуправител доц. д-р арх. Гичка Кутова–Каменова. Предизвикателство пред проектантите е необходимостта от съчетание на елементи от модерната архитектура с характерните за стария център на София класически елементи, характерна част от историческото ни наследство. С използваните декоративни корнизи, детайли и парапети от ковано желязо умело е постигната визия на класическа сграда по собствен начин, откроявайки се от ансамбъла от сгради в околното пространство. Централно на сградата е използван декоративно-конструктивен елемент, който се явява и характерен акцент, допринасяйки за индивидуалността на обема.

Съобразявайки се с даденостите на терена и наличните два калкана, сградата е ситуирана в посока изток-запад. Това от своя страна е дало възможност всички жилищни помещения да са богато ослънчени.

На партерно ниво предвид ограничението за паркиране в централната градска зона архитект Кутова–Каменова е разположила гаражи и паркоместа във вътрешния двор, което заедно с разположените допълнително в сутерена е допринесло за облекчаване и обезпечаване на всеки апартамент с повече от необходимото изискване.

На останалите 6 етажа са разположени различни по големина апартаменти с оптимални общи части в сградата. В енергийно отношение сградата е решена с топлоизолационна система и висококачествена PVC дограма с троен стъклопакет с коефициенти на топлопреминаване, отговарящи на всички норми.

С разработения проект на класическа сграда доц. д-р. арх. Гичка Кутова-Каменова показва своя висок професионализъм и качества, оценени от инвеститора на обекта "МАКСИ КОНСУЛТ БГ" ООД.

Вижте статията в брой 5/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑