Сгради

Жилищен комплекс „Константин и Елена“

Инвестиционната програма на жилищен комплекс „Константин и Елена“ включва изграждането на ансамбъл от две съвременни сгради, осигуряващ спокойствие и комфорт, характерни за крайградска зона в близост до Варна.

Локацията на комплекса е в к.к. "Св. св. Константин и Елена" – един от най-старите и богато озеленени курорти, на 500 метра от морето. През последните години част от територията на к.к. "Св. св. Константин и Елена" се припознава като алтернативно място за целогодишно обитаване. В курортния комплекс са изградени училище, църква, спортни съоръжения, тенис кортове, детски площадки, футболно игрище, открити и закрити минерални басейни. Едно от най-важните условия за развитие на комплекса е наличието на 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви, слабо минерализирани и извират на дълбочина 2000 метра под земята с общ дебит 175 л/сек.

Жилищният комплекс е ситуиран в тих, преобладаващо равнинен имот с минимална денивелация от северозапад към югоизток. Замислен е за постоянно обитаване в спокоен район в близост до града. Състои се от две отделни едносекционни сгради с пет надземни етажа, наименувани Блок А и Блок Б. Сградите са изцяло жилищни с по четири надземни етажа и по един терасовиден. Блок А съдържа 25 апартамента, а Блок Б – 28 апартамента. Всички апартаменти са с благоприятно географско изложение. Общият брой на жилищата в комплекса е 53, от които 25 са двустайни, 12 – тристайни, един – четиристаен, и 15 къщи-мезонети. Характерно за проекта е, че първите два етажа от сградите са обособени като отделни къщи с независим вход откъм двора. Белите ивици на фасадите маркират обема на къщите. На трети, четвърти и пети етаж са ситуирани апартаменти с различна големина в зависимост от нуждите на бъдещите обитатели. Ниската плътност на застрояване позволява да не се проектират подземни етажи, като паркирането е обезпечено по периферията на имота, така че да остане достатъчно място за дворове, градина и зеленина. Дизайнът на сградите следва функцията, подчертавайки отделните зони във фасадата чрез белите ивици. Вертикалите от алуминиеви рамки с дървесен декор дават характерен завършващ щрих на сградите.

ФАКТИ

Обект: Жилищен комплекс „Константин и Елена“
Местоположение: к.к. "Св. св. Константин и Елена"
Възложител: "Миг Маркет" ООД
Архитектура: STARH
Година на проектиране: 2018
Година на реализация: 2020
Площ на имот: 3645 кв.м
Застроена площ: 1089 кв.м
РЗП: 5500 кв.м
Фотограф: Диян Станчев

Източник: pds.bg

Пълният текст - в брой 5 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑