Сгради

Зелените жилища и зелената сделка

Весела Вълчева-Макгий има повече от 15 години опит в устойчивото развитие и зелени сгради и практически опит с основните инструменти за оценка в сектора на строителството. Лично ръководи сертифицирането на проекти по LEED и BREEAM в България, Русия, Азия, Европа и САЩ. Ключов експерт по устойчиво градско развитие за Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по програмата "Зелени градове" и притежава магистърска степен по архитектура от Savannah College of Art and Design, където е почетен гост-преподавател, както и post-graduate diploma по Business Sustainability Leadership от Cambridge University. Тя е изнасяла лекции в "Харвард", "Бъркли" и различни висши учебни заведения в Европа и Русия.

Дом. Всеки от нас копнее за място, където да се чувства сигурно, уютно, комфортно. Където да намира спокойствие и приют от външния свят и да споделя щастливи мигове и празници с хората, които обича – рождени дни, Коледи, детски мигове. Или просто слънчев следобед на двора с уханието на някой специалитет на баба, който се носи във въздуха и подсказва за блажена вечер с близки и спокоен сън.

Дали този дом е бащината къща на село, панелен апартамент в "Младост" или луксозна къща в покрайнините на Париж – ние винаги ще си спомняме за него с умиление и ще се стремим да пресъздадем усещането където и да се намираме и колкото и да се развиваме като вкус, култура и възможности.

А какво всъщност трябва да търсим в един нов дом освен квадратура, местоположение, цена. Колко е значително качеството на строителство и какви характеристики трябва да има едно жилище?

В този брой на рубриката ЗЕЛЕНИ СТРАНИЦИ, посветен на жилищното строителство, ще разгледаме какво представлява зеленият дом, как екологичното може да е висок клас и същевременно здравословно за обитателите, икономично за поддръжка и отговорно към околната среда.

Когато жилището ни е изпълнено с дневна светлина, чист въздух, топлина и комфорт и ни предлага връзка с природата - разлистено дърво пред прозореца или цяла градина, тогава, където и да се намираме, ще усетим, че сме у дома.

 

За ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА и как тя ще се отрази в сектора СГРАДИ

Зелената сделка цели постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. и по този начин насърчаване на икономическия растеж. За целта чрез нея се предвижда програма за мащабни публични разходи, която да обхваща всички сектори на европейската икономика. Сградите и строителната индустрия заемат важно място в този пейзаж. Заложено е годишният процент на обновяване на сградния фонд поне да се удвои, като в момента той е между 0.4 и 1.2% в различните държави членки. Следователно е необходима впечатляваща „вълна за обновяване“, за да се преобразят всички европейски градове.

За да постигне тази амбициозна цел, Европейската комисия предвижда да наложи законодателство, свързано с енергийните характеристики на сградите във всяка държава членка, като поема по-голям контрол върху това, което всяка държава членка прави в това отношение. ЕК също така ще преразгледа Регламента за строителните продукти, така че енергийната ефективност да бъде интегрирана във всички продукти от строителния сектор.

Какво представлява "въплътен въглерод" и какво означава "декарбонизация на сградния фонд"?

Въплътеният въглерод е въглеродът, който се отделя по време на процеса на производство и транспортиране на материалите, процеса на изграждане и деконструкция на края на жизнения цикъл на сградата. С други думи, въглеродът, отделен по време на етапите на „преди употреба“ и „след употреба“ от живота на сградата. Това представлява 11% от общите 39% от въглеродните емисии от нашия сектор, като за ново строителство тези емисии са актуални в момента. Декарбонизацията на сградния фонд изисква да се достигне ниво на нулеви емисии, от една страна, чрез увеличаването на енергийната ефективност в сградите, от друга, чрез намаляване на нуждите за енергия, и от трета, чрез енергия от чисти и възобновяеми източници.

1 / 1

Зелените тенденции при жилищните имоти

Кои са те, търсят ли се на пазара и как се отразява това върху класа на жилището?

Според Christie's International Real Estate луксозният дом може да бъде традиционен или съвременен, богато украсен или минималистичен, функционален или като от научна фантастика, голям или малък. Но може ли да бъде и екологичен? Съвременният дом може да бъде всички тези неща според водещите международни компании за недвижими имоти, както и наградени световни архитекти и дизайнери. Да си екосъобразен във високия сегмент от жилищен дизайн не означава домът да остане „без“ нещо. Точно обратното.

Технологията, която в момента смятаме за „екологична“, бързо се превръща в стандарт сред елитните домове по света. Много компании, създадени преди десетилетия или дори век, за производство на стъкло, керамика, химикали и електроника са хванали вълната на зеления дизайн и от това вече е техният основен бизнес.

Нека разгледаме кои са водещите тенденции сред зелените домове и имат ли приложение у нас.

 

ТЕНДЕНЦИИ ВЪВ ВЪНШНАТА СРЕДА

Устойчиви и местни ресурси

Тази екологична практика всъщност съвсем не е нова: от времето на нашите прадеди се е строяло с местни материали. Тези материали са подходящи като визия поради познатия си характер и уместни спрямо климата. Те са лесно достъпни и занаятчийските умения на местните майстори да боравят с тях гарантират качествено изпълнение. Преди международното корабоплаване да стане обичайно, „местните материали“ е просто методът, който всички строители са използвали за изграждането на къщи, като са избирали материали от камък, дърво, слама или глина, в зависимост от това кои ресурси са били в изобилие в определен регион. За да намалят въглеродния отпечатък на съвременните строителни практики, архитектите и изпълнителите търсят местни решения за нови предизвикателства в дизайна.

Сглобяеми къщи

Сглобяемият дом се изгражда предварително и след това се изпраща до строителна площадка на части, които се асемблират на място. Този метод има своите предимства като намалени количества строителни отпадъци поради по ефективно производство, намалени щети на строителната площадка, трайност и прецизност в изпълнение. Не по-малко преимущество на сглобяемите къщи е значително по кратко време за строителство, тъй като сглобяемите елементи могат да се изработват в завода едновременно с подготовката на площадката и тъй като това се извършва на закрито, забавянето поради разваляне на времето не е проблем. Сглобяемите къщи са и най-подходящото решение за отдалечени и труднодостъпни места, като облекчават трудностите при намирането на качествени изпълнители, желаещи да пътуват на голямо разстояние, за да построят дом.

Вече и в България има представител на една от най добрите фирми за модулни жилища - HUF HAUS. С повече от 107 години опит германската семейна компания HUF HAUS представлява най-известната и предпочитана марка в луксозния сегмент за производство на сглобяеми домове в Европа. За хора, избрали да живеят в HUF къща, луксът може да бъде много неща, но преди всичко той трябва да се изрази в най-високо качество на живот. Конструкцията на къщата и любовта към детайлите е сравнима с тази на Bentley или Rolls Royce в автомобилната индустрия.

Философията на HUF HAUS, където луксозният начин на живот и екологичният начин на живот не трябва да се изключват взаимно, е накарала компанията непрекъснато да усъвършенства дизайна си, за да бъде енергийно по-ефективен, като същевременно запазва и подобрява естетическото качество.

Конструктивна дървесина

Все повече се използва така нареченият ламиниран дървен материал (CLT) и слепен ламиниран дървен материал (глулам) като алтернатива на стоманата и бетона в жилищното строителство. При изработването на CLT много по-малки парчета дърво се залепват заедно в слоеве, които са перпендикулярни един на друг. Техниките, с които се прави конструктивна дървесина, водят до материал с много убедителни характеристики. Производството на стомана и бетон се характеризира с по-високи стойности на емисиите на въглероден диоксид. За сравнение - дървеният материал с устойчив източник е с нисък нетен въглерод. Също така конструктивната дървесина използва по-малки парчета дърво, което позволява по-ефективно използване на дървен материал.

Впечатлението, че строителството на жилища от бетон и стомана е много по-здраво и пожаробезопасно, не е актуално. Конструктивната дървесина има много високо съотношение на якост към тегло. Това й позволява да се представя добре в сеизмична активност. Има дори небостъргачи, които се строят с този дървен материал. Когато е изложен на огън, въгленът от външната страна на конструктивната дървесина образува изолационен слой, който предпазва вътрешното дърво от повреди. Това му позволява да запази опора дори при пожар.

Сградите от дърво се изграждат по-бързо от бетонните сгради поради сглобяването на елементите извън площадката. Сред предимствата на този вид конструкции и материали се открояват бързина на изпълнение, оптимизирани разходи и елегантност на завършената сграда в сравнение с конвенционалното строителство.

Динамичното планиране и архитектурно проектиране с конструктивна дървесина позволяват прецизно изпълнение на различни проекти благодарение на богата гама от съвременни материали като CLT, BSH, KVH, LVL, KIELSTEG.

 

Зеленчукови и овощни градини

Може да ви прозвучи смешно и дори "селско" в контекста на културата в България, но според Christie’s International Real Estate тенденцията в луксозните имоти е да има градини, и не само с цветя. Забавлението и релаксацията в грижата за градината е доказан начин да изчистите ума си и да се насладите на чист въздух и слънце. На нас в България това ни е добре познато като концепция. Има и допълнителна полза - оказва се, че зеленчуковите градини са толкова полезни за планетата, колкото и за градинаря. С нарастващия интерес към биологичните продукти домашните зеленчукови градини се превърнаха в характеристика на луксозните имоти, където умалена версия на концепцията „от фермата до масата“ може да бъде внесена направо в кухнята.

Градинарството насърчава цикъла "връзка с природата", а растящите растения произвеждат кислород. С достатъчно място всеки запален градинар може да се грижи за горичка от цитрусови или ябълкови дървета или дори да произвежда вино от малко лозе. Подобно на зеленчуковите градини, овощните градини обграждат дома с чист въздух и зеленина, предлагат естествена сянка и парфюмират въздуха с фините аромати на плодове и цветя.

ТЕНДЕНЦИИ ВЪВ ВЪТРЕШНАТА СРЕДА

Бързо възобновяеми и естествени материали

Експертите по устойчиво строителство почти единодушно се съгласяват, че бамбукът е един от най-добрите екологични строителни материали на планетата. Скоростта на самогенериране е невероятно висока, като някои видове нарастват до един метър за 24 часа.

Подобно на бамбука, коркът е бързорастящ ресурс. Той печели бонус точки за способността си да бъде добит от живо дърво, което ще продължи да расте и да възпроизвежда корк, който е кора от дърво.

Коркът е гъвкав и еластичен, връщайки се в първоначалната си форма след на натиск. Устойчивостта му го прави често срещан елемент в подовите плочки. Неговите способности за абсорбиране на шум също го правят идеален за изолационни листове, а качествата му за абсорбиране на удари го правят подходящ за подподови настилки. Ако остане непокрит, коркът е естествено устойчив на влага, както и на огън и не отделя токсични газове, когато изгори. Това също го превръща в добър термоизолатор.

За разлика от често използваната изолация от фибростъкло или полиуретанова пяна овчата вълна е изцяло естествена. В момента има редица различни компании, предлагащи изолация от овча вълна. Вълната има 10% по-голям изолационен фактор и е в състояние да абсорбира, задържа и освобождава влагата, като същевременно запазва своите топлинни свойства. Ще ви бъде по топло през зимата и по хладно през лятото. Вълната също е естествено устойчива на пламък, звукоизолираща, нетоксична и биоразградима в края на живота си.

Бои и лепила с ниски нива на летливи органични съединения (ЛОС)

Едни от най-силните замърсители на въздуха в затворени помещения са боите, лаковете, разтворителите и лепилата, съдържащи ЛОС. Високото съдържание на ЛОС в боята може да предизвика астматични пристъпи, дразнене на очите, респираторни проблеми, гадене и замайване. Продължителното стоене в пространства с високи нива на ЛОС може да доведе до бъбречни и чернодробни заболявания и дори рак.

За щастие на пазара се предлагат множество продукти, които отговарят на международните стандарти за продукти с ниски или нулеви нива на вредни емисии от бои и лепила. Следващия път, като решите да освежите своя дом, потърсете продукти, които да не отделят вредни миризми. Това се отнася и за подови настилки, като мокети например. Особено значимо е това за детската стая или за домовете на хора с дихателни проблеми.

 

LED осветление

Електричеството драстично трансформира вечерната атмосфера и усещане за интериори, замествайки мекото трептене и блясъка на светлината на свещите, на газ и маслени лампи с твърдото, ярко осветление от крушките с нажежаема жичка. Осветлението претърпява втора радикална промяна благодарение на напредъка в LED технологията.

LED крушките са значително по-енергийно ефективни от крушките от ХХ век, което означава, че въглеродният отпечатък на дома може да бъде значително намален, без да се изключват светлините. Добре познатата холандска компания Philips - световен лидер в светодиодното осветление, дори произвежда светещи текстили, задвижвани от LED, наречени Kvadrat Soft Cells, които могат да добавят атмосферно сияние към всеки интериор. Дали жилището ще е луксозно или не, LED осветлението вече е достъпно за всички, а спестяванията на енергия от него бързо допринася за възвръщане на първоначалната инвестиция.

Смарт технологии

Днешните екологични къщи са не само устойчиви, те са и умни. Системите за интелигентен дом контролират светлината, топлината, звука и дори напояването с едно натискане на бутон. Идеална за собствениците на имоти, които разделят времето си между няколко жилища, всяка система за автоматизация на дома може да бъде програмирана дистанционно, така че да не се губи енергия, когато имотът е свободен.

Интелигентната технология също може да помогне за защитата на дома. Има много приложения с дистанционни известия за сигурност с едно докосване като предупреждения за камери за наблюдение, детектори за присъствие и аудио-визуално предаване на живо.

Американската Камара на архитектите изчислява, че бъдещето на екологичната сграда ще донесе още по-екологична технологична интеграция, включително „специална поддръжка за лични устройства заедно с автоматизиран контрол за температура, сигурност и осветление“. Всъщност разнообразието от интелигентни продукти за домашни технологии вече се увеличава – от цялостни системи за автоматизиране на дома, камери, зарядни станции, управление на щори, осветление и светлинни сцени, кафе машини, като броят на продуктите, които могат да бъдат автоматизирани, продължава да расте. Такива решения от високотехнологични компании като ABB, Miele, Philips и други се предлагат на нашия пазар.

Зелени сертифицирани домове

Нарастващият интерес към зеленото строителство е придружен от нарастващ интерес към зеленото сертифициране. В резултат на това са разработени световни високо ценени стандарти и сертификати за зелено строителство. Някои от добре познатите сертификати за зелени домове са LEED for Homes, DGNB, BREEAM Code for Sustainable Homes и други.

Да обобщим: Какво представляват зелените домове и защо са важни?

Прекарваме толкова много от ежедневието си вътре в сградите и въпреки това сме свикнали с вътрешния въздух с ниско съдържание на кислород и с високо съдържание на въглероден диоксид. Това има пряко въздействие върху ежедневието ни и начина, по който се чувстваме.

Сънливото усещане, което получаваме след половин час на среща около препълнената маса в конферентната зала, е резултат на бедния на кислород въздух в тази конферентна зала. Същото се отнася и за конвенционалните, лошо проветриви работни пространства, както и за класните стаи на нашите деца.

Сега да помислим за дома ни. Откъде идва вътрешният му въздух и как се обменя? А въздействието на килими и мебели, прах, страничните емисии от горенето от кухненската печка и дима от камината -  не е чудно, че толкова много деца се борят с астма днес.

В сравнение с конвенционалните жилища, които сме свикнали да приемаме, здравословният дом е като глътка свеж въздух. Херметичната конструкция на високоефективна сграда елиминира течения в сградата. Вместо това балансирана вентилационна система за топлинна рекуперация (HRV или ERV) осигурява щедър, денонощен доставчик на филтриран чист въздух. HRV или ERV улавя топлинната енергия от остарелия въздух, който отработва от сградата, и я рециклира в чистия въздух, който внася вътре, без двата въздушни потока да се смесват.

Резултатът? Температурен комфорт, който очакваме вкъщи, съчетан с богат на кислород въздух, който обикновено свързваме с това, че сме навън.

Визуалната връзка с природата, която качествените прозорци могат да осигурят в пасивните сгради, прави тези пространства прекрасни за обитаване. Често се фокусираме върху енергийните ползи от пасивните слънчеви печалби и дневната светлина, когато обсъждаме високоефективно остъкляване, но способността им да повдигат духа ни е поне толкова важна.

Ето защо е от изключителна важност да проектираме зелени, устойчиви домове за нас и нашите деца.

Обратно нагоре ↑