Сгради

World Architecture Best Models 2022

Възстановяването след глобалната изолация дава тласък към устойчивост в архитектурата и сградното строителство

Lusail Stadium, Катар
Архитект: Foster + Partners

Това впечатляващо спортно съоръжение беше във фокуса на световното първенство по футбол в Катар 2022, особено по време на срещата между Аржентина и Франция, и ще продължи да играе ключова роля в бъдещето на региона. "Златната купа" на стадиона буквало блести на светлината на горещото слънце. Елементите на фасадата включват триъгълни отвори, които визуално подсилват структурната решетка и формират перфориран екран, който засенчва и филтрира светлината. Високоефективната фасада и иновативният покривен дизайн намаляват енергийната консумация. Покривната конструкция с диаметър 307 метра - една от най-големите подобни кабелни в света за такова съоръжение, осигурява комфорт на средата благодарение на технологии за външно охлаждане. Стадионът има пет звезди по Global Sustainability Assessment System.

1 / 3

Lusail Stadium, КатарАрхитект: Foster + Partners

2 / 3

3 / 3

BEEAH Headquarters, Шаржа, ОАЕ
Архитект: Zaha Hadid Architects

С мощта на слънчеви батерии и с оборудването на технологиите в съответствие с всички LEED Platinum изисквания новата корпоративна сграда на BEEAH по проект на Zaha Hadid Architects (ZHA) има за цел нулеви въглеродни емисии. Освен че демонстрира резултати в управлението на отпадъци, рециклиране, чиста енергия, екологично консултиране, образование и зелена мобилност, сградата поставя високи стандарти за работната среда в рамките на компанията - регионален лидер в областта на управление и рециклиране на отпадъци, чиста енергия, консултиране, образование и зелена мобилност.

Дизайнът в рамката на пустинята следва околния пейзаж, формиран от сухите ветрове и пясъчни дюни. Посетителите най-напред влизат под високия 15 метра купол с естествена вентилация и пасивно дневно осветление. Освен централния вътрешен двор и офиса с отворен план корпоративната централа включва 9 малки конферентни зали, посетителски център и аудиториум. Върху 9 хил. кв.м технологиите на бъдещето в комбинация с местни материали дават възможност за минимална енергийна консумация при нетни нулеви въглеродни емисии. Панелите от фибростъкло намаляват слънчевото въздействие, отпадната вода се третира на място за намаляване на водопотреблението, фотоволтаичните панели зареждат батерии "Тесла" за посрещане на енергопотреблението в рамките на целия ден.

Royal College of Art, Лондон, Великобритания Архитект: Herzog & de Meuron

Echo, Делфт, Нидерландия
Архитект: UNStudio

Echo е енергийно положително университетско здание с голямо разнообразие от помещения за образователни цели, които осигуряват възможност за прилагане на разнообразни методи и подходи. Сградата с 8800 кв.м разгъната площ ще осигурява пространства за обучение, семинари и дебат за 1500 студенти, като най-голямата аудитория за 700 души може за 15 минути да бъде разделена на три отделни зали.

Проектът е част от ангажимента на Университета в Делфт до 2030 г. целият кампус да отговаря на стандартите за устойчиво строителство. 1200 соларни панела, малки инсталации, добра изолация и система за складиране на топлина и студ осигуряват опции сградата да генерира повече енергия, отколкото потребява, а дори 90% от мебелите са всъщност втора употреба. 

Прозрачността е основен подход в проектния подход. Тя не само осигурява максимална дневна светлина, но и създава визуална връзка с кампуса и околната среда. За избягване на натрупването на топлина една от целите е защита от слънчевата топлина, а прегряването се неутрализира чрез комбинация от слънцезащита и нисък соларен фактор на стъклото.

1 / 5

Echo, Делфт, НидерландияАрхитект: UNStudio

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

Monologue Art Museum, Бейдайхе, Китай
Архитект: Wutopia Lab

Заданието на инвеститора Sino-Ocean Group е за създаване на "музей на монологичното изкуство" в зелен парк в Бейдайге, провинция Кинхуахгдао, посветен на всички, които желаят да бъдат далеч от светските развлечения. Става дума за мултифункционално пространство, което дава възможност на различни хора да бъдат в различни пространства по едно и също време - но по артистичен начин. Планировката е комплексна и като че нерегулирана, но отделните зони - художествената галерия, правоъгълното студио за танци, кръглата йога зала и овалният аудиториум - на практика са симетрични и правилни с отлична сеизмична планировка.

Проектът, макар и върху само 1272 кв.м площ, бавно се разгъва в пространството. Маршрутът на посетителя стартира от малка входна зона, където светлината прониква през ъглите и навлиза в арт галерията, преминава през тих вътрешен двор с водни площи и продължава по открити коридори с редуване на светлини и сенки, като прекосява колоритни зали за йога, за да достигне ярката художествена галерия.

Google Bay View Campus, Силиконова долина, САЩ
Архитект: BIG and Heatherwick

Първият собствен кампус на Google - Bay View, е разположен на 170 декара близо до изследователския център на НАСА, в Силиконовата долина върху 100 хил. кв.м разгъната площ, в две офис сгради, център за събития за 1000 души и 240 места за краткосрочно настаняване на служители. В комплекса ще работят 4000 служители на компанията, обединени от философията за задълбочена екипна работа. Пространствата са изключително разнообразни, за да имат възможност екипите за достъп до разнообразие и гъвкавост в зависимост от потребностите.

Елементите на соларните панели върху подобната на палатка покривна структура генерират 40% от годишните енергийни нужди на сградата, която потребява основно електричество. Кампусът е най-голямата система с използване на геотермална енергия и се очаква с помощта на вятърни турбини да бъде въглеродно неутрален 90% от времето средногодишно.

1 / 4

Chongqing Gaoke Group Office, Чонкинг, КитайАрхитект: Aedas

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Sydney Modern Art Gallery Expansion, Сидни, Австралия
Архитект: SANAA

Проектът включва ново строителство, ревитализиране на съществуваща сграда и значителни озеленителни мероприятия. Новата сграда има почти двойно повече изложбени площи с безупречни връзки между външни и вътрешни пространства и богато и разнообразно преживяване за посетителите. Носителите на наградата "Прицкер" - архитектите от SANAA, са създали нов открит и достъпен дом за изкуство в хармония с неговото обкръжение и изглед към пристанището на Сидни. 

Новата свободно стояща сграда, обществената арт градина и ревитализираната сграда обединяват по впечатляващ начин изкуство, архитектура и пейзаж - с динамични галерии, специфични творби на водещи австралийски и чужди художници и просторни външни пространства за всички посетители.

Проектът на стойност 344 млн. долара е най-голямата обществена инвестиция в подобен проект до днес в Австралия. Заедно с финансирането от 244 млн. долара за дейността художествената галерия успява да привлече впечатляващ размер на финансова подкрепа. Площта на сградата преди разширението е 23 хил. кв.м и 40 хил. кв.м след това, съответно изложбените площи нарастват от 9 хил. на 16 хил. кв.м. 

Sluishuis, Амстердам, Нидерландия
Архитект: BIG Bjarke Ingels Group

Sluishuis (буквално шлюз - дом) се състои от 442 енергийно неутрални апартаменти и съоръжения като хангари за лодки за развлечения, места за хранене, търговски площи и напълно интегрирани водни съоръжения като острови за развлечения, водни спортове и съоръжения за генериране на електричество. Проектът е напълно обществено достъпен.

Разположена между гъсто застроения център и покрайнините на Амстердам, Sluishuis до голяма степен се формира от комплексната околна застройка - мащабна градска инфраструктура и по-малки обекти. Класическата сграда с вътрешен двор е ревитализирана с две трансформации, като напълно адаптира идеята за живот на водата и в същото време запазва своя характер с различни гледни точки.

Откъм водата теренът е повдигнат така, че създава голям отвор, който вкарва езерото в двора и осигурява дневна светлина и гледка за вътрешните апартаменти. Към околния градски район теренът отстъпва като каскада от озеленени тераси и създава естествен мащабиран преход.

Тази необичайна жилищна сграда предлага начин за устойчиво обитаване върху и до вода. Обемът като че плува върху водата благодарение на конзолното окачване, което идва от високия ъгъл и формира входна зона - като отвор на шлюз към вътрешната част на сградата. От другата страна сградата завършва със стълби, които водят към покрива и зелени тераси - покана към вътрешността на града.

1 / 4

Sluishuis, Амстердам, НидерландияАрхитект: BIG Bjarke Ingels Group

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Site Verrier de Meisenthal, Северни Вогези, Франция
Архитект: SO – IL and FREAKS architecture

Закътан в пасторалните пейзажи на планинския природен парк Северни Вогези, реализираният с обществено финансиране културен център с РЗП 6500 кв.м е всъщност трансформация на историческа сграда на стъкларска фабрика от XVIII век, която интегрира на различните нива мултидисциплинарни културни пространства с арт инсталации, място за различни прояви и концерти.

Функциите на съществуващата сграда са преосмислени - основното хале на фабриката има нов вход на преди това неизползвания сутерен и театрална зала с 500 места, която може да бъде преконфигурирана за 700 души или отворена като концертна зала за 3000.

Повърхността от лят бетон с вълнообразна форма намеква за стъкларското производство като организационна нишка. Тази повърхност функционира като покрив, таван и стена и обединява партерните нива в едно обществено пространство. Новите функции са внимателно въведени под и над нея - офиси, студиа, кафе и ресторант.

Обратно нагоре ↑