Сгради

WAVE на брега на Шпрее в Берлин

Споделяне

Един проект на GRAFT GESELLSCHAFT VON ARCHITEKTEN

В края на 2019 г. са завършени две жилищни сгради по северния бряг на река Шпрее в Берлин между районите Кройчберг, Фридрихшайн и Трептов. Концепцията на архитектите от GRAFT произхожда от специфичните качества на локацията край водата.

Проектът на жилищната група осигурява обществен достъп до речната зона край Шпрее. Концепцията Wave включва не само речни променади, но също така ориентира сградата на юг към водата - с просторни дворове и градини и подобни на яхта балкони. Като се обръщат към реката и знаковата скулптура Molecule Men, архитектите избягват типичната затвореност на подобни жилищни групи. В централната си част променадата покрай реката се разширява и оформя малко обществено пространство с градини и дървени кейове.

Дизайнът на ансамбъла произтича от концептуалната идея, както и от потребностите в района от определени социални функции. Като не застрояват пространството покрай водата и свързват вътрешните крила двете сгради, архитектите създават единна група. Издължената фасада осигурява възможност всеки апартамент да има изглед към водата и слънце от юг.

Меките извити линии от юг придават на фасадата скулптурен и аморфен вид в тон с отражението на характера на водната локация във флуидната архитектурна форма.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

Северната фасада предлага контраст с растера на градската тъкан на района и търси връзка с ясната геометрия с правоъгълни фигури на сградите от края на века по Stralauer Allee. Еркерните прозорци подчертават вътрешната организация и осигуряват изглед към знаковата телевизионна кула в Берлин.

Геометричното членене на фасадата осигурява преход между растера на уличния силует и скулптурния характер на крайбрежната зона.

Функционално двете жилищни сгради включват различни типове и размери апартаменти за създаване на стимулиращ и разнообразен социален микс с оглед на потенциалните таргет групи и локацията - от апартаменти тип студио и гарсониера с размери от 27 до 40 кв.м до апартаменти с 2 до 5 стаи от 44 до 156 кв.м. Жилищата със собствени градини са на мецанина, луксозните двуетажни апартаменти от 206 до 296 кв.м със собствени покривни градини са на най-горното ниво.

Повечето от апартаментите имат еркерни прозорци и балкони с разнообразна ориентация. Покривът е замислен като общодостъпна "пета фасада" - с градини, тераси и площадки за игра с обществен и частен достъп, а откритите зелени площи край водата в сърцето на града приканват за приятни вечерни срещи обитатели и жители на района.

 

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Локация: Берлин, Stralauer Allee 13/14
Период на реализация: 2016 - 2019
Брутна жилищна площ: 16 000 кв.м
Брой жилища: 161
Инвеститор: Bauwerk Capital GmbH + Co. KG
Проект: GRAFT Gesellschaft von Architekten
Награди: 2020 MIPIM Award, 2020 Finalist Best Residential Development