Сгради

Vista Montevideo София

Арх. Иво Диков, Roi Capital, Elite Building Company

Vista Montevideo София
Локация: ул. „Пиер дьо Ронсар“, кв. „Овча купел“, София
ЗП: 720 кв.м
РЗП: 10 797 кв.м
Етажи: 9
Брой апартаменти: 106
Инвеститор: Roi Capital
Архитектура: Elite Project Group
Изпълнител: Elite Building Company

- Арх. Диков, може ли да започнем с новия ви инвестиционен проект Vista Montevideo?

- Vista Montevideo е най-новата от поредицата наши жилищни сгради в кв. "Овча купел", в местността, обградена от три ключови обекта на пешеходно разстояние от по 2-3 минути - метростанция "Мизия", Нов български университет и бъдещия парк "Кукуряк". Когато стартирахме работа по първия ни проект - "Монтевидео Апартмънтс", годината беше 2015, зоната беше едно голо поле, а обновеният бул. "Монтевидео" и всички последващи благоустройствени мероприятия около него бяха едва в процес на стартиране като реализация. Още тогава моята визия бе да “стъпим” на една неразработена локация, която обаче е с потенциал за истински правилно технологично, инфраструктурно и демографско развитие, така както съм наблюдавал при редица примери в западноевропейски столици, и да създадем една изцяло нова среда, която да предоставя всички качества за благоприятен начин на живот - градоустройствено, естетически, функционално, енергоефективно. Днес, 7 години по-късно, съм истински горд, че умело участвам в този процес и Vista Montevideo е поредното доказателство, че каузата ми е на ход. Убеден съм, че след още 2-3 години районът ще е сред премиум локациите в София и от ниския ценови сегмент ще премине към среден и висок среден.

- Как се развиват отделните столични райони и зони?

- В моята инвестиционна политика винаги съм следвал принципа да разглеждам локации, на които бихме могли да разгърнем и последваща експанзия, или с други думи, водя се от средносрочните и дългосрочните перспективи на даден район. Подходящи за такъв тип подход са именно квартали като "Овча купел", "Дружба", "Витоша", "Кръстова вада". За съжаление при последните два в масовия случай частните инвестиционни инициативи изпреварват общинските и инфраструктурните, което утежнява частните инвеститори с отношение към продукта си да благоустрояват улици, тротоари и подземна инфраструктура, които не са пряко относими към техните проекти, но вярвам и се надявам, че политиките на община, държава и експлоатационни дружества ще бъдат оптимизирани в тази насока и в близко бъдеще ще станем свидетели на ориентиране към западните модели примери за подражание.

При всички случаи обаче метрото е съществен фактор, около който неминуемо имотите са с двойно по-добра ликвидност и инвестиционна стойност в перспектива. Днес културата за ползване на градския транспорт лавинообразно взема превес и у нас, а утре ще е фактор, който ще има значително по-голямо отражение върху стойността на имотите. Именно поради тези мои впечатления всички проекти в инвестиционната ни програма за следващите 3 години са ситуирани на не повече от 5 минути пешеходно разстояние от съществуващи или предстоящи за реализация метростанции - Vista Montevideo в кв. "Овча купел", One11 Apartments в кв. "Дружба", Belgravia House и Belgravia Gardens в кв. "Витоша". С последните три ще ви запознаем поетапно съвсем скоро.

- Какво характеризира клиентското търсене в момента?

- В момент, в който пазарът е еуфоричен и търсенето е по-голямо от предлагането, е трудно да се определи конкретен критерий, който да е отличителен като мотив за покупка на жилищен имот. В последните две години, а и в момента, просто всичко се продава с лекота. Това обаче със сигурност няма да е безкрайна тенденция и много скоро клиентът ще бъде изправен пред възможността да избира. И именно клиентът, който, сравнявайки две или повече опции за своето капиталовложение, прави разлика и отчита всички специфики, качества и перспективи за ликвидност и възходяща инвестиционна стойност на дадения имот, е нашият клиент. Той е активен и в моменти на еуфория, активен е и в моменти на застой и цялостен спад в динамиката на пазара.

- Как ще повлияе развитието на икономическата среда?

- Определено инфлацията е един от основните двигатели на пазара в момента, но и не единствен. Така наречената група “жизнено нуждаещи се” - млади семейства с необходимост от първи дом, разрастващи се семейства с необходимост от повече пространство или просто хора, които пристъпват към промяна на жизнения стандарт, ясно си дават сметка, че тенденцията в световната икономика и в сектор строителство като цяло е такава, че надали ще станат свидетели на “по-подходящ момент” или “по-ниски цени” за покупка на жилищен имот в бъдеще. Ето защо за активната група купувачи вдигането на лихвените проценти по ипотечните кредити не е демотивиращ фактор, тъй като поскъпването на строителната услуга (и за материали, и за труд) е с изпреварващо действие и процентно надвишава стойността на заемните средства от финансираща банка. Реципрочно при инвестиционните купувачи мотивацията е релевантна, та дори подсилена предвид слабите възможности за инвестиране и възвръщаемост от алтернативни инструменти на капиталовите пазари като акции, облигации, та дори и криптовалути. Ако към всички обстоятелства добавим и потенциалното влизане на България в еврозоната и приемането на еврото за официална валута, погледнато назад във времето и изхождайки от опита на други държави - членки на Европейския съюз, периодът на трансформация неминуемо ще доведе до допълнителна инфлация, от която най-защитени традиционно остават качествените имоти.

- Какъв е вашият таргет с Vista Montevideo?

- Таргет групата, към която се целим, традиционно са предприемчивите купувачи, които влагат в качество и устойчивост. След множеството доволни клиенти в предходните ни проекти в района мога само да споделя, че с Vista Montevideo правим поредната крачка в посока вдигане на нивото, но с внимание към вече утвърдените и адмирирани от клиентите строителни практики. Макар в ниския за столицата ценови сегмент, сградата предлага всички качества както за улегнал, така и за динамичен начин на живот. Предвид локацията си на 2-3 минути пешеходно разстояние от Нов български университет, метростанция и парк, Vista Montevideo е перфектен избор както за местоживеене, така и за инвестиция с цел отдаване под наем или препродажба в бъдещ период със завиден инвестиционен марж.

- Какви са успешните функционални решения за цялата сграда и за отделните жилища?

- Проектът, дело на ELITE Project Group, обхваща пълния спектър от разновидности на апартаменти, като всеки от тях дава максимум функционалност за минимум площ при процент общи части, гравитиращ около едва 12%. Преобладаващият тип жилища са едностайни, двустайни и тристайни, но проектирани така, че с едно движение биха могли да бъдат обединявани в по-големи тристайни или четиристайни апартаменти. Помислено е за всичко - от позициите на вътрешни и външни климатични тела с оглед съхраняване естетическия вид на фасадите до точните позиции за монтаж на газови котлета с директна връзка към специални коминни тела за отвеждане на изпаренията до покрива на сградата. Сутеренните нива дават възможност за охолно маневриране при 100% от местата за паркиране, а входните лобита предвиждат усещането на първокласно хотелско лоби с настилки и облицовки от естествени мрамор и дървени ламперии.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Какви модерни и качествени технологични решения и системи са заложени в проекта?

- Всичко, предвидено в изпълнението на сградата, е по линия на устойчивост и енергийна ефективност. Тухлените зидарии и интегрираната фасадна топлоизолационна система са от австрийски топ брандове, а окачената вентилируема фасада с каменна вата и HPL плоскости, както и седемкамерната дограма с енергоефективен троен стъклопакет - висок клас германско производство от световноизвестни брандове. Асансьорите също ще са от световен лидер в производството на луксозни и устойчиви кабини, а общите части ще дават усещането и уюта на хотелски комплекс. Околното пространство ще бъде богато озеленено, осветено и с предвидена автоматизирана поливна система, а всички цветарници ще бъдат облицовани в естествен камък. Целта ни е да реализираме поредния проект в заформящия се комплекс от хомогенно изглеждащи жилищни сгради по германско-австрийски модел с устойчиви архитектура и строителство, енергоефективни материали и системи и достъпни за масовия пазар цени.

- На какъв етап е проектът?

- В момента сме в интензивен процес по снабдяване на проекта с разрешение за строеж, а стартът на изпълнението и продажбите очаквайте до броени седмици. Времето за изпълнение ще е не повече от 24 месеца, а гаранцията за качество и срок е от главния изпълнител - ELITE Building Company.

Устойчиви архитектура и строителство, енергоефективни материали и системи и достъпни за масовия пазар цени

Жилищна сграда Vista Montevideo е разположена в сърцето на придобиващия все по-европейски облик квартал „Овча купел“ - зона с преобладаващо ново строителство, изцяло нова инфраструктура, модерна и комфортна градска среда. Ситуирана с голямо лице на ул. „Пиер дьо Ронсар“, сградата е на броени метри от обновения бул. „Монтевидео“ и само на 3 минути пешеходно разстояние са метростанция "Мизия" и входът на Нов български университет. Буквално през улицата е общинската детска градина 125 ОДГ "Усмивка", а в радиус от 5 - 10 минути пеша на разположение са супермаркети "Била", "Фантастико" и "Кауфланд", както и множество други обществено обслужващи обекти - банкови клонове, химическо чистене, ресторанти и заведения за бързо хранене.

Разположението на сградата спрямо околните бъдещи, строящи се и съществуващи сгради ѝ гарантира охолни отстояния и обширно пространство без засенчвания, както и гарантирани гледки към Витоша, Стара планина и градския пейзаж на София. Околните улици ще бъдат изцяло преасфалтирани с подменено улично осветление и облагородени тротоарни пространства, което ще гарантира една истински устроена среда на обитаване. Бързият достъп до Околовръстния път и предстоящото му цялостно преустрояване дават възможност за скоростна и удобна връзка с центъра на града, а непосредствената близост до бъдещия парк "Кукуряк" (5 минути пеша), кв. Горна баня и подножието на Витоша планина (10 минути с кола) носят освен постоянен приток на чист въздух и множество възможности за спорт, рекреация и здравословен начин на живот.

1 / 2

2 / 2

Функционални особености и разпределения

Проектът е в смесената многофункционална зона с устройствени показатели според одобрен ПУП - кинт 3.5, озеленяване 40%, кота корниз 28 м. Имотът е ъглов с лице към улиците на север и запад, на юг и изток със съседни имоти.

Сградата е на девет етажа, с полуподземен етаж и подземен гараж, с паркоместа и гаражи.

На партера има фоайе към вход Б, магазин, 30 гаражни клетки, 15 броя паркоместа и 2 броя общи помещения, рампата за сутерена от север.

На първи етаж е фоайето към вход А, магазини, общи помещения, 5 апартамента на етаж във вход Б: 1 едностаен, 3 двустайни и 1 тристаен, 6 гаражни клетки и 17 паркоместа (4 двойни).

На етажите от 2 до 8 са обособени по 13 апартамента – 2 едностайни, 9 двустайни и 2 тристайни, разпределени в двата входа – общо 106 апартамента – 15 едностайни, 72 двустайни, 18 тристайни и 1 многостаен.

Едностайните апартаменти съдържат антре, склад, баня, дневна с кухненски бокс и място за спане.

Двустайните апартаменти съдържат антре, склад, баня, кухненски бокс, трапезария и дневна, спалня, балкон или лоджия.

Тристайните апартаменти включват антре, склад, две бани, кухненски бокс, трапезария и дневна, две спални и балкон или лоджия.

Многостайният апартамент се състоят от антре, две бани, кухненски бокс, трапезария и дневна, три спални и балкони или тераси.

Към всяко жилище е предвиден склад, а сутеренът на кота -3.50 м включва 47 места за паркиране.

Висококачествени строителни материали и системи

При реализацията на сградата са предвидени висококачествени материали и системи – качествена зидария с висока топлоизолационна способност, интегрирана топлоизолационна система с EPS 10 см с крайно покритие силикатна мазилка, полиран гранит в зоната на партера и стълбищната клетка, субконструкция и топлоизолация от каменна вата 8 см и комбинация от облицовки от HPL панели и композитни плоскости. По стените на спалните помещения, граничещи към стълбищната клетка или асансьор, е предвидена предстенна обшивка от гипсокартон с шумоизолация от минерална вата. Външната дограма е висок клас PVC с прекъснат термомост и троен стъклопакет с високи енергоефективни показатели. Парапетите по сградата (балкони и тераси) са комбинация от плътна част и системен парапет от алуминий и прозрачно ламинирано стъкло 88.2 до височина 1.05 м. Отоплението и охлаждането е на газ и климатични системи с прокарани изводи за газови котлета, а също и изводи за климатични системи за всеки от апартаментите и офисите.

Достъпът е посредством електронен контрол на достъпа чрез магнитни карти/чипове. Всички апартаменти са с висококачествени входни блиндирани врати от сертифициран европейски производител. Общите части са с настилка от полиран гранит. За прилежащите площи около сградата е предвидено богато озеленяване с капково напояване и градински осветителни тела.

Обратно нагоре ↑