Сгради

Вила Dikoarch, Халкидики, Гърция

Dikoarch е средиземноморска вила с излъчване на лукс и спокойствие в средата на изискана градина и древна маслинова горичка с изглед към планината Олимп. Място, в което външни и вътрешни пространства се прелива„, разположено върху район от 60 декара в Халкидики. 

Според инвеститора Димитрис Економу вилата с пет спални не е типичната ваканционна резиденция, а предлага много повече. Проектът на архитект Аргири Халкия е вдъхновен от взаимодействието с каменистия пейзаж, изгледа на безкрайното море и великолепните залези в Средиземно море. Районът е комбинация от хълм, полуостров, скалиста зона, безкраен морски хоризонт и е отправна точка за морфологията на сградата и използваните материали. Основната цел не е сливане или доминиране на сградата с пейзажа, а постоянно взаимодействие между тях. Всеки природен елемент постепенно става част от дизайна, като обгръща пространствата и допълва атмосферата на всеки кът за достойна оценка от главния арбитър - обитателя. По думите на проектантите най-голямото предизвикателство е човек да не се загуби в комуникацията между сграда и среда.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

Вилата се състои от две части - апартамент на две нива и партерно ниво, което следва морфологията на хълма. Две извити клинообразни стени оформят главния вход на сградата и въвеждат посетителя до долния двор с изкуствено езеро и уникален подход към залеза през лятото, във времето на деня, когато слънчевите лъчи се отразяват от водната повърхност. По този начин при влизане в сградата посетителят насочва поглед към хоризонта и морето, видими през десетметровите стъклени врати към залива Торонайос. Вътрешното пространство създава илюзия за разширение към 22-метровия външен плувен басейн, морето като че става част от интериора.

Основната двуетажна сграда предлага всекидневна зона с 360-градусова гледка, кухня с външна площ за хранене, барбекю зона. Те се разширяват към външната зона за релакс и открития басейн и осигуряват уникална ежедневна атмосфера.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Сутеренът е разделен на две. В едната част, достъпна от всекидневната, са разположени СПА зоната - хамам, сауна, напълно оборудвана фитнес зона и кинозона - място за триумф на душа и тяло. В другата част са кухнята, две спални, баня и перално помещение.

Достъпът към първия етаж е през метална стълба, която се състои от система от вертикални и хоризонтални пространства и създава преходен обект като мрежест филтър между входното пространство и основната всекидневна зона. На втория етаж са разположени просторната основна спалня с баня, дрешник и външно джакузи, с покривна градина с 360-градусова гледка към морето и гората. На това ниво тоталната естетика се превръща в ефимерна визия, с която белотата и големите стъклени стени сливат вътрешни и външни пространства.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Две допълнителни спални са разположени в допълнителната сграда на партерно ниво, уединена със собствени входове. Всяка стая има неограничен изглед към морето и остров Келифос в съседство. Една от стаите има голям стъклен ъгъл и по-тъмна баня с референция към скалната основа, която взаимодейства със спалнята и с морето през големия извит прозорец. Предимствата на другата стая със собствена баня са непосредствената връзка с басейна и изгледът към морето.

Вилата е разположена сред впечатляваща средиземноморска градина с маслинови дървета с различни кътове между дърветата, външна всекидневна зона с камина близо до басейна и други уникални места, създаващи усещане за истински ваканционен релакс. А в непосредствена близост е плажът с уникално синя вода и безкраен морски хоризонт - лекарство за уморената душа на пътешественика…

Обратно нагоре ↑